Een vosje in de kippenren!

  1. Wilde bijen in mijn tuin – nestelend in de aarde
  2. Koekoeksbijen… krakers van ondergrondse nesten
  3. Een vosje in de kippenren!
  4. Met een bijenhotel lok je geen bijen…
  5. Bij-denkingen
  6. Het bijenhotel gevonden!
  7. Grote Wolbij
  8. Gehoornde metselbij – Osmia cornuta
  9. Linnaeus en de Rosse Metselbij
  10. Week van de bij: Grote Wolbij
  11. Week van de bij: Weidehommel
  12. Week van de Bij: de Tuinbladsnijder, een behangersbij
  13. Een nakomertje: Grote klokjesbij
  14. Wilde bijen in mijn tuin: de Tronkenbij

    Vos, loze vos, heel je pels is ros.
    Al kijk je nog zo lief, je blijft een kippendief!*

Jaren geleden hebben we inderdaad een keer een vos op bezoek gehad die er met een paar van onze kippen aan de haal ging. Maar het vosje dat ik de laatste dagen in de tuin – en in de kippenren – aantrof was een stuk zachtaardiger. Geen vleeseter bovendien, maar 100 % vegetariër.

Andrena fulva - Vosje ♀

Maar met die vierpotige vos heeft deze wilde bij wel zijn rosse pels gemeen!
Net als de asbij en het roodgatje waar ik een paar dagen geleden over vertelde is ook het vosje een zandbij.

Andrena fulva ♀ - Vosje

Het vosje een vrij algemeen bijtje, dat als ‘cultuurvolger’ beschouwd wordt. Door de rosse pels op borststuk en achterlijf is het vrouwelijke vosje ook één van de meest opvallende en makkelijkst te herkennen wilde bijen.
Andrena fulva ♀ - VosjeHet mannetje is inderdaad minder opvallend. Het is kleiner van stuk, en heeft een minder dichte beharing die ook niet zo oranje is. Op de kop heeft ie een wit toupetje. Het mannetje op de laatste foto is misschien mannelijk vosje, maar het kan net zo goed een andere zandbij zijn.

Het vosje is een solitaire bij, maar het komt wel regelmatig voor dat een heleboel vrouwtjes (tot meer dan honderd, beweert de Engelse Wikipedia) hun nesten vlak bij elkaar maken.
Die nesten bestaan uit een korte verticale gang waarop verschillende broedkamers uitkomen. In elk van die broedkamers wordt pollen opgeslagen, en daarop wordt een eitje gedeponeerd. Die eitjes komen al na een paar dagen uit, waarna de larve de voorraad stuifmeel begint weg te werken. Een paar weken later verpopt het zich, om pas het volgende voorjaar uit te vliegen.
De vliegtijd van het vosje valt ongeveer samen met de bloeitijd van fruitbomen… en het vosje, dat niet erg kieskeurig is, vliegt inderdaad graag op bloeiende bomen. Dat kunnen fruitbomen zijn, maar ook esdoorn is gewild. Ze worden ook vaak waargenomen op ribes en – zoals in mijn tuin – op berberis.

De voorbije dagen heb ik het vosje al verschillende keren gezien. Een eerste keer trof ik het aan in de kippenren (inderdaad, mijn titel klopt!). Misschien was ze daar in de Mirabelpruim aan het vliegen geweest?
De volgende dag zag ik haar in de boomgaard, toen vloog het laag boven de grond, wellicht onderweg naar haar nest. En gisteren vloog er een bij de berberis. Maar natuurlijk had ik geen van beide keren een fototoestel bij de hand.
Maar vandaag ben ik dus op vossenjacht gegaan… en hoewel het resultaat niet eerste-klas is, heb ik het vosje in elk geval gevangen!

Andrena sp. ♂
Misschien een Vosje ♂, maar het kan ook een ander mannelijk zandbijtje zijn…

*) Dit stukje begint met een kort liedje uit mijn kleutertijd. Zijn er nog mensen die dit herkennen, of is dit versje intussen helemaal in de vergeethoek belandt?

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Een vosje in de kippenren!

  1. Hier zitten sinds enkele dagen ook heel wat extra soorten solitaire bijen, maar ik heb nog niet de tijd gehad/moeite gedaan om ze te identificeren. Leuke foot’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.