Een kindvriendelijke tuin: dierenleven

 1. Een kindvriendelijke tuin: mijn eigen plekje
 2. Een kindvriendelijke tuin: snoepen!
 3. Een kindvriendelijke tuin: dierenleven
 4. Een kindvriendelijke tuin: En wat spelen we?
dierenhotel
dierenhotel

Kinderen houden van dieren.
Of toch minstens: we kunnen kinderen helpen houden van dieren.

En een kindvriendelijke tuin – en wie mijn stukjes al langer leest zal weten dat ik daarmee eigenlijk bedoel: een tuin waar kinderen graag vertoeven en die hen leert houden van de natuur – een kindvriendelijke tuin is daarom ook een diervriendelijke tuin.

Bij dieren kunnen we denken aan dieren die we zelf in de tuin brengen. In de eerste plaats denk ik dan aan kippen.
Meer dan dertig jaar geleden kwam mijn moeder thuis na weer een dag voor de kleuterklas, en vertelde hoe ontsteld ze was geweest toen één van haar kleuters, toen zij hen vertelde dat eieren afkomstig zijn van kippen, haar op de vingers had getikt met een verontwaardigd: ‘Maar juffrouw toch, dat is niet waar. Eikes, die komen van de eikesfabriek!’
Een kippenhok dus in de tuin, waardoor je kind niet alleen leert dat die eitjesfabrieken op twee poten rondlopen en hard kunnen kakelen, maar waar het ook zelf een stukje zorg kan leren dragen voor levende wezens. Er is nauwelijks een kind dat het niet leuk vind om de kippen graan te gaan voeren en te merken hoe die beesten al snel gewend zijn dat zijn of haar nadering ‘eten’ betekent.

Maar zorg ook voor een tuin die op andere manieren dieren aantrekt.
Het is elk voorjaar weer prachtig om te zien hoe zoonlief enthousiast elke kikker, elke pad die zijn weg kruist enthousiast begroet.
De foto bij dit stukje toont een ‘dierenhotel’ dat we tijdens een open-tuinendag van Velt in een tuin in Berlaar (?) zagen.

De schaal bovenop is een badje/drinkbakje voor vogels. Het plateau daar vlak onder kan in de winter dienst doen als voederplank.
Insecten vinden slaap- en nestelgelegenheid in de holle stengels verder naar beneden, en helemaal onderaan vinden kleine zoogdieren en amfibieën een schuilplaats tussen die kieren van de stenen.
Je zou zelfs een egelbunker aan het bouwsel kunnen toevoegen. (Kijk trouwens even op de duizendblad-blog voor een leuke egelfoto van een egel die nog veel te laat op pad is…)

Een trucje om je kind ertoe over te halen om in de herfst de bladeren op een hoop te vegen, kan allicht er in bestaan, dat je voorstelt om een egelhotel te maken. Egels houden er immers van, onder een hoop dode bladeren hun winternest te maken.

En hoe doen jullie dat? Je tuin aantrekkelijk maken voor kinderen èn dieren?

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “Een kindvriendelijke tuin: dierenleven

 1. Leuk het stukje over een dier en kindvriendelijke tuin. De woontoren vind ik echt heel mooi. Misschien voor mij een optie op de moestuin. Voor de dieren heb ik verspreid door de tuin stammetjes gelegd. Een paddenburcht gebouwd en in verschillende blokken hout gaatjes geboord voor de solitaire wesp en bij. Nestkastjes hangen aan de muur, ook hebben we aan een aantal bomen bij ons in de straat nestkastjes gehangen. Ook een vlinderkast ontbreekt niet en natuurlijk een vijver voor de kikkers. Op de aarde liggen houtsnippers, de merels vinden dat geweldig en maken er echt een troep van. Heerlijk om tussen te graven op zoek naar vliegjes, kevertjes enz. Op de moestuin ben ik bezig om een hele wand te maken voor vogels, vlinders, solitaire wespen en bijen. Je ziet ondanks dat wij maar een kleine stadstuin hebben en een moestuin bij een volkstuinvereniging kun je toch heel veel doen voor dieren. Kleine kinderen heb ik niet maar mijn volwassen zoons vinden mijn tuinen heerlijk.

 2. Ik ben wel nieuwsgierig naar die wand die je op je moestuin aan het maken bent…
  Toon je daarvan een keer een fotootje op je blog?

  Veel mensen denken inderdaad dat een ‘ecologische’ tuin enkel op een grote oppervlakte kan, maar dat is heel zeker niet waar. Wel denk ik dat het op een kleine oppervlakte iets meer creativiteit vraagt, maar daar kan je ook zonder meer iets heel waardevols maken.

 3. Van egels gesproken … 🙂
  2 jaar geleden, voor er kippen en ganzen in de weide liepen, liet ik het gras daar gewoon z’n gang gaan. In augustus, toen het toch wel een metertje hoog stond, met de zeis erdoor, en alles achteraan op een hoop gegooid.
  Op een avond stond ik buiten (het was al donker) en hoorde ik een “schrapend” geluid. Precies of er iemand z’n keel aan’t schrapen was. Ikke mijn vrouwtje roepen, de zaklamp genomen, en wij samen naar achter, opzoek naar de producent(en) van dat geluid. Komen we bij die hoop gras, vinden we aan de achterkant een klein holletje in dat gras, waar twee egels “heeeel voorzichtig” aan’t ‘vrijen’ waren 🙂
  Prachtig om te zien. Ik vermoed dat deze egeltjes overwinterd hebben in onze grote hoop hout (een boomgaard die we omgetoverd hadden tot brandhout), want ik de daaropvolgende lente zaten we aan de ontbijttafel, en wie zat daar opeens voor ons keukenraam, jawel, een egeltje. We hebben hem nog enkele keren gezien, tot hij/zij met de noorderzon vertrokken is ( of eerder onder het één of andere autowiel beland is).

 4. Wat onze kinderen met bladeren doen zie je op duizendblad.wordpress.com. Toen ik naar de foto zocht dacht ik ook aan dat oude artikel over speel-tuinen waarvoor ik kinderen vroeg naar hun tuinwensen. Dat staat er vandaag ook te lezen.
  (tussen haakjes: kan iemand me eens uitleggen hoe je zo een pingding maakt?)

  (Edit door AnneTanne: Yo, ik ben zo vrij geweest om de linktekst te veranderen (er stond WordPress.org) en de link klikbaar te maken.)

 5. Volgens mij heb jij alles goed gedaan, dus ik vind het ook vreemd dat jouw ‘pingding’ hier nog niet is verschenen… maar misschien komt het nog wel.
  Meestal staat het er nochtans al erg snel hoor, dus ik heb niet onmiddelijk een verklaring voor het feit waarom er hier geen fragmentje verschijnt met een link naar jouw Paradijs voor Speelvogels. (’n Heerlijke foto trouwens, bij een prachtig artikel)

 6. een vraag die niet in vijf minuutjes te beantwoorden is. als je het goed vindt dan zorg ik binnen een week of zo voor een uitgebreid antwoord. (en als je het niet goed vindt ook 😉 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.