Het bijenhotel gevonden!

 1. Wilde bijen in mijn tuin – nestelend in de aarde
 2. Koekoeksbijen… krakers van ondergrondse nesten
 3. Een vosje in de kippenren!
 4. Met een bijenhotel lok je geen bijen…
 5. Bij-denkingen
 6. Het bijenhotel gevonden!
 7. Grote Wolbij
 8. Gehoornde metselbij – Osmia cornuta
 9. Linnaeus en de Rosse Metselbij
 10. Week van de bij: Grote Wolbij
 11. Week van de bij: Weidehommel
 12. Week van de Bij: de Tuinbladsnijder, een behangersbij
 13. Een nakomertje: Grote klokjesbij
 14. Wilde bijen in mijn tuin: de Tronkenbij

Het was echt mijn bedoeling om mijn bijen-serie af te ronden met mijn bij-denkingen van gisteren… Maar toen wist ik nog niet dat ik vandaag zou ontdekken waar er in mijn tuin een bijenhotel staat…

Eigenlijk moet ik de Fruitberg dankbaar zijn, want van hem kwam eigenlijk een belangrijk hint…
Leembakjes‘… een verticale aardewand dus…
En inderdaad wist ik intussen al, dat een aantal wilde bijen die hun nest in de aarde maken daarvoor een steile aarden wand uitzoeken. En laten we nu vorig jaar een zwemvijver gegraven hebben… En laat de aarde die daar uitkwam in de tuin gebleven zijn… enlaat die wal een vrij steile, zuid-gerichte helling hebben die nog niet volledig begroeid is.
Ik besloot daar dus even een kijkje te gaan nemen…
En na ‘even’ besloot ik ook om maar even mijn fototoestel te gaan halen, want al snel werd duidelijk dat het daar niet een eenzaam bijenhutje op de hei was, maar minstens een flinke woonwijk, met zelfs de nodige kraakpanden…

Eerst zag ik deze bij een gangetje invliegen:
Andrena sp. ? - Zandbij?


Regelmatig werd een hoopje zand naar buiten geduwd, en af en toe stak ze haar achterlijf terug buiten…
Andrena sp. - Zandbij

Tenslotte keek ze voorzichtig even naar buiten, maar wellicht zag ik er verdacht uit, want ze verdween terug in het nest om lange tijd weg te blijven.
Andrena - Zandbij

Maar er waren duidelijk ook kapers op de kust…
Er vlogen bij die zandhelling ook verschillende kleine bijtjes met een rood achterlijf rond, die telkens kort een gangetje invlogen om meteen weer naar buiten te komen en een ander gangetje opzochten.
Ik vermoed dat het bloedbijtjes waren, op zoek naar nesten van groefbijen. Het zijn immers koekoeksbijen, die zelf geen nest graven maar hun eitjes deponeren in het nest en bij de stuifmeelvoorraad van een andere soort.
Ik heb foto’s van wellicht twee soorten, maar één foto is het niet waard om hier te tonen ;-)…

Sphecodes sp. - Bloedbij ?

Wilde bij - zandbij?

En tenslotte zag ik nog deze, vrij kleine en slanke bij, die ook in een gangetje wegdook…

Ik heb dus geen bijenhotel geplaatst in mijn tuin, maar je ziet… In een niet te nette tuin vinden bijen al snel een kavel naar hun gading…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Het bijenhotel gevonden!

  1. Echt wel!
   (En wordt jij niet geacht nog steeds aan het tv-scherm gekluisterd te zitten? Ik geniet voorlopig van een lekkere vrije dag… Ik had me gemeld voor bereikbaarheidsdienst vandaag, vermoedend dat het wel behoorlijk rustig zou blijven. En voorlopig is het dat ook…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.