Grote Wolbij

 1. Wilde bijen in mijn tuin – nestelend in de aarde
 2. Koekoeksbijen… krakers van ondergrondse nesten
 3. Een vosje in de kippenren!
 4. Met een bijenhotel lok je geen bijen…
 5. Bij-denkingen
 6. Het bijenhotel gevonden!
 7. Grote Wolbij
 8. Gehoornde metselbij – Osmia cornuta
 9. Linnaeus en de Rosse Metselbij
 10. Week van de bij: Grote Wolbij
 11. Week van de bij: Weidehommel
 12. Week van de Bij: de Tuinbladsnijder, een behangersbij
 13. Een nakomertje: Grote klokjesbij
 14. Wilde bijen in mijn tuin: de Tronkenbij
Grote Wolbij - Anthidium manicatum ♂
Grote Wolbij – Anthidium manicatum ♂Het lijstje van wilde bijen die ik in mijn tuin gezien heb is weer een soort rijker geworden.
Gisteren zag ik op het oranje havikskruid plots een tamelijk grote wilde bij (bijna 2 cm lang), met een opvallende geel-zwarte tekening. Dat maakte determineren natuurlijk tamelijk gemakkelijk, en al snel wist ik zeker dat het een mannetje van een Grote Wolbij was.

Een bijzondere of zeldzame soort is het zeker niet. De Grote Wolbij verzamelt de ‘wol’ van harige planten, en omdat zulke planten in tuinen wel vaker worden aangeplant, is ze daar vaak te vinden, en wordt dan ook als een cultuurvolger beschouwd.
‘Mijn’ bijtje is een mannetje. Dat kan je niet alleen zien aan zijn formaat (het vrouwtje is ongeveer anderhalve cm groot), maar ook aan de drie doorns aan de laatste tergiet (= rugdekplaat). (Klik even op de foto links, en als je goed kijkt zie je de doorns. Helemaal onderaan deze post nog een extra uitvergroting, die niet mooi meer is…) Die doorns gebruiken ze om hun territorium te verdedigen tegen andere mannelijke wolbijen, maar ook tegen andere insecten die de bloemen in hun territorium bezoeken.

Dat ik het beestje aantrof op Oranje Havikskruid is wat minder gewoon. Hoewel deze bijen ‘generalisten’ zijn, zich dus niet beperken tot maar één plantensoort, zijn de meeste bronnen die ik vond, het erover eens dat ze hun voedsel vooral zoeken in lipbloemigen en vlinderbloemigen, en dan nog vooral in soorten met blauwe bloemen. Da’s dus iets heel anders dan de knaloranje composiet waarop ik ze aantrof.
(Ik las trouwens ergens dat dit bijtje in de VS is ingevoerd, omdat het zo’n efficiënte bestuiver is van gewassen als bv alfalfa, inderdaad een paarsblauwe vlinderbloemige.)

Grote Wolbij - Anthidium manicatum ♂
Grote Wolbij – Anthidium manicatum ♂

Dat ‘wol’ in hun naam slaat overigens niet op het harige witte vachtje op hun buik. Dat is de buikschuier, waarin ze stuifmeel verzamelen (dat doet deze soort dus niet in korfjes aan de poten.)
De vrouwtjes van de wolbij (of the ‘Wool carder bee’ in het Engels) schrapen van ‘wollige’ planten zoals bijvoorbeeld Ezelsoren (Stachys byzantina) de haren af, en bekleden daarmee de cellen in hun nesten. Die nesten maken ze in holtes in muren of in rottend hout, of ze gebruiken de verlaten nesten van andere bijensoorten. Ook in de buisvormige openingen van insectenhotels kan je ze wel eens aantreffen.
Dat de bij zo gemakkelijk in tuinen aangetroffen wordt, heeft trouwens te maken met hun voorkeur voor wollige planten. Want hoewel die natuurlijk ook in tuinen maar een klein deel van de begroeiing uitmaken, komen ze daar toch ruim zoveel voor als in de vrije natuur.

De Grote wolbij begint te vliegen aan het eind van mei, begin juni, maar vooral in juli. Ik ga dus toch eens uitkijken of ik ook niet een vrouwtje kan betrappen als ze wol verzameld.
Hieronder een filmpje van zo’n vrouwelijke wolbij, maar dat is dus niet van mij…

Grote Wolbij
Grote wolbij met aan het achterlijf (aan de achterste rugdekplaat) drie doorns. Een mannetje dus!

En hier nog de beloofde foto waarop de doorns aan het achterlijf van het mannetje te zien zijn:

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Grote Wolbij

 1. Spannend allemaal! Ik ben (nog) niet zo into bijendeterminatie. We kiezen wel onze planten z´dat de bloei zo lang mogelijk gespreid is over het seizoen. Van toverhazelaar tot klimop, die heel laat bloeit (oktober-november) en die dan ook in de late herfstzon letterlijk gonst van de honderden wilde bijen die er op zitten om een laatste beetje nectar mee te krijgen. Zoals het er nu uitziet, krijgen we stilaan wat meer tijd voor onszelf en misschien moet ik een deel daarvan eens gebruiken om die beestjes uit elkaar te leren houden.

 2. Bijendeterminatie blijft voor mij een heikel punt, er zijn er zo veel. Ondertussen ken ik wel de sachembij, de gehoornde mestelbij en de grote bladsnijder, maar veel verder geraak ik nog niet. Maar de wolbij kan ik nu dus ook onderscheiden 😉
  En nu vraag ik me af of ik wel wollige planten in de tuin heb staan, zou Digitalis volstaan… ?

  1. Ik vermoed dat die wolbij hier vooral van de her en der groeiende toortsen ‘wol’ verzameld. Er staat vooraan in de tuin ook nog wel een plantje ezelsoor, erfenis van de vorige bewoners, maar vor de rest???

 3. Met bamboestokjes, oud hout en snoeihout probeer ik alles wat vliegt schuil- en nestgelegenheid te geven.
  Een insectenkenner ben ik niet.
  Maar alles wat vliegt, fladdert en dwarrelt is welkom in mijn tuin.

  Vriendelijke groet,

 4. In 75% van de gevallen durf ik er nog geen naam op te plakken; hoe meer ik opzoek, hoe meer ik begin te twijfelen. Ik zie soms zo weinig verschil tussen de ene en de andere. Daar ligt nog een hele wereld voor mij om te ontdekken. Jij hebt precies toch al wat minder twijfel!

  1. Als ik niet 100% zeker ben, dan vraag ik altijd bevestiging op het forum van waarneming.nl (vroeger op het forum van waarnemingen.be/natuurpunt, maar daar is het tegenwoordig niet meer erg druk.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.