Bij-denkingen

 1. Wilde bijen in mijn tuin – nestelend in de aarde
 2. Koekoeksbijen… krakers van ondergrondse nesten
 3. Een vosje in de kippenren!
 4. Met een bijenhotel lok je geen bijen…
 5. Bij-denkingen
 6. Het bijenhotel gevonden!
 7. Grote Wolbij
 8. Gehoornde metselbij – Osmia cornuta
 9. Linnaeus en de Rosse Metselbij
 10. Week van de bij: Grote Wolbij
 11. Week van de bij: Weidehommel
 12. Week van de Bij: de Tuinbladsnijder, een behangersbij
 13. Een nakomertje: Grote klokjesbij
 14. Wilde bijen in mijn tuin: de Tronkenbij

Apis mellifera | Europese honingbijBijna tegen de verwachtingen in heeft het Europees Parlement een verbod op het gebruik van neo-nicotinoïden goedgekeurd. Of toch voor enkele neo-nicotinoïden. En in elk geval binnen een paar maanden. En in elk geval voor de duur van twee jaar.

En natuurlijk ben ik daar blij om…
En natuurlijk vond ik alle acties die er de voorbije tijd waren prachtig…
En tegelijkertijd voel ik iets van ergernis als ik dan lees over de noodzaak om actie te voeren voor de ‘bijen die een onmisbare schakel zijn in de voedselproductie.’

Want dan vraag ik me af…
Zouden er ook zoveel mensen in actie zijn gekomen als er gewaarschuwd werd voor bijvoorbeeld de massale verdwijning van watervlooien?

Bijen, die zijn misschien niet aaibaar, maar op een bepaalde manier wel tastbaar…
En hun link met ONS voedsel is overduidelijk.

En natuurlijk vind ik het erg dat de honingbijen het op dit ogenblik zo moeilijk hebben…
En toch kan ik het niet nalaten me af te vragen of die honingbijen het ook zo moeilijk zouden hebben als ze niet gedegradeerd zouden zijn tot honingvee?
Ik weet dat er heel veel (hobby)imkers zijn die werken met heel erg veel respect voor de natuur. Tijdens een vakantie in Engeland kwam ik zo in contact met mensen die imkerden volgens de methodes van Philip Chandler, de ‘Barefoot Beekeeper‘, en toen kreeg zelf bijna zin om bijen te gaan houden.
Maar voor grote imkerijen geldt toch nog altijd het financiële aspect, en staat bijenwelzijn allicht hoofdzakelijk in functie daarvan.

Apis mellifera | Europese honingbij

Want hoewel we bijtjes associëren met de vrije natuur, is onze ’tamme’ honingbij eigenlijk niet veel ‘natuurlijker’ dan onze legkippen. Net zoals kippen, runderen, katten en honden zijn geselecteerd om die eigenschappen te vertonen die wij mensen appreciëren, is ook de bij die ingezet wordt in de bestuiving van zoveel planten een kweekproduct waarin eigenschappen als agressiviteit zijn ‘weggekweekt’ en andere eigenschappen, zoals het produceren van veel honing dan weer werd aangemoedigd.
Onlangs had ik het met een imker over de ‘wilde’ zwarte honingbij (Apis mellifera mellifera), en hij reageerde heel erg negatief dat die beesten ‘veel te agressief’ waren en bijna geen honing produceerden… Hoezeer die man zich ook een natuurliefhebber noemde, voor de ‘echte’ honingbij had hij geen goed woord over, enkel voor zijn tamme, honingproducerende lieverdjes.

Apis mellifera | Europese honingbij

En daar komen we weer bij mijn uitgangspunt…
Soms schrik ik ervan hoezeer we pas echt massaal voor de natuur opkomen als ons eigen hachje bedreigd wordt.

Terwijl ik soms denk, dat er de natuur niets beter zou kunnen overkomen dan het uitsterven van één welbepaalde soort…
Want soms fantaseer ik stiekem wat er zou gebeuren als er plots een virus zou muteren dat zo besmettelijk en zo dodelijk zou zijn dat de totale populatie van de Homo sapiens in één week tijd zou uitsterven…

Apis mellifera | Europese honingbij

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “Bij-denkingen

 1. Tja, veel imkers halen de eigen honingvoorraad van de bijen weg en voeren ze bij met een suikeroplossing. Of dat nu goed is voor de bij? Je hebt wel gelijk dat er dan sprake is van een soort bio industrie.
  Maar, het is een stapje vooruit, de beslissing van het Europees Parlement.
  Je moet inderdaad niet teveel denken aan wat het dominerende menselijke dier allemaal heeft aangericht op onze aarde, dat deprimeert behoorlijk.
  Wat in ons vermogen ligt, is zelf op kleine schaal zo milieubewust mogelijk te opereren, en te stemmen op partijen, die de grote schaal in het oog houden.
  Mooie foto’s overigens.

 2. De natuur zou er niet één traan voor plengen mocht de Homo sapiens het loodje leggen. Integendeel.
  De ‘bescherm de bijen’-actie vloeit inderdaad enkel en alleen voort uit zelfbehoud. Zo beschermend is de mens anders hoegenaamd niet tegenover de fauna. Tussen nu en morgen zullen wereldwijd ongeveer 150 diersoorten verdwijnen en meer dan 50.000 in het komende jaar. Do we care? Not at all.

 3. Ik ben de voorbije week een beetje geschokt toen ik merkte dat ook de metselbij nu ook wordt aangewend als bestuiver, cocons worden uit de nesten gehaald en in de koelcel bewaard…
  Niets maar dan ook niets krijgt de homo sapiens niet kapot
  En als dat virus écht zijn opgang zou maken, zou de wereld helemaal naar de vaantjes zijn (kerncentrales)

  1. Ik heb inderdaad gelezen dat tuinbouwers steeds meer beroep doen op de rosse metselbij voor bestuiving… Maar ik heb er niet bij stilgestaan dat ze dat allicht doen door doosjes met cocons bij de groothandel te bestellen…

 4. een positieve noot: in elk geval vijf mensen op deze aardkluit (anne, de auteurs van de drie reacties voor mij en mezelve) hechten wel belang aan het welzijn van deze planeet, ook als het niet in direct verband staat met hun eigen voedselketen. en met die gedachte, ga ik met een glimlach naar bed 🙂

 5. Je hebt gelijk, voor dieren die niet direct van waarde voor ons zijn, gaat bijna niemand de barricaden op….
  Ik word vaak moedeloos als je het hele plaatje overziet van wat de mens aanricht. Het is bijna onmogelijk om uit de tredmolen te stappen en zelf een radicaal ander leven te gaan leiden. Wij zijn zuinig op onze spullen, rijden alleen strikt noodzakelijk auto etc. maar ook wij laten onbedoeld een spoor van vernieling achter. Je kunt niet anders als je in deze maatschappij leeft lijkt het wel.
  Ik hou van het leven en van mensen, maar als we kregen wat we verdienden liep het niet best af.

 6. De term ‘honingvee’ is hier echt wel op zijn plaats. Mijn gezond verstand zegt ook dat de door de bijen gemaakte honing aan de bijen moet gelaten worden (ook al eet ik het soms wel eens graag) omdat de suikeroplossing onmogelijk kan tippen aan de rijke samenstelling van honing. Wij blijven ook niet gezond op water en korstjes alleen. Fundamenteel is de omgang van de mensen met de dieren: leven de beestjes voor de mensen (melk, vlees, honing, eieren,…) of moeten we ze gerust laten? Ik opteer voor het tweede: stop het slachten, bejagen, zwanger maken voor de melk,…. en gedraag u. Voorts, maar dat moet ik in deze ecologische middens niet meer vertellen, moet al dat chemisch vergif verbannen en verboden worden. Als klanten kunnen we bvb. wegblijven uit winkels die dat spul blijven verkopen.

  1. Ik heb me al afgevraagd, hoeveel mensen die de bijen-petitie getekend hebben de komende maanden toch naar de gifspuit zullen grijpen als ze een bladluis in hun rozen ontdekken…

 7. Ik kan je het boek ’the world without us’ van Alan Weisman aanraden. Daarin lees je dat, zelfs als we van dag op dag allemaal van deze planeet verdwijnen, onze invloed nog heel heel lang tastbaar zou blijven 🙁

  1. Daar ben ik helaas van overtuigd… (Denk alleen al maar aan het ‘plastic-sedimentgesteente dat op dit ogenblik op de bodem van de oceanen aan het ontstaan is…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.