En waarom alleen op school??? Thuis kan het ook een paar graadjes frisser…
Categorie: Actie – Action
Het Codex Alimentarius alarm
Vreemd…
Aardbevingen, Tsunami’s en kernrampen in Japan…
Blijvende onrust in de Arabische landen…
Regeringsonderhandelaars die mekaar in de haren blijven zitten…
Van komkommertijd lijkt er dus niet meteen sprake, en toch duiken de alarmberichten over de Codex Alimentarius weer op. Daar heb je zeker al van gehoord, want na 31 december van 2009, 30 september 2010, 31 maart 2011, 31 april (!) 2011 zal de verkoop van kruidengeneesmiddelen, tincturen, voedingssupplementen verboden worden, zullen we voortaan nog maar alleen met hormonen behandeld vlees kunnen kopen, en zullen alle voor consumptie bestemde groenten bestraald moeten worden. Om het plaatje helemaal compleet te maken: Je was toch hopelijk niet van plan om deze zomer peterselie in je tuin te kweken? Biologisch dan nog wel!? Sorry hoor, maar dan zit je echt wel in de illegaliteit.
1 miljoen bomen voor Vlaanderen
Zolang het niet al te koud is, is het late najaar en de vroege winter de ideale periode om bomen te planten. En de afgelopen 12 winters – dus sedert we onze tuin onze tuin mogen noemen – zijn er hier al elk jaar ‘bomen’ (lees: boompjes) geplant. Aanvankelijk ging dat met honderd of een veelvoud daarvan tegelijk, de laatste jaren blijft het meestal bij tientallen. Ook een tuin van bijna een hectare groot komt immers wel een keer vol te staan.
Toch hebben we dit jaar alweer een tiental meidoorns geplant: de haag op ‘het Veld‘ vertoonde immers nog wat lacunes, en hoewel die gaten in de loop van de jaren toch wel zouden dichtgroeien, versnellen we dat proces graag een beetje.
Toen we de laatste keer bij Houtmeyers aanklopten, had hij nog niet veelbosplantgoed voorradig, maar er is ons beloofd dat we vanaf volgend weekend het hele assortiment weer kunnen krijgen. En om de haag aan te vullen heb ik nog Malus sylvestris (wilde appel) op mijn verlanglijstje staan, en Louis Houtmeyers vertelde dat hij vanaf december ook wilde peer als bosplantgoed te koop zou hebben.
En bovenaan ons wensenlijstje staat een zwarte moerbei (Morus nigra), die we wel als (duurdere) containerplant zullen kopen.
Vermoedelijk zullen we deze winter dus hooguit een boompje of vijftien aan de teller van ‘1 miljoen bomen voor Vlaanderen‘ kunnen toevoegen, maar alle beetjes helpen, nietwaar?
Voor wie ook zijn aanplant wil registeren op die site: bij registratie wordt je adres en telefoonnummer gevraagd, maar is er nergens iets terug te vinden over het privacy-beleid van de organisatie. Ik heb daarom contact opgenomen met de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, en daar heeft men mij verzekerd dat de adressen enkel gebruikt worden om na te gaan hoe de verdeling van de aanplant over de verschillende provincies is.
Niet aarzelen om te registreren dus, maar nog veel belangrijker: niet aarzelen om ook jouw boompje te planten!
Wat oude GSM’s voor het regenwoud kunnen doen…
Ook Houbi deed vandaag mee aan Blog-Action Day.
En de laatste regeltjes van zijn verhaal… die brengen mij dan weer op het verhaal van GSM-metjes voor het regenwoud.
In veel GSM’s wordt immers Coltan gebruikt, en voor Coltan – dat weten we allemaal – sneuvelen enorme stukken regenwoud, en dat vormt op zich al een bedreiging voor de duurzame ontwikkeling van de streek, en leidt op den duur alleen maar tot meer armoede van de plaatselijke bevolking.
Nu zijn er een aantal Nederlandse dierentuinen, zoals Apenheul, dierentuin Blijgaarde en Gaiapark (en die laatste is een echte aanrader om met kinderen te bezoeken…) die afgedankte GSM’s inzamelen, om het Coltan dat er in verwerkt is te recupereren. Als je in Nederland woont, kan zelfs een gratis verzendenvelop bestellen. Maar als je op een mooie herfstvakantiedag besluit aapjes te gaan kijken in Kerkrade (je kan er letterlijk in een bos tussen de aapjes doorlopen), kan je je oude mobieltje natuurlijk ook gewoon daar inleveren.
Blog action day 2008
De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.
(Earth provides enough to satisfy every man’s need, but not every man’s greed.)
Mohandas K. Gandhi
De problemen waarmee we ons vandaag de dag geconfronteerd zien, gewelddadige conflicten, vernietiging van de natuur, armoede, honger en zo voort.., zijn problemen door de mens gecreëerd, en kunnen worden opgelost door menselijke inspanning, inzicht, en de ontwikkeling van een gevoel van broederschap en zusterschap. We moeten een universele verantwoordelijkheidszin cultiveren voor elkaar en voor de planeet die we met elkaar delen.
(The problems we face today, violent conflicts, destruction of nature, poverty, hunger and so on, are human-created problems which can be resolved through human effort, understanding and the development of a sense of brotherhood and sisterhood. We need to cultivate a universal responsibility for one another and the planet we share.)
14de Dalai Lama
Peace in Cyberspace
Vijf jaar geleden begon de oorlog in Irak. Wereldwijd vinden er anti-oorlogsmanifestaties plaats. Maar er is meer nodig. De oorlogen in Irak en Afghanistan worden mee mogelijk gemaakt door de NAVO. In Afghanistan vechten NAVO-troepen (waaronder Belgische soldaten) mee in de VS-geleide ‘war on terror’. In Kleine Brogel liggen NAVO-kernwapens, ook al stemden Kamer en Senaat resoluties waarin gepleit wordt voor de terugtrekking van die kernwapens. Geheime NAVO-akkoorden maken van België een logistieke draaischijf van het VS-leger. De Amerikaanse oorlogsmachine wordt via onze wegen, havens en luchthavens richting Irak en Afghanistan getransporteerd. De NAVO kluistert België en de andere lidstaten aan de Amerikaanse oorlogspolitiek. Oorlogen voorkomen: het begint hier.
(Overgenomen van de site van het Forum voor Vredesactie)
Op 22 maart vinden er rond (en ten dele op) de basis van Kleine-Brogel enkele acties plaats, enerzijds een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, anderzijds een literaire wandeling.
Ik wil hiermee dan ook een warme oproep doen aan te sluiten bij deze actie.
Meer informatie vind je op de hogergenoemde site van het Forum voor Vredesactie.
Sinterklaas Kapoentje, leg wat eerlijks in mijn schoentje…
Toen ik zondag Google Reader openklikte, sprong me dadelijk de bijdrage van Oker in het oog: ‘De groene sint‘.
Die Groene Sint heeft, samen met het Nederlandse Oxfam-Novib (de Nederlandse Oxfam-Wereldwinkels) en Tony Chocolonely een éérlijke chocoladeletter ontwikkeld.
Tony Chocolonely, alias Teun van der Keuken, maakt in Nederland het kritische consumentenprogramma ‘de Keuringsdienst van Waarde’, en diende in 2004 een aanklacht in tegen… zichzelf wegens medeplichtigheid aan slavernij.
Uit onderzoek van het televisieprogramma was immers gebleken dat geen enkele Nederlandse chocoladeproducent zich hield aan de afspraken van het door henzelf ondertekende Harding convenant, dat inhield dat ze vanaf 2005 geen chocolade meer op de markt zouden brengen waarvoor ergens in de productieketen gebruik was gemaakt van slavernij.
Van der Keukens aanklacht werd onontvankelijk verklaard, maar hij heeft vervolgens een productielijn opgezet voor chocolade die gegarandeerd zonder slavernij is geproduceerd.
En samen met Oxfam-Novib en de Groene Sint is er nu dus de slaafvrije chocolade-letter.
Oker schrijft weliswaar, dat de letter op dit ogenblik enkel in Nederland verkrijgbaar is, maar geef toe, half Vlaanderen ligt op slechts een kattensprong van de grens. En bovendien: de letters zijn ook on-line te bestellen bij Tony Chocolonely. Wat houdt je nog tegen?
(Ik werk in Nederland, dus ik weet wat me deze week tijdens mijn middagpauze te doen staat!)
Ik geef leven aan mijn planeet
Een tijd geleden las ik op de museumkrant van het museum voor Natuurwetenschappen een artikel over de ondertekening door de museumdirectie van de verklaring ‘Save Biodiversity’.
Ik juichte dat initiatief toe, maar had niet onmiddelijk in de gaten dat de publiekscampagne hierrond toch wel wat breder is.
En plots, maanden later, las ik binnen korte tijd, twee blogberichten over de campagne ‘Ik geef leven aan mijn planeet‘. Eerst kwam ik zuiver toevallig terecht op de blog van Laurent Meese, Bibliothecaris in Blog, en al grasduinend in zijn blog vond ik zijn berichtje van 2 oktober, en vlak daarna schreef Muggenbeet dat hij ook VIP werd voor de biodiversiteit. En geef toe, kan je dan zelf nog achterblijven?
Intussen heb ik me dan ook geëngageerd.
Of misschien moet ik eerder zeggen: intussen heb ik dan ook mijn engagement op schrift gesteld…
Want achteraf kwam de vraag bij me op: ‘Tja, en wat voor verschil maakt dit nu echt?’ Niet dat ik nu zo’n vreselijke pessimist ben, maar bereikt zo’n campagne wel een breder publiek dan alleen maar de mensen die toch al overtuigd zijn?
Laat me even kijken waartoe ik me geëngageerd heb:
Lees verder “Ik geef leven aan mijn planeet”
Blog Action day II
Zonet even aan het blogploegen geweest langs de blogjes die in mijn feed zitten.
De meest indringende bijdrage aan Blog Action Day, vond ik zonet op Lifehack.org… Verplichte lectuur!