Sinterklaas Kapoentje, leg wat eerlijks in mijn schoentje…

De Groene SintToen ik zondag Google Reader openklikte, sprong me dadelijk de bijdrage van Oker in het oog: ‘De groene sint‘.

Die Groene Sint heeft, samen met het Nederlandse Oxfam-Novib (de Nederlandse Oxfam-Wereldwinkels) en Tony Chocolonely een éérlijke chocoladeletter ontwikkeld.

Tony Chocolonely, alias Teun van der Keuken, maakt in Nederland het kritische consumentenprogramma ‘de Keuringsdienst van Waarde’, en diende in 2004 een aanklacht in tegen… zichzelf wegens medeplichtigheid aan slavernij.

Uit onderzoek van het televisieprogramma was immers gebleken dat geen enkele Nederlandse chocoladeproducent zich hield aan de afspraken van het door henzelf ondertekende Harding convenant, dat inhield dat ze vanaf 2005 geen chocolade meer op de markt zouden brengen waarvoor ergens in de productieketen gebruik was gemaakt van slavernij.
Van der Keukens aanklacht werd onontvankelijk verklaard, maar hij heeft vervolgens een productielijn opgezet voor chocolade die gegarandeerd zonder slavernij is geproduceerd.
En samen met Oxfam-Novib en de Groene Sint is er nu dus de slaafvrije chocolade-letter.

Oker schrijft weliswaar, dat de letter op dit ogenblik enkel in Nederland verkrijgbaar is, maar geef toe, half Vlaanderen ligt op slechts een kattensprong van de grens. En bovendien: de letters zijn ook on-line te bestellen bij Tony Chocolonely. Wat houdt je nog tegen?

(Ik werk in Nederland, dus ik weet wat me deze week tijdens mijn middagpauze te doen staat!)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.