Courgette-cake met Pecannoten

Dit bericht is deel 2 van 4 in de reeks Creatief met Courgette

Nadat de voorbije dagen al gevulde courgettes en pasta al zucchini trifolati de revue passeerden, was het vandaag tijd voor alweer een nieuwe aflevering van Creatief Met Courgette.
En omdat zoonlief voorstelde dat hij vandaag zou koken, had ik wat tijd om te bakken, en konden we zijn heerlijke dinertje afsluiten met een plakje courgette-cake.

Courgette-cake met Pecannoten
Courgette-cake met Pecannoten

Ik heb me gebaseerd op een paar Amerikaanse recepten, vandaar dat ik gebruik maakte van koppen als inhoudsmaat. Heb je geen maatbeker die ‘cups’ kan meten (een cup is ongeveer 230 ml), dan kan je de hoeveelheden in ml gebruiken.
De toevoegen van zout lijkt misschien vreemd in een zoet recept. Ik gebruikte het vrij grove Fleur de Sel (ook verkocht als Keltisch zeezout). En dat bleek een onverwachte meevaller: de grove korrelstructuur loste niet altijd even gelijkmatig in het beslag op, waardoor er hier en daar een iets zouter plekje in de cake zit, dat heel lekker combineerde met de noten. (Tja, je vindt tegenwoordig niet voor niks ook chocolade met gezouten amandelen of roomijs met gezouten caramel… En laat ik dat allebei bijzonder lekker vinden!)

 

Courgette-cake met Pecannoten
Schrijf een review
Print
Voorbereidingstijd
45 min
Bereidingstijd
50 min
Totaal
1 hr 35 min
Voorbereidingstijd
45 min
Bereidingstijd
50 min
Totaal
1 hr 35 min
Ingrediënten
  1. 1-2 middelgrote courgettes
  2. 1 kop zelfrijzende bloem (250 ml)
  3. 1/2 kop voltarwemeel (120 ml)
  4. 1/2 tl bakpoeder
  5. 1 tl fleur de sel (of gewoon zout)
  6. 1 tl gemalen kaneel
  7. 1/4 tl gemalen nootmuskaat
  8. 3/4 kop olijfolie (180 ml)
  9. 1 kop suiker (250 ml)
  10. 3 eieren
  11. 1/2 kop pecannoten (120 ml)
  12. hele pecannoten voor de garnering
Werkwijze
  1. Rasp de courgettes grof en laat een half uurtje uitlekken. Knijp ze nog een beetje uit en meet in een maatbeker ongeveer 350 ml (1,5 kop) af, lichtjes aangedrukt.
  2. Verwarm de oven voor op 180° en vet het cakeblik in.
  3. Meng in een middelgrote kom bloem en meel, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat.
  4. Meng in een grote kom de olie met de suiker. Voeg de eieren één voor één toe en meng goed. Voeg de droge ingrediënten toe aan het olie/suiker/ei-mengsel. Schep er vervolgens ook de courgettes en de pecannoten door.
  5. Giet het beslag in het cakeblik, en leg de resterende pecannoten bovenop het deeg.
  6. Bak gedurende 40-50 minuten, of tot een priem die midden in de cake gestoken wordt er zonder beslagresten uitkomt.
  7. Ontvorm de cake meteen, en laat afkoelen.
Gebaseerd op Joanne (Eats well with others)
AnneTannes Tuin https://annetanne.be/kruidenklets/
Series Navigation<< Gevulde Courgettes   |   Snelle Courgette-Pickels >>
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

2 reacties op “Courgette-cake met Pecannoten

  1. Beste Anne Tanne, ik zoek al n tijdje naar een goed recept voor courgettegelei. Misschien kan jij iets tevoorschijn toveren ? 😉 Alvast bedankt x

    • Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar het is natuurlijk wel een uitdaging om eens op zoek te gaan ;-)! Ik hou je op de hoogte!

Reageren niet meer mogelijk