Series: Creatief met Courgette

Courgette-soep met een Indiaas tintje

Simba Mbili Curry poederDe voorraad courgettes wordt dagelijks aangevuld, dus het blijft een uitdaging om die groente een paar keer per week te verwerken zonder dat je de reactie ‘Nee, alweer courgettes!’ te horen krijgt.

Een soep als deze die opmerkingen als ‘Dat is verrassend!’ of ‘Hé, wat een fijne smaak!’ uitlokt, krijgt dan ook een plekje in deze receptenreeks.
We aten ze warm, en we aten ze koud, en telkens beviel ze erg. De toevoeging van de komkommerblokjes viel in de warme versie niet bij iedereen even goed in de smaak.
Ik gebruik tegenwoordig vaak het kerriepoeder van Simba Mbili. Mijn schoonzusje bracht het mee uit Kenia, en ik gebruik het graag omdat het geen chilipoeder bevat, waardoor je zelf de volledige controle hebt over de pikantheid van je gerecht.

Courgette-soep met een Indiaas Tintje

AnneTanne
Een soep met Indiase kerrie-kruiden, die zowel koud als warm kan geserveerd worden.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 55 min
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1,5 el olie of ghee
  • 3 middelgrote uien fijngehakt
  • 2 flinke tenen knoflook gehakt
  • 2 tl van je favoriete kerrie-poeder
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1/4 tl komijnzaad
  • chilipoeder naar smaak
  • 1 kg courgettes in dobbelsteentjes
  • 650 ml groentenbouillon
  • 1 klein blikje kokosmelk

Voor de garnering

  • 1/4 komkommer in brunoise gesneden (hele kleine dobbelsteentjes)
  • verse gehakte koriander
  • verse gehakte citroenbasilicum

Instructies
 

  • Verhit de olie in een kookpan met dikke bodem, en fruit de uien op laag vuur tot ze zacht zijn (4-5 min.).
  • Voeg de knoflook en de specerijen toe, en fruit gedurende maximaal een minuut.
  • Voeg de courgettes toe en fruit nog een paar minuten.
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep pruttelen tot de courgettes zacht zijn (ongeveer een half uur).
  • Neem de pan van het vuur en mix de soep tot een fluwelige consistentie. Voeg de kokosmelk toe, en kruid zo nodig bij met peper en zout.
  • Serveer met de komkommerblokjes en de gehakte kruiden.

Notities

Het Indiase kerrie-poeder kan je vervangen door een Thaise curry-pasta. Je kan dan eventueel Thaise basilicum gebruiken voor de garnering.
Aangepast van Emeril Lagasse
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!

Gevulde Courgettes

Op dit ogenblik kunnen we zoveel oogsten in onze moestuin, dat we nog nauwelijks groenten kopen. Af en toe een paar tomaten of een paprika, omdat die nog niet rijp zijn in de tuin, maar verder zijn we op vlak van groenten eventjes zelfvoorzienend.
Zoals elk jaar is het weer een uitdaging om de massale courgettenoogst op een creatieve manier te verwerken. En mijn experiment van vandaag was in dat opzicht wonderwel geslaagd. Het recept is een verregaande aanpassing van een recept dat ik ergens op het internet vond (in het slaafs volgen van kookboeken en recepten ben ik erg slecht). Of met andere woorden: ik googlede vanmorgen even op ‘summersquash recipes’, en zag ergens ‘stuffed zucchini’s’ verschijnen. Meer had ik niet nodig om op voort te borduren, en het resultaat was wat je hieronder vindt. Op de olijfolie en de parmezaan na, kwamen alle ingrediënten uit de tuin…

Gevulde Courgettes

AnneTanne

Ingrediënten
  

  • 2 Courgettes 20 cm lang, en dik genoeg om te kunnen vullen
  • 5 aardappelen middelgroot, bij voorkeur bloemig kokend
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 jonge worteltjes
  • 1 bouillonblokje
  • tijm
  • oregano
  • geraspte parmezaan

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  • Snij de uiteinden van de courgettes en kook ze gedurende 8 tot 10 minuten. Snij ze daarna in de lengte doormidden en hol ze uit. Hak het binnenste fijn.
  • Hak ui en knoflook fijn en fruit ze in de olijfolie in een pan met dikke bodem, en voeg de in schijfjes gesneden worteltjes toe.
  • Prak de aardappelen en voeg ze aan de uien toe. Voeg ook de gehakte courgette toe, en breng op smaak met morga. Verwarm het op laag vuur tot het mengsel door en door heet is.
  • Voeg vervolgens de gehakte tuinkruiden toe, en parmezaan naar smaak.
  • Vul de uitgeholde courgettes met het groentemengsel, en bestrooi met wat overgebleven parmezaan.
  • Leg de courgettes in een ingevette ovenschotel, en bak nog een half uurtje in de oven op 180°. Serveer met een salade.

Notities

Ik gebruikte voor dit recept de aardappel 'Premiëre'. Het is een erg vroege aardappel, maar erg ziektegevoelig. Het is bovendien een erg bloemig kokende soort, waar wij niet zo van houden. We zullen deze soort dan ook niet meer opnieuw aanplanten.
Maar voor dit recept was het de ideale soort. De combinatie van deze erg bloemige aardappel met de gehakte courgette leverde een puree op met een heel aangenaam luchtige textuur.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!

Courgette-cake met Pecannoten

Nadat de voorbije dagen al gevulde courgettes en pasta al zucchini trifolati de revue passeerden, was het vandaag tijd voor alweer een nieuwe aflevering van Creatief Met Courgette.
En omdat zoonlief voorstelde dat hij vandaag zou koken, had ik wat tijd om te bakken, en konden we zijn heerlijke dinertje afsluiten met een plakje courgette-cake.

Courgette-cake met Pecannoten
Courgette-cake met Pecannoten

Lees verder “Courgette-cake met Pecannoten”

Snelle Courgette-Pickels

Courgettes zijn misschien niet de meest smaakvolle groenten, maar ze nemen dankbaar de smaken op van alle kruiden en specerijen die je in de bereiding gebruikt.
Als je weinig tijd hebt, maar weer courgettes in overvloed, is dit een snelle manier om ze te verwerken.
Met jonge courgettes is het het lekkerst, met een combinatie van groene en gele courgettes het mooist. Ik maakte de pickels met een paar jonge witte courgettes (Lungo Bianco di Palermo) – een courgette die wij erg lekker vinden, maar die natuurlijk wel een wat fletser gekleurd eindresultaat geeft…

Pittige Courgette-Pickels
Lees verder “Snelle Courgette-Pickels”

Courgette-salade met variaties

Courgette-salade met variaties

Dit bericht is deel 6 van 7 in de reeks Creatief met Courgette

De courgette-oogst is weer begonnen, en omdat ik het opnieuw niet over mijn hart kon krijgen om een aantal van mijn zaailingen niet uit te planten, staat er weer een uitdagend seizoen ‘Creatief met Courgette‘ voor de deur.
Vandaag een frisse salade waarbij de kwaliteit van je producten allesbepalend is.