Subji van Courgette (Indiase courgettecurry)

Sinds ik samen met mijn man in 1992 zeven weken in India doorbracht, ben ik een onvoorwaardelijke liefhebber van de Indiase keuken.  Ik kook regelmatig een Indiase maaltijd, en dus moest het er eens van komen dat daar courgettes als hoofdingrediënt in verwerkt werden. 

Subji (of Sabji, Sabzi) is een Indiase groentenstoofschotel.  Geen peulvruchten dus, geen paneer (Indiase kaas), en evenmin vlees.  (De Indiase keuken, zeker in het zuiden, is hoofdzakelijk vegetarisch.  Als een restaurant zich als ‘non-veg’ afficheerde, betekende dat over het algemeen dat je er ook eieren kon krijgen, maar zelfs in die ‘niet-vegetarische restaurants’ was vlees een zeldzaamheid.)

Courgette is geen typisch Indiase groente, maar er wordt wel veel gebruik gemaakt van allerhande kalebassen en ‘summersquashes’.  Dit recept kan je dus ook klaarmaken met een van die groenten.
Het oorspronkelijke recept dat ik gebruikte stelt voor om de courgettes vooraf even aan te bakken, en ze aan het eind van de bereiding nog een tijd mee te laten sudderen.
Ik heb ervoor gekozen om de courgettes vooraf te karameliseren.  Dat kost zeker wat meer tijd, maar het geeft de groenten een veel vollere smaak.  En omdat courgettes van zichzelf niet echt smaakbommen zijn, zou ik dat toch aanraden…

Serveer de subji met je favoriete indiase brood of met basmatirijst.
(Als eiwitbron zette ik ook nog een restje van de linzenschotel van een dag eerder op tafel, die ik met wat extra specerijen een Indiase toets had gegeven.  Als we dat kliekje niet in de koelkast hadden gehad, had ik nog een paneer masala gekookt.)

 

Subji van courgette

Een Indiase stoofschotel met courgette als hoofdingrediënt, waaraan ik een extra smakelijk twist gaf door de courgettes vooraf te carameliseren, waardoor het recept wel wat bewerkelijker wordt...
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Indiaas, Vegetarisch

Ingrediënten
  

  • 750 g courgetees in grove stukken
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1/2 eetlepel gember versgeraspt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1/2 eetlepel gemalen koriander
  • 1/2 eetlepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel chilivlokken (of naar smaak)
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 1/4 theelepel zwart mosterdzaad
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • verse koriander
  • olijfolie
  • zout

Instructies
 

  • Verhit 2 eetlepels ollijfolie in een grote pan, en voeg de courgettes toe.
    Bak ze onder voortdurend roeren op matig vuur tot de courgettes gaan carameliseren (heb geduld, met deze stap van het recept ben je toch al gauw 20 minuten bezig).
    Als je hiermee klaarbent hou je voorlopig de courgettes apart. (Ik doe ze in een 'fruittest', een geperforeerde porseleinen schotel, waardoor het overtollige vocht en olie kon draineren.)
  • Verhit wat olie in een gietijzeren kookpot of een kookpot met dikke bodem. Voeg mosterdzaad en hele komijnzaden toe.
    Als de zaden beginnen te springen voeg je de ui toe, en fruit die goudgeel.
    Als de ui voldoende gefruit is voeg je look en gember toe, en fruit nog een minuut.
    Voeg de tomaten toe en laat ze op een laag vuur tot moes stoven.
    Voeg de rest van de specerijen toe: chilivlokken, komijn- en korianderpoeder, garam masala, kurkuma; en zout naar smaak.
  • Voeg de courgettes toe en water tot de saus de door jou gewenste consistentie heeft. (Ik voeg weinig water toe, maar het originele recept gaat uit van een bijna 'bouilonachtige' saus.)
    Laat aan de kook komen en nog even sudderen.
    Voeg eventueel nog extra kruiden/zout toe.
  • Serveer de subji met gehakte verse koriander (of bieslook als je geen koriander lust...)
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!
Series Navigation   |   Risotto alle Zucchine – basisrecept en variaties >>
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

3 thoughts on “Subji van Courgette (Indiase courgettecurry)

  1. Lekker!

    Leuk dat je het recept en de achtergrond hier plaatst.

    Met al het Nederlandse dierenleed en alle gezondheid problemen in en rondom de vleesindustrie vind ik het onbegrijpelijk dat vlees een moeten is in recepten.

    Als een groot land met een geweldige geschiedenis zonder vlees kan koken? Dan moeten wij daar iets van leren.

    Smakelijke groet,

    1. 🙂 Een tijdje geleden las ik op culinaire blog van een Indiase vrouw, dat zij zich een paar jaar geleden afvroeg, wat die hele ‘veganism’hype nu eigenlijk was… om dan – zoals ze schreef – te ontdekken dat ze al haar hele leven grotendeel veganistisch at.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.