Gebakken Courgettes met Knoflook-Crumble

  1. Gevulde Courgettes
  2. Courgette-cake met Pecannoten
  3. Snelle Courgette-Pickels
  4. Courgette-soep met een Indiaas tintje
  5. Courgette-salade met variaties
  6. Risotto con Zucchine – basisrecept en variaties
  7. Subji van Courgette (Indiase courgettecurry)
  8. Gebakken Courgettes met Knoflook-Crumble
  9. Courgette-tajine met kip

De basis van het receptje van vandaag is doodsimpel: tomaten en courgettes (verhoudingen afhankelijk van de oogst van de dag) die je dakpansgewijs in een ovenschotel schikt.  Maar het is de crumble die deze schotel meteen een heel stuk hoger tilt, en hier meteen de opmerking uitlokte: “Is dit veel werk? Want dit is echt wel voor herhaling vatbaar!”
Ik gebruik voor de crumble het brood dat ik zelf bak, een stevig rogge-zuurdesembrood. Omdat dit specifieke brood ook verantwoordelijk is voor de typische smaak van mijn crumble, zal je het recept hieronder nooit helemaal kunnen reproduceren, maar ik nodig je zeker uit om met een paar verschillende broodsoorten te experimenteren, en eventueel ook eens pumpernickel te gebruiken. Ik verwacht dat dat ‘mijn’ smaak nog het best zal benaderen.

Gebakken Courgettes met Knoflook-Crumble

AnneTanne
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 4

Ingrediënten
  

  • Olijfolie
  • Courgettes
  • Tomaten

Voor de crumble

  • 2 dikke snedes oud bruin brood (bij voorkeur rogge-desem)
  • 2 flinke tenen knoflook
  • olijfolie
  • versgeraspte parmezaan
  • peper/zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 200°, en leg tijdens het voorverwarmen het brood een minuut of 10 in de oven. Het is niet de bedoeling dat het helemaal droog is, wel dat het oppervlakkig droog, en binnenin nog wat vochtig is.
  • Vet een ovenschotel in, en schik er de in dikke plakken gesneden courgettes en tomaten dakpansgewijs in. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met een beetje peper en zout.
  • Plaats de schotel met groenten gedurende 20 minuten in de oven en bereid intussen de crumble.
  • Hak de knoflook fijn en breek het brood in stukken.
  • Doe knoflook en brood met een scheutje olijfolie en de helft van de Parmezaan in een keukenrobot, en maal tot een smeuëge, kruimelige massa. Kruid zo nodig bij met een beetje peper en zout.
  • Haal na 20 minuten de groenten uit de oven en bedek met de crumble. Strooi over de crumble het restant van de parmezaan, en zet de groenten nog 20 minuten in de oven. Om eventueel verbranden te vermijden kan je na 10-15 minuten eventueel een stuk bakpapier over de schotel leggen.

Notities

Serveertip:
Wij aten de groenten met een omelet met gebakken aardappelschijfjes. Een frisse salade smaakt er ook altijd bij.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Gebakken Courgettes met Knoflook-Crumble

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.