Wisselteelt? Teeltwissel?

Je kan geen boek over moestuinieren – al dan niet ecologisch – openslaan, of je leest met grote nadruk hoe belangrijk het is wisselteelt toe te passen.
Tja, dat is allemaal leuk en aardig, maar wat heb je aan die mooie boekjes-theorieën als je groenten weigeren om die boeken te lezen?

Moet je even kijken hoe de groenten in onze moestuin zich gedragen…
Van overblijvende groenten als Splijtkool (Brassica oleracea var. ramosa) of Kaukasische rankspinazie (Hablitzia tamnoides) kan je natuurlijk niet verwachten dat ze op eigen wortel van het ene naar het andere perceel verkassen.

boomspinazi (fluomelde), rode melde, grote strandkool
Boomspinazie, rode melde en wie goed kijkt ziet wat wilde rucola (grote zandkool)
En van guerilla-groenten als boomspinazie (Chenopodium giganteum) en Nieuw-Zeelandse spinazie (Tetragonia tetragonioides), en als ik toch aan het oplijsten ben ook rode melde (Atriplex hortensis), winterpostelein (Claytonia perfoliata) en wilde rucola (Grote zandkool – Diplotaxis tenuifolia) weet je dat die zich van enige ordening geen ene moer aantrekken en als je ze één keer gezaaid hebt jaar na jaar terug in je tuin opduiken, zonder zich ook maar te interesseren in het perceel dat jij dit jaar voor hen voorzien hebt.

Pronkboon ‘Painted Lady’
Maar kijk nu even naar mijn pronkerwten. Je zou van een ‘Painted Lady’ toch verwachten dat ze zich een beetje aan de regels houdt? Twee jaar geleden zaaiden we ze – volkomen regulier – op het peulvruchtenperceel. Om vervolgens vorig jaar te ontdekken dat die geschilderde dame doodleuk op het koolperceel aan het kiemen was. We hebben er toen dus maar snel een klimpiramide bijgezet, en hadden vorig jaar opnieuw een mooie oogst. Ik heb mijn uiterste best gedaan om ervoor te zorgen dat ik echt alle peulen tot en met de allerlaatste te pakken had… en dat alles om dit voorjaar te ontdekken dat er op het perceel van de bladgewassen plots weer pronkbonen aan het kiemen waren (de klimpiramide is dus snel weer van stal gehaald).

Capucijners (blauwschokkers)
Capucijners (blauwschokkers)
Of neem nu de capucijners. Geef toe dat die blauw-peulige erwten toch allemaal zouden moeten kunnen geoogst worden? Wie schetst dus onze verbazing toen we in april merkten dat op het peulvruchtenperceel van vorig jaar nog een paar erwtjes gekiemd waren. Die waren gelukkig nog klein genoeg om tot de orde geroepen te worden, en die hebben we netjes verplant naar het erwtengaas van dit jaar.

Pastinaak (en fluomelde, en snijbiet...)
Pastinaak (en fluomelde, en snijbiet…)
Pastinaak die doet het hier nooit goed als we hem zelf zaaien. Maar af en toe blijft er toch ergens één staan die het jaar daarop in bloei komt, en kijk dit jaar eens: Op het wortelgewassenperceel van twee jaar geleden staat de pastinaak te doen alsof hij zich nergens beter thuis voelt.

Aardappelen
Aardappelen
Maar het ergst misdragen zich nog de aardappelen. Die nemen we niet op in het normale teeltwisselschema, maar die planten we gewoon elk jaar op een braakliggend stuk van de tuin. Soms wordt dat nadien voor iets anders gebruikt, maar het perceel waar we in 2012 aardappelen pootten, is sindsdien nog niet terug in gebruik genomen. Niet door ons tenminste. Want hoewel we elk jaar ons uiterste best doen om de aardappelen tot de allerlaatste op te rooien, zien we nu al voor het derde jaar sinds de oorspronkelijke oogst aardappelen verschijnen, die zelfs het lef hebben om netjes op een rij op te komen, alsof ze daar door mensenhand zijn neergeplant.

Vandaag aten we de eerste nieuwe patatjes, uit eigen tuin, maar niet zelf geplant (dit jaar toch niet)!

Aardappel 'Désirée'
Aardappel ‘Désirée’

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Wisselteelt? Teeltwissel?

 1. De pastinaak zaait zich hier ook steeds weer op dezelfde plek uit. Die hebben ook nog niets gelezen van wisselteelt 😉
  Maar toch vermoed ik dat je na enkele jaren problemen zou kunnen krijge, met bvb de aardappelen

  1. Die aardappelproblemen verwacht ik inderdaad al jaren, maar voorlopig zijn ze er nog niet. Een kennis reageerde overigens op de preview van dit bericht op facebook dat hij de indruk had dat die aardappelen die met de jaren terugkomen op één of andere manier minder ziektegevoelig lijken.
   Tja, ik blijf mijn best doen om ze allemaal te oogsten, maar zolang dat niet lukt, hou ik in de gaten wat de Phytophtora doet…

 2. Ervaren permacultuuradapten zeggen dat wisselteelt niet van belang is wannneer de bodem optimaal gezond is.
  Bij jou vind een spontane keuze plaats: “daar wil ik staan” zegt de plant. De plant kiest meestal beter zijn plek dan wijzelf zouden doen.
  Ben benieuwd hoe je ervaringen hiermee in de toekomst zullen zijn.

 3. Op een plek waar een plant zich thuis voelt zal de plant blijven terug komen.
  Veel afwisseling zoals ook in de natuur gewoon is houdt naar mijn idee een tuin en haar grond gezond.

  Elk jaar blijven er nieuwe verrassingen te ontdekken in een tuin.
  Dat geeft mij nog steeds veel plezier.

  Vriendelijke groet,

  1. Ik ga daar inderdaad ook van uit… Dat de natuur zelf het best weet wanneer er gezaaid met worden (dus de planten zich gewoon spontaan laten uitzaaien), en dat dan wel zal kiemen wat op een geschikte plek valt!

 4. Ik ben blij dat er nog mensen zo tuinieren. Ik heb het meeste plezier van al wat zich spontaan aandient.Op die manier doet de natuur zelf aan wisselteelt en kan je de overgebleven plekjes beplanten met de groenten die je nog ontbreekt. Maar voor mijn buren oogt het zeer chaotisch.

  1. Tja, dan heb jij hetzelfde soort buren als ik ;-)…
   Vorig jaar deden wij mee met de OpenTuindagen van Velt… Natuurlijk kwamen er toen ook een heleboel nieuwsgierige buren kijken. en de opmerkingen die je dan zo stiekem hoort!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.