Categorie: Fenologie – Fenology

Nog 10 dagen!

Nog 10 dagen!

Toen ik vrijdag van mijn werk terugkwam, zag ik plots dat ‘die ene sleedoorn’ in bloei stond. En dus wist ik, dat ten laatste over een kleine twee weken ook onze sleedoorns zullen bloeien.
Want in onze tuin zijn de sleedoorns altijd rijkelijk laat.

Prunus spinosa | Sleedoorn

Toen we 20 jaar geleden een allereerste voorzichtig begin maakten aan de aanleg van onze tuin, kochten we ‘inheems bosplantsoen’ bij wat toen nog ‘het Eikenproject’ heette, en wat tegenwoordig in iets gewijzigde vorm overal ten lande als ‘haagplantactie’ wordt georganiseerd. Het Eikenproject garandeerde dat hun plantgoed allemaal van gegarandeerd inheemse origine zou zijn, en de late bloeitijd van onze sleedoorns lijkt dat te bewijzen.
Sleedoorn, Prunus spinosa, is natuurlijk een inheemse struik, maar heel veel sleedoorns die de afgelopen decennia zijn aangeplant, zijn afkomstig van plantgoed uit Oost-Europa.
En natuurlijk blijft dat ‘dezelfde soort’, maar de genetische make-up is toch net een tikkeltje verschillend, en daardoor bloeien de ‘Oost-Europese’ sleedoorns gemiddeld veertien dagen vroeger dan de inheemse, en ook hun blad ontvouwt zich eerder.

Prunus spinoza | Sleedoorn

En eerlijk gezegd, hier in de Kempen is dat niet zo’n probleem. De zeldzame sleedoornpage komt hier immers niet voor (hoewel, hoewel… Testelt is hemelsbreed niet zo heel ver van hier, en daar wordt die toch met enige regelmaat gesignaleerd, leert mij waarnemingen.be). Dat vlindertje legt zijn eitjes inderdaad op de sleedoorn, en het uitkomen van de eieren is zo getimed, dat de jonge rupsen zich kunnen voeden met het pas ontloken jonge blad. Op een ‘Oost-Europese sleedoorn’ komen de eitjes vaak pas uit als het blad al wat te oud, en dus te taai is.

Maar terug naar onze sleedoorns…
Ik ben gisteren gaan controleren hoe ze er bij stonden… en inderdaad, de knoppen zijn aan het zwellen! hier en daar zijn er al een paar knopjes die voorzichtig open gaan.
En als de sleedoorn bloeit op al zijn dorens, dan is de lente echt daar!

(en nu ik dat stukje waar ik hierboven naar link opnieuw bekijk, zie ik dat de voorsprong die de natuur een paar maand geleden had, alweer verdwenen is: in 2008 schreef ik op 8 maart dat de sleedoorn ‘eindelijk’ bloeide…)

Prunus spinosa | Sleedoorn

Zonne-bloemen | Pinteressant?

En zelfs als er regenachtig en wisselvallig weer voorspeld is, wil het wel eens meevallen!
De zon lokte me al vroeg naar buiten vanmorgen, en nadat ik de ramen van de serre eens een grondige schrobbeurt heb gegeven (daar valt nu echt wel een paar lux meer naar binnen) heb ik een rondje door de tuin gemaakt, op zoek naar voorjaarsbloeiers.

Het speenkruid bloeit intussen al op alle plekken in de tuin: onder het hazelarenbosje, onder de beuken en in het bos.

Voorjaarsbloeiers: Ranunculus ficaria subsp. bulbifera | Speenkruid

Ik vind het contrast tussen de bijna transparante en de blinkend-opake delen van die bloemblaadjes zo mooi!

Het heeft jaren geduurd voor de bosanemoontjes echt ‘wilden’ in mijn tuin, Lees verder “Zonne-bloemen | Pinteressant?”

Bloemen voor de Lente – Een update

Primula vulgaris | Stengelloze sleutelbloemIk beloofde begin deze week dat ik dit weekend een update zou posten, omdat ik vermoedde dat na een paar dagen heel mooi weer het lijstje van bloeiers in mijn tuin er heel anders zou uitzien.
En anders is het zeker, maar ik durf niet al vooraf beweren dat het langer is, want een aantal winterbloeiers hebben afgehaakt…

Maar voor ik aan mijn lijstje begin, toch even een juichkreet…
Zoonlief heeft voor vanmiddag voor de allereerste keer een activiteit voor JNM helemaal zelfstandig georganiseerd. Hij is met de ‘piepers’ nu onderweg naar een bos vlakbij waar ze een bosspel spelen, maar vooraf kwamen ze even hier de tuin in. Ik was in de buurt, en plots hoorde ik boven het geroezemoes van die 7-10 jarigen uit een spontane uitroep: “Ik vind dit wel echt een hele leuke tuin!”.
Zie nu, daar krijg ik het dan weer warm van!

Maar genoeg opschepperij… Mijn lijstje bloeiers op 9 maart:

Lees verder “Bloemen voor de Lente – Een update”

Bloemen – Een Lijstje voor de Lente

Eigenlijk stond dit lijstje klaar om gepubliceerd te worden vrijdag dus. De bloemen die bloeiden op de eerste dag van de metereologische lente…
Maar de problemen met mijn website zorgden ervoor dat alle berichten die ik na de overstap naar een andere hostingprovider in het virtuele niets verdwenen waren.
bloemen ♀ en ♂ van Corylus avellana - Gewone hazelaarDe reeds gepubliceerde kon ik recupereren, maar de kladjes niet…

Een lijstje van bloeiende bloemen en planten op 1 maart dus…
Dat heb ik in het verleden al vaker gedaan, en het is verrassend om te zien hoe verschillende die lijstjes zijn:
In 2010 was het een koude winter, en de ‘oogst’ op 1 maart viel toen erg tegen… Behalve verschillende soorten krokus en sneeuwklokje was er nog niet veel van bloei te zien in de tuin.
Precies 5 jaar geleden daarentegen, was het lijstje gevoelig langer. Toen bloeiden er al een paar soorten narcissen, en bloesemden de kerspruim en de mirabel. Trouwens, op 1 februari 2008 noteerde ik al groot hoefblad, tuinjudaspenning…

Maar terug naar 2013…
Lees verder “Bloemen – Een Lijstje voor de Lente”