Zonne-bloemen | Pinteressant?

En zelfs als er regenachtig en wisselvallig weer voorspeld is, wil het wel eens meevallen!
De zon lokte me al vroeg naar buiten vanmorgen, en nadat ik de ramen van de serre eens een grondige schrobbeurt heb gegeven (daar valt nu echt wel een paar lux meer naar binnen) heb ik een rondje door de tuin gemaakt, op zoek naar voorjaarsbloeiers.

Het speenkruid bloeit intussen al op alle plekken in de tuin: onder het hazelarenbosje, onder de beuken en in het bos.

Voorjaarsbloeiers: Ranunculus ficaria subsp. bulbifera | Speenkruid

Ik vind het contrast tussen de bijna transparante en de blinkend-opake delen van die bloemblaadjes zo mooi!

Het heeft jaren geduurd voor de bosanemoontjes echt ‘wilden’ in mijn tuin, maar intussen tel ik ze van: ‘Eén, twee, veel…!’ Vooral aan de rand van het bos lijken ze zich prima op hun plek te voelen. De humuslaag is daar intussen 17 jaar dik en oud, en dat vinden ze blijkbaar wel voldoende.

Voorjaarsbloeiers: Anemona nemorosa | Bosanemoon

De meeste beginnen nog maar net hun blaadjes te ontvouwen, maar er was één dapper exemplaar dat zijn kopje al aan het oprichten was:

Voorjaarsbloeiers: Anemona nemorosa - Bosanemoon

Crocus sp. - Krokus

Apis mellifera - Crocus chrysanthus | Honingbij - Vroege krokus

Hier en daar bloeien nog krokussen…

Ondanks de alarmerende berichten over bijensterfte, was ik toch verbaasd toen ik las dat op de Fruitberg nauwelijks bijen te zien zijn.
Vooral in deze periode van het jaar zie ik hier meer honingbijen dan zweefvliegen of solitaire bijen.

De twee imkers die hier binnen een straal van kilometer wonen, zullen daar allicht wel wat mee te maken hebben.

Vandaag zochten de bijen in de krokussen de laatste druppels nectar…

 
Erg veel naar hun gading vonden ze daar niet meer…

Apis mellifera | Honingbij
Al snel verlieten ze dus die laatste krokussen…

…om op zoek te gaan naar de eerste paardenbloemen!

Taraxacum officinale - Apis mellifera | Paardenbloem - Honingbij

En wat is daar nu Pinteressant aan?

Tja, Pinterest…
Heel erg verschrikkelijk actief ben ik daar niet…
Maar af en toe vind ik het wel leuk om wat te knutselen onder de motorkap van mijn site.
En dus heb ik weer eens een pluginnetje toegevoegd.

Wanneer ik op een pagina met ‘pin it’ button kom, vind ik het soms vervelend dat een klik op die knop me vervolgens doorleidt naar een pagina met thumbnails van àlle afbeeldingen, waar ik dan die ene die ik eigenlijk bedoelde weer moet tussen zoeken.
En hoewel mijn foto’s niet het eigenwijze gehalte hebben dat frequent pinnen aantrekkelijk maakt, was de zoektocht naar een plugin die doet wat ik eigenlijk op sommige pagina’s zoek toch wel weer plezant. En ik heb gevonden wat ik zocht!
Als je klikt op de foto bij dit stukje, krijg je een ‘lightbox’-effect en krijg je de foto groter zien… en daaronder? Inderdaad… Een pinbutton die je toestaat enkel en alleen die foto die je echt wil hebben meteen te pinnen.

De plugin werkt alleen bij die foto’s die ik aan een groter exemplaar gelinkt heb, maar, zoals ik al zei: ik ga er niet van uit dat dit vaak gebruikt zal worden, het was mij vooral om het knutselen te doen.

Voor de nieuwsgierigen: het gaat om de ‘Pinterest Lightbox‘ plugin, maar je moet ook ‘NextGEN Gallery’ geïnstalleerd hebben om ze te kunnen gebruiken.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

14 thoughts on “Zonne-bloemen | Pinteressant?

 1. Hier zie ik een heerlijk voorproefje van wat ons hier in noord-oost Friesland pas over twee weken te wachten staat. Speenkruid bloeit nog lang niet. En het blijft deze week hier nog winterachtig. Bijen heb ik nog niet gezien; maar ik verwacht ze wel.
  Een handige plug-in voor Pinterest!

  1. De voorspellingen zagen er voor ons ook niet zo veelbelovend uit, maar sinds zaterdag is het al telkens minstens droger, en vandaag ook veel zonniger geweest dan ‘beloofd’.

   En wat die twee weken betreft: ik heb inderdaad wel eens gehoord dat de lente ongeveer 150 km per week noordelijker komt…

  1. Als het hier stilaan aan het verdwijnen is, zo in de eerste helft van mei, dan kom je hier maar wat van de okselknolletjes halen om in je bos uit te strooien…

 2. Ik heb hier vorig jaar inderdaad amper bijen gezien. En dit ondanks een weelderige bloemenweide van 40 m², en heel wat andere goede nectarplanten.
  Ik heb in ieder geval niet direct problemen qua bestuiving door de massaal aanwezige hommels en zweefvliegen. Ik ga de situatie dit jaar opnieuw bekijen.

 3. Handig die plugin!
  Hier nog geen speenkruid of paardenbloemen te zien. Ik begin er eigenlijk voor te vrezen dat de varkens te veel woelen en alles uit de grond halen. Vorig jaar speenkruid en maagdenpalm tegen de betonnen platen in de boomgaard geplant en daar is nu niets meer van te zien.

  1. Dat doet inderdaad het ergste vermoeden…
   Zowel speenkruid en zeker maagdenpalm zouden te zien moeten zijn. Tijd voor een ernstig gesprek met Jacobus en Corneel dunkt me 😉

 4. diene Eigenwijze wordt zwaar overschat door sommigen ;-). Jouw foto’s zijn toch dik in orde hoor Annetanne! Ik herinner mij dat je je jaren geleden niet eens aan insecten waagde wegens te mobiel, en kijk nu wat voor moois er bij deze blogpost staat!

  1. Je bent al te complimenteus Bart… Nog op een roze wolk owv FotoMathilde?
   Het bovenstaande is gepresteerd mbv het oudere broertje van Matil…

   Leuke kanten van die familie is, dat zelfs bij hogere iso’s de ruis heel beperkt blijft.
   Ipv altijd op de laagste iso te fotograferen durf ik nu al eens naar ISO 400 gaan (zoals gisteren), en met die kortere sluitertijden kan je die wriemeldingen dan meteen ook beter bevriezen….
   (en ik heb sinds kort een macro-lens met een langer brandpunt dan mijn 105 mm, en dat wil ook helpen bij de beestjes…)

   Ik had overigens nog één fotootje dat ‘mislukt’maar toch leuk was, waar je van de bij de witte krokussen wegvliegende bij nog net één scherp pootje uit het beeld zag verdwijnen…

  1. Het is ook niet zo, dat er hier al tientallen paardenbloemen staan… Maar het speenkruid is zeker ‘goe bezig’, en die twee paardenbloempjes die ik zusterlijk naast mekaar zag bloeien, kregen net een bieke op bezoek, dus daar moest ik even een portretje van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.