Bloemen – Een Lijstje voor de Lente

Eigenlijk stond dit lijstje klaar om gepubliceerd te worden vrijdag dus. De bloemen die bloeiden op de eerste dag van de metereologische lente…
Maar de problemen met mijn website zorgden ervoor dat alle berichten die ik na de overstap naar een andere hostingprovider in het virtuele niets verdwenen waren.
bloemen ♀ en ♂ van Corylus avellana - Gewone hazelaarDe reeds gepubliceerde kon ik recupereren, maar de kladjes niet…

Een lijstje van bloeiende bloemen en planten op 1 maart dus…
Dat heb ik in het verleden al vaker gedaan, en het is verrassend om te zien hoe verschillende die lijstjes zijn:
In 2010 was het een koude winter, en de ‘oogst’ op 1 maart viel toen erg tegen… Behalve verschillende soorten krokus en sneeuwklokje was er nog niet veel van bloei te zien in de tuin.
Precies 5 jaar geleden daarentegen, was het lijstje gevoelig langer. Toen bloeiden er al een paar soorten narcissen, en bloesemden de kerspruim en de mirabel. Trouwens, op 1 februari 2008 noteerde ik al groot hoefblad, tuinjudaspenning…

Maar terug naar 2013…

 1. Corylus avellana – Hazelaar: vanop mijn plekje hier achter de computer zie ik achteraan in de tuin de bosrand lichtgeel kleuren van de hazelaarkatjes.
 2. Crocus ancyrensis – Gele krokus
 3. Crocus chrysanthus – Vroege krokus
 4. Crocus tommasinianus – Boerenkrokus
 5. Crocus vernus – Bonte krokus
 6. Cyclamen coum – Voorjaarscyclamen
 7. Hamamelis x intermedia ‘Feuerzauber’
 8. Hamamelis x intermedia ‘Jelena’
 9. Hamamelis x intermedia ‘Orange Beauty’
 10. Viburnum bodnantense ‘Dawn’

Bij het Speenkruid kan ik hooguit een paar stevig gesloten knopjes ontdekken, en sneeuwklokjes waren er dit jaar helemaal geen.
Maar ik vond al een stengelloze en een gulden sleutelbloem in knop, dus dat houdt meer dan een belofte in voor het zachte weer van de volgende dagen…
Ik ga daarom proberen, om over een week een update te posten…

En natuurlijk ben ik erg nieuwsgierig om in de reacties of op jullie blogs de lijstjes terug te vinden die jullie konden samensprokkelen!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Bloemen – Een Lijstje voor de Lente

 1. Ja – je blog is zelfs onzichtbaar, of beter, ontoegankelijk via google, terwijl gek genoeg – maar gelukkig – ik wel je posts kan volgen via google-reader. Tinternet – het is mij een raadsel hoe dat werkt.
  Wat lentebloei betreft – nog erg weinig in mijn tuin. Ik lijstte het op in mijn blogpostje “lentelijstje”

  1. Dankjewel voor de melding! Klopt, ik had de tijdelijke melding dat ik ‘weg was’ in de root van mijn site laten staan, omdat ik dacht dat ik de .htaccess-file daar ook had teruggezet (die mensen van annetanne.be naar annetanne.be/kruidenklets brengt.

   Dat is nog een gevolg van mijn vorige verhuis, toen ik de oorspronkelijke site (Annetannes kruidenmand heette die toen nog) in de root had zitten, terwijl ik de blog aan het klaarmaken was in /kruidenklets.
   Maar sindsdien staan overal dus linken naar annetanne.be/kruidenklets, dat ik de blog dus ook in die map laat zitten…

   Maar alles is dus alweer helemaal OK, en iedereen kan dus weer vrolijk binnen…

 2. Dat die jelena en die Viburnum nog in bloei staan, straf. Hier ziet de Jelena er maar zielig uit en bij de Viburnum zijn ook al alle bloemen uitgebloeid ;-( maar gelukkig ook een leuke portie Irissen, sneeuwklokjes, hamamelis Diane, krokussen!

 3. Ook hier staat de Hamamelis nog in bloei, en er staan zelfs enkele tientallen krokussen ook, én een madeliefje. Dus voor een keertje hou ik – bijna – gelijke tred met jou 🙂 Maar ik vermoed dat je tuin vanaf nu, met het warmere weer, een spurtje trekt en weer wat uitloopt op de mijne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.