Bandheidelibel – Zeldzaam maar niet heus…

Tja, met een telefoon kan je geen goeie foto maken, zeker niet als je ook nog eens flink moet inzoomen omdat je niet vlak bij het beestje kan komen…  (en als je dan ook nog moet croppen om de libel enigszins te doen opvallen tegen de rommelige achtergrond…
Maar voor één keer plaats ik hier toch een keer een foto waar ik niet écht tevreden over ben…

Het is immers altijd leuk om te kunnen opscheppen over een beestje dat op waarnemingen.be als ‘zeldzaam’ te boek staat.

Hoewel… dat zeldzaam is eerlijk gezegd relatief.
Als je België in zijn geheel bekijkt, komt deze libel er inderdaad zeer weinig voor, maar in de regio Dessel-Mol-Balen in Antwerpen, en Lommel en Neerpelt in Limburg wordt ze wel heel regelmatig waargenomen.  (Niet voor niks is deze streek tot buiten onze landsgrenzen bekend als een mekka voor libellenkenners.)

De meeste heidelibellen zijn lastig van mekaar te onderscheiden, maar deze vormt, door de bandvormige tekening op de vleugels een uitzondering.  De mannetjes hebben een rood lijf (zoals ook de bruinrode, de steenrode, de bloedrode… heidelibellen), de dames bandheidelibel hebben een geelbruin lijf.

Op de website van de Libellenvereniging van Vlaanderen lees ik over de habitat van de soort: 

De Bandheidelibel komt zowel voor aan langzaam stromende beken, slootjes en afwateringskanalen, tot 3 m breed en 30 cm diep, als aan kleine waterplassen en tijdelijk droogvallende vijvers. De habitat wordt gekenmerkt door een goed ontwikkelde oevervegetatie die geen schaduw geeft op het water en ondiep water dat snel kan opwarmen. De meeste van die kleine waterlopen worden gekenmerkt door het feit dat er kalkrijk kanaalwater, afkomstig van de Maas, wordt ingelaten. De Bandheidelibel bezit goede kolonisatiecapaciteiten. Zwervers kunnen o.a. voorkomen aan kleiputten en zandplassen.

Ik vermoed daarom, dat ‘mijn’ dame bandheidelibel zo’n zwervertje is, en dat er geen koppel besloten heeft zich bij onze vijver te vestigen.  Toch voldoet die aan een aantal kenmerken, het gaat immers om een open water dat niet beschaduwd wordt, terwijl het filtergedeelte een ondiep waterlaagje heeft dat snel kan opwarmen. Maar onze vijver wordt bijgevuld met regenwater, en is dus zeker niet kalkrijk…

En toch ben ik benieuwd of ik de soort hier nog een keer terugzie (en dan met een betere camera bij de hand…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Bandheidelibel – Zeldzaam maar niet heus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.