Confituur en potjes…

JamLabelBessen
Je zou het misschien niet meteen achter mij gezocht hebben, maar als rechtgeaard uitbaatster van ‘Hotel Mama’ neem ik soms ook de rol van slavendrijver op mij.
Dus toen zoonlief een week geleden doodvermoeid thuiskwam, nadat hij gedurende twee weken met een groep andere JNM-ers de Sierra de Guara onveilig had gemaakt, lag er thuis een takenlijstje voor hem klaar (want zijn ouders waren intussen volop aan het genieten van la dolce vita en van elkaar, in Umbrië).
En ergens op dat takenlijstje stond de voorzichtige suggestie om, als de vogels nog wat bessen hadden overgelaten, eventueel nog wat bessen te plukken en in te vriezen, zodat er nog confituur kon gemaakt worden.

Enfin, toen wij een paar dagen later thuiskwamen, waren er niet alleen zo’n drietal kilo bessen geplukt en tot sap geperst, maar ook al tot 12 potjes gelei verwerkt.

En vervolgens heb ik me gisteren geamuseerd met het maken van etiketten voor die potjes…
Creatievere geesten dan ondergetekende maken zo’n etiket natuurlijk helemaal zelf, maar ik heb daar een andere oplossing voor…
Met de Jam Labelizer ‘ontwerp’ je namelijk in no-time je eigen confituur-etiketjes. (Voor de geïnteresseerde amateurbrouwer is er overigens ook een beer-labelizer.) Ontwerpen is eigenlijk een te groot woord: je hebt de keuze tussen zeven verschillende designs (waarvan er twee gratis zijn), en telkens drie verschillende kleurencombinaties. Wt de tekst betreft, heb je volkomen de vrije hand (en niets belet je dus om de etiketten ook te gebruiken voor ander zelfgemaakt leuks of lekkers). Bij de vijf ontwerpen waarvoor je moet betalen (voor $ 5,00 kan je alle ontwerpen vrij gebruiken) zijn er twee waar je je eigen afbeelding aan kan toevoegen.

confituur uit eigen tuin
Zelfgemaakt!

Wanneer je tevreden bent over je ontwerp kan je ze meteen vanaf de website printen. Maar omdat ik potjes van verschillende afmetingen had, en ik de etiketjes mooi passend wilde maken heb ik het bestand als jpg gedownload. Vervolgens heb ik mijn tekstverwerker geopend, en daar de afbeelding ingevoerd in precies de afmetingen die ik nodig had. Met twee pagina’s had ik voldoende. Die heb ik uitgeprint op het goedkoopste fotopapier, uitgeknipt en opgeplakt… (Fotopapier is net iets mooier dan gewoon papier, maar natuurlijk kan het ook daarmee.)

Overigens was deze ‘batch’ jam niet de eerste die zoonlief dit jaar maakte. Ook op het einde van de examenperiode heeft hij zich daarmee al een keer onledig gehouden…

Ik veronderstel dat de site die ik gebruik niet de enige is waar je dit soort etiketten kan maken. Wie heeft er nog meer suggesties?

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

10 thoughts on “Confituur en potjes…

    1. Ik heb houtlijm gebruikt.
      Op de site van de jamlabelizer wordt gezegd dat het zelfs met melk (!) lukt, maar dat gaat volgens mij toch alleen maar als je de labels print op erg goedkoop/poreus papier. Maar op die manier heb je wel etiketten die weer makkelijk los te weken zijn…

    1. Vorige week op vakantie in Italië stond ik ook op het punt een pakje etiketten te kopen, maar de combinatie van ‘elders gedrukt’ en handgeschreven vind ik minder leuk dan helemaal handgeschreven of helemaal zelf afgedrukt… Blij dus dat ik ze heb laten liggen.

  1. Ik maakte ze een tijd geleden ook, via dezelfde site en printte ze op zelfklevende A4-vellen. ’t Geeft echt wel een tikkeltje extra vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.