Een Mier die denkt dat ze een Bidsprinkhaan is?

Miersikkelwants…

Ik had er nog nooit van gehoord…
Maar een paar weken geleden toen ik ergens op een forum rondkeek, zag ik een fotootje van een mier die leek te doen alsof ze een bidsprinkhaan was. Het bleek dan ook geen mier te zijn, maar de nimf van een miersikkelwants.

Miersikkelwants - Himacerus mirmicoides (nimf)
Miersikkelwants – Himacerus mirmicoides (nimf)

Miersikkelwants - Himacerus mirmicoides (nimf)
Miersikkelwants – Himacerus mirmicoides (nimf)
In de weken die volgden, zag ik nog een paar foto’s van hetzelfde beestje opduiken, en toen ik een paar dagen geleden in de tuin naar kriebelbeestjes zocht, zag ik er plots ook hier eentje zitten.
De volwassen miersikkelwants (zie laatste foto) lijkt naar het schijnt (ik ben geen expert ter zake) heel erg op de boomsikkelwants, die wel langere antennes heeft. Maar de nimf is onmiskenbaar: Oppervlakkig gezien lijkt ze op een mier, maar dan wel één met de voor de sikkelwantsen typische gebogen zuigsnuit, die het geslacht zijn naam geeft. En ook ‘bidsprinkhaanachtige’ houding van het beestje op mijn foto is typisch voor een sikkelwants.

De nimfen van deze wantsen blijven vaak lang op dezelfde plek zitten. (Deze zat achter in de tuin, en ik had geen camera bij de hand. Toen ik naar binnen was gelopen om het machientje te halen, zat ze nog rustig op dezelfde plek.) Precies omdat ze zo op mieren lijken, zouden ze door de meeste predatoren immers liever met rust gelaten worden.

Nimfen

In tegenstelling tot veel andere geleedpotigen hebben wantsen geen volledige gedaanteverwisseling waarbij ze door middel van verpopping vanuit het larve-stadium veranderen in het volwassen insect. Bij zo’n onvolledige gedaanteverwisseling (die ook voorkomt bij insecten als bv libellen en juffers, sprinkhanen… en bij andere geleedpotigen als kreeftachtigen en spinnen) vertoont het jonge individu al een behoorlijke gelijkenis met het volwassen imago, en heeft ook al een exoskelet.

Miersikkelwants - Himacerus mirmicoides (nimf)
Miersikkelwants – Himacerus mirmicoides (nimf)
Bij elke vervelling krijgt de nimf meer kenmerken van het uiteindelijke volwassen exemplaar.
De vroegste nimfe-stadia van de miersikkelwants (die een oranje-rode kleur hebben) lijken nog het meest op een mier. Bij ‘mijn’ wantsje moet je al heel oppervlakkig kijken om je nog te vergissen, dus ik denk dat deze al bijna oud genoeg is om zijn rijbewijs te gaan halen.

Roofwantsen

De sikkelwantsen worden vaak als ‘roofwantsen’ bestempeld, omdat ze net als de echte roofwantsen (Reduviidae) jagen op kleine prooien, vaak insecten. De lange voorpoten van het geslacht – waaraan het insect zijn gelijkenis met een bidsprinkhaan dankt – zijn bijzonder aangepast voor het vastgrijpen van hun prooi.

Omwille van de associatie met ‘stinkwantsen’, ‘beddewantsen’ roepen ook roofwantsen misschien wat weerzin op, maar net zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen zijn ze een natuurlijke bondgenoot in de strijd tegen bladluizen en andere ‘schadelijke’ insecten…
En insecticiden zijn net zo schadelijk voor deze beestjes als voor de plagen die we ermee hopen te verdelgen!

Himacerus mirmicoides
Miersikkelwants – imago (Foto: BramblejungleCClicense)
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Een Mier die denkt dat ze een Bidsprinkhaan is?

  1. Het lijkt inderdaad wel een beetje op een mier, maar ook weer niet. Toch een duidelijke andere kleur op de achterkant. Op de laatste foto lijkt hij zelfs helemaal niet meer op een mier.

    1. Het is inderdaad alleen de nymfen die – afhankelijk van het stadium – in meerdere of mindere mate op een mier lijken. De volwassen miersikkelwants (imago) lijkt alleen maar op een wants…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.