Valse Salie, een Plantje uit de Kempen…

Valse salie - Teucrium scorodania.  Foto: AnneTanne - Creative Commonse LicenseToen ik daarstraks door de tuin liep, merkte ik, dat ik in mijn recente post over de bloemen die in oktober in mijn tuin bloeien, er alvast nog één vergeten ben: Valse Salie, een onopvallend geel-groen bloeiend plantje.

Valse salie heeft eigenlijk weinig met salie te maken, is zelfs geen lid van het geslacht Salvia, maar het is wel een lipbloemige, en de bladeren ervan lijken als twee druppels water op die van bijvoorbeeld de Veldsalie (Salvia pratensis), de Bossalie (Salvia nemorosa) of op een verkleinde versie van de Scharlei (Salvia sclarea). (Sommige bronnen zeggen: ‘het blad lijkt maar een klein beetje op salie’, maar dat gaat dan allicht om auteurs die enkel de ‘keukensalie’, S. officinalis, kennen, en niet de andere soorten salie.)

Maar eigenlijk is het plantje familie van de Gamander (Teucrium chaemadrys), een struikachtig plantje dat in België en Nederland erg zeldzaam is geworden. Valse salie (Teucrium scorodonia) is ‘plaatselijk erg algemeen’, en dat plaatselijke is dus hier, in de Kempen: het is een plant die groeit op kalkarme droge bodems, vooral op zandgrond. Het is trouwens één van de weinige bosrandplanten die het goed doen op arme zure grond… Als ik ga joggen, kom ik voorbij een paar bosranden waar inderdaad vrijwel geen andere planten groeien, hoewel het dus echt geen woekeraar is.

Valse salie is, zoals veel andere lipbloemigen, een plant met een aangenaam aroma, hoewel het niet erg uitgesproken is.

Valse salie - Teucrium scorodania.  Foto: AnneTanne - Creative Commonse License

Over geneeskrachtige eigenschappen van Valse salie is weinig geweten. Regelmatig wordt het – allicht naar analogie – gebruikt voor dezelfde indicaties als Salie.

Plants for a Future schrijft over de plant: Het kruid is alteratief, astringerend, carminatief, diaforetisch, diuretisch, emmenagoog, tonisch en wondhelend. Het wordt geoogst in juli en kan gedroogd worden voor later gebruik. Het kruid wordt vaak gebruikt in de volksgeneeskundige praktijk bij de behandeling van huidaandoeningen, bloedziekten, koortstoestanden en verkoudheden. Het is een goed eetlustopwekkend kruid, en net zo bruikbaar als gentiaanwortel als tonicum.’
Diezelfde bron geeft aan, dat de smaak van Valse salie die van Hop benaderd, en dat de plant daarom in sommige streken door locale brouwers wordt gebruikt als vervanging voor Hop. Het kruid zou het bier trouwens sneller klaren dan Hop, maar wel nadrukkelijker invloed hebben op de kleur van het bier.
Een paar bronnen geven nog aan, dat Teucrium scorodania in de homeopathie wel wordt toegepast bij tuberculose.

Nee, zelf heb ik valse salie nog nooit gebruikt… Maar voor mij is wel het een echt ’thuisplantje’. Ik kende de plant niet, tot wij ons huis hier in de Kempen kochten. In die eerste verkennende wandelingen over het perceel, vond ik achter in ‘het bos’ die planten… onopvallend bloeiend, maar met een subtiele geur. Het is voor mij dan ook één van de planten die het meest verbonden is met onze tuin, met ons huis…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Valse Salie, een Plantje uit de Kempen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.