Zomertijd/Wintertijd

Houbi liet het op het moment suprême horen, Annemie maakte er gisteren voorzichtig melding van, en op Gnogongo werd er donderdag al over gemopperd, Tom Lievens brengt het zijdelings en onverwacht ter sprake, en zelfs de reacties op mijn mijmering van gisteren konden het onderwerp niet uit de weg gaan. Wintertijd…

Ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik, als notoir avondmens, met de overschakeling van zomer- naar wintertijd veel minder moeite heb dan met de omschakeling in het voorjaar. Dan kost het me vaak meer dan een week om enigszins ‘afgesteld’ te raken op het nieuwe uur. Maar toch erger ik mij elk voorjaar en elk najaar aan dat hele ‘concept’.

Ik vraag mij nog altijd af, welke belangengroep eigenlijk achter die hele zomertijd zit. ‘Summer saving time’ heet het, en hoewel in de Verenigde Staten dit jaar de zomertijd zal verlengd worden precies met het doel om energie te besparen, is het toch nog onduidelijk in hoeverre er inderdaad bespaard wordt. Zeker in dichtbevolkte streken als ons eigenste landje, wegen de milieukosten allicht tegen de -baten op, omdat (in volle zomer dan wel) de avondspits op een heter moment van de dag gaat vallen, en de zomersmog daarom toeneemt.

Maar naast de milieu-effecten zijn er de effecten op de mens (en de dicht bij de mens levende dieren). Een interessant (Duits) artikel over chronobiologie vertelt hoe de innerlijke klok van de mens eigenlijk fantastisch accuraat is afgesteld op de zon (in het oosten van Duitsland, waar de zon ongeveer een half uur vroeger ondergaat dan in het westen, gaan de mensen gemiddeld een half uur vroeger slapen), en hoe de invoering van de zomertijd daar zeer abrupt op ingrijpt. (En dit artikel geeft ook aan dat de invoering van de zomertijd in het voorjaar vooral voor avondmensen als ik heel erg problematisch is).

(Toevoeging een paar uur later: Als je wat minder vlot bent in het Duits, vind je hier een artikel in het Engels over hetzelfde onderzoek)

Een nog vollediger overzicht vind je in dit artikel over de ontregeling van het bioritme door de zomertijd.

Intussen moeten we het er dus toch mee doen… en ben ik heel blij dat voor schoolkinderen de overgang naar de wintertijd toch een beetje geleidelijker kan gemaakt worden, doordat het (in België dan toch) nu herfstvakantie is.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Zomertijd/Wintertijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.