Bio echt beter…

Daarnet maakte mijn man me attent op een behoorlijk grootschalig onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Newcastle, over de kwaliteit van biologisch geteelde voeding.
Prof. Carlo Leifert, die op Europees vlak als één van de experts wordt beschouwd inzake biologisch voeding (co-auteur van het ‘Handbook of Organic Food Safety and Quality‘), kwam tot het besluit dat producten van gecontroleerd biologische teelt beduidend meer voedingsstoffen en anti-oxidantia bevatten dan producten uit de klassieke landbouw.

Ik ga mijn mening dus moeten herzien…
Pas op! Ik was altijd al een overtuigd gebruiker van biologische voeding, we kweken onze groenten zelf biologisch en ook wat we in de winkel aankopen is biologisch tenzij er geen bio-alternatief voorhanden is.
Maar mijn motivatie was tot nu toe niet de overtuiging dat het nu echt zo ongelooflijk veel gezonder was voor de consument. Mijn motivatie was vooral – naast het argument van een vollere smaak – dat biologische landbouw vooral veel gezonder is voor het milieu.

Daarover heb ik in het verleden dan ook een keer een forse discussie gehad. Mijn gesprekspartner zei, dat hij weigerde om biologische producten te kopen, zolang die financieel niet binnen ieders bereik waren. Zolang minder begoeden niet konden profiteren van de gezondheidsvoordelen van biologische voeding, wilde hij dat ook niet.
Ik was het met hem oneens: ik vond/vind dat, wanneer je het je financieel kan verantwoorden/veroorloven, het belangrijk is om biologische voeding te kopen. Niet omdat dat voor jezelf voordeel oplevert, maar omdat het secundair – via het positieve effect op het milieu – iedereen ten goede komt. (Maar mijn ‘egoïstische’ reden om bio te kopen omwille van de smaak, gold toen ook al hoor…)

Blijkt dat mijn gesprekspartner dus toch een punt had. Toch vind ik de hoge prijs van biologische producten te verantwoorden: ik denk dat de bioboer echt niet rijk wordt van zijn oogst. Ik vermoed ook, dat we voor bio-voeding een duidelijk ‘eerlijker’ prijs betalen dan voor conventionele voeding…. Als onze spaghetti in de winkel een flink pak duurder wordt, is het waarschijnlijk niet de tarweboer die daar vooral rijker van wordt…
Fair Trade begint soms al heel dicht bij huis…

(Op de site van WeRVeL – Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw – vindt je boeiend leesvoer in dit verband.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Bio echt beter…

  1. Ik heb het enorm voor biologische voeding, en bij uitbreiding voor de hele slowfood-idee. Jammer genoeg komen we er met onze twee fulltimes, drie kinderen en uitgebreide nevenactiviteitengamma in ons gezin nog veel te weinig toe om de nodige aandacht aan ons eten te besteden. Ik ben ook niet echt verwonderd van de resultaten van het onderzoek. Alleen al door het vermijden van spuit-residus is bio veel en veel gezonder dan gangbaar.

  2. Leuk dat je ook ‘Slow Food’ noemt… Ik was vandaag ook een berichtje in dat verband aan het overwegen (nadat zoonlief zich gisteren vijf uur geamuseerd heeft met het fijnstampen van de afgerijpte maiskorrels tot maismeel… Na die vijf uur had hij ongeveer 50 gram bloem, die ik vandaag samen met 100 g boekweitmeel gebruikt hebt om er Polenta Taragna mee te maken (een uur aan een stuk op het vuur en roeren maar!). Met de polenta dan een zelfgekweekt klein pompoentje gevuld, en dat ging nog drie kwartier in de oven… Van Slow gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.