Categorie: Bijkletsen – Chit-chat

Overgestapt…

Maandenlang was ik op het interwebse niet meer te zien…
Plots dook ik een week lang weer met enige regelmaat op – om in het eerstvolgende weekend weer compleet te verdwijnen.

En verdwijnen, dat was niet zomaar ‘eventjes niet meer posten’, dat was wel degelijk:
“De site is niet meer te zien, tenzij met een paar korte woordjes uitleg dat ik er binnen afzienbare tijd weer terug zou zijn.”
En die afzienbare tijd, dat was dus even ‘afzien’, althans voor mij.

Even een samenvatting – en mijn excuses dat het, niettegenstaande mijn belofte aan het eind van mijn vorige blogje, toch weer technische praat is.
Al jarenlang was mijn site tot volle tevredenheid gehuisvest op een server bij een goeie vriend, die me echter recent liet weten dat hij zijn hostingkap over de heg ging gooien. Maar ik moest mij echt niet gehaast voelen om te verhuizen, die site kon gerust nog maandenlang blijven staan.

stapstenen

Maar ikzelf vond dat toch net iets dringender: binnenkort moest ik immers de jaarlijkse registratie van mijn domeinnaam betalen. Een jaar of tien geleden was die registratie al een keer verhuisd naar winlin.be, die toen zeer gemiddelde prijzen aanrekende.
Intussen is de registratie van een domeinnaam echter vele malen goedkoper geworden, en het was mij duidelijk dat als ik snel naar een andere registrar overstapte, waar ik dan ook meteen mijn site zou onderbrengen, dat ik in totaal goedkoper uitkwam (lees: hosting + registratie zou goedkoper worden dan de prijs die mij de registratie de afgelopen jaren kostte…)

Na heel wat zoeken viel mijn keuze op Onyx-IT.nl.
De prijs was natuurlijk één argument, maar ook het feit dat de meeste reviews en andere evaluaties van deze provider behoorlijk positief lijken te zijn, zeker als je de prijs in acht neemt.

Over de snelheid van afhandelen van de bestelling kan ik dan ook niet klagen…
Een paar uur nadat ik die bestelling geplaatst had, hadden – helaas dus – de DNS-servers de verwijzing naar de nieuwe stek al opgepikt, nog voor ik de kans had gehad de site te gaan verhuizen.
Want natuurlijk had ik vooraf al moeten zorgen dat ik mijn bestanden gedownload en mijn databases geëxporteerd waren. Niet dus…
En toen ik tot de ontdekking kwam dat het nu dringend was, kon ik de server al niet meer bereiken middels mijn eigen vertrouwde URL, maar moest ik het IP-adres hebben dat ik natuurlijk al lang niet meer had.
Vervolgens deed mijn FTP-programma moeilijk, waardoor ik tenslotte pas vandaag tegen de middag alles gedownload had.
Het uploaden van bestanden ging natuurlijk vlot, maar vervolgens kreeg ik foutmeldingen bij het importeren van de sql-database.
Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk heb ik die database bijna tabel per tabel geïmporteerd, en hier en daar een tabel gerepareerd, en tenslotte was mijn site een dik uur geleden weer in volle glorie te bekijken. Of althans, ik hoop dat het de volle glorie is, en dat er niet nog wat lijken uit de kast komen vallen.

En daarmee draait mijn site opnieuw…
En mijn volgende postje gaat heel zeker over mijn tuin of aanverwante!

Wat die kasseien betreft die op de stapstenen van onze zwemvijver liggen: die lagen daar deze winter om de netten vast te houden… en het kwam er nog niet van die terug weg te halen…

Er komt schot in?

Een tijd geleden toonde ik al een foto van onze zwemvijver in wording

Het idee daarvoor ontstond – of beter gezegd: werd aangewakkerd – tijdens ons bezoek een paar jaar geleden aan de tuin van Muggenbeet met daarin, inderdaad een zwemvijver. En toen bleek dat Muggenbeet zijn zwemvijver eigenhandig had uitgegraven stond voor de heren des huizes hier vast: wat Muggenbeet kon, dat zou hen ook lukken.

Maar dat was buiten de Olmense bodemgesteldheid gerekend. Net als ten huize van Muggenbeet zitten we hier op het Kempische zand, maar hier, aan de oevers van de Grote Nete, spreken we wel van ‘alluviale Kempen’, en daar zit onder het zand al snel een flink kleilaag. En het weggraven van de laag teelaarde was geen punt… en van de laag zand daaronder, dat ging ook vlot… Maar toen…

Lees verder “Er komt schot in?”

The Names They Are a-Changin’

Oplettende bezoekers hebben het misschien al gemerkt: Sinds een paar weken heeft dit blogje een andere naam.

Lang, heel lang geleden, kreeg ik min of meer toevallig een boek over XHTML in mijn handen. Ik begon er in te lezen, en, bij wijze van vingeroefening, maakte ik een eerste web-paginaatje, dat ik online zette op mijn gratis webspace van telenet, met als fantastische URL http://users.pandora.be/annetanne.
AnneTannes Kruidenmand was geboren….

Waar naam en inhoud vandaan kwamen?
De inhoud werd geboren uit teleurstelling…
Lees verder “The Names They Are a-Changin’”

Een reactie die er geen is…

De commentaar-teller blijft voorlopig net even onder de 5000 steken, en om elke schijn van beïnvloeding/partijdigheid/Antwerps Diamantmilieu te vermijden, ga ik mijn reacties op de reacties niet als reactie maar als blogberichtje neerpennen…

@Hoow: droogweg en twee zinnen die er eigenlijk maar één en toch wel twee zijn, worden bij deze als commentaren geaccepteerd.

@Suze: Ja, jij hebt het niet echt getroffen met je wavatar… Wie een ‘gravatar‘ heeft, kan ‘wereldwijd’ – dat wil zeggen op alle sites die gravatars accepteren – automatisch eenzelfde zelfgekozen plaatje laten tonen door het mailadres in te vullen dat aan zijn/haar gravatar is gekoppeld. Maar omdat veel bloggers het saai vinden om bij alle mensen die géén gravatar hebben een identiek plaatje te tonen, wordt daar vaak een ander ‘iets’ gebruikt. Zo zijn er wavatars, en monsterID’s, en identicons… Daarmee worden aan alle reacties van hetzelfde mailadres een ander plaatje toegekend, waardoor je ook binnen een lange reeks reacties snel die van een bepaald iemand kan terugvinden. Recent heb ik hier de ‘identicons’ (die gewoon uit kleurige vlakjes bestaan) vervangen door die wavatars, maar misschien ga ik wel terug naar identicons…

@Bart:

Eranthis hyemalis | Winterakoniet
Eranthis hyemalis | Winterakoniet

Daar vroeg je toch om? Of heb ik dat verkeerd begrepen? Ja, er staan er in mijn tuin, maar bloeien doen ze maar sporadisch…

en @Biodiverse: Ik heb mij laten vertellen dat winterakonietjes het best aanslaan als je ze zoals sneeuwklokjes ‘in het groen’ plant, in het voorjaar dus, als ze nog blaadjes hebben, in plaats van enkel als knolletjes in het najaar. Maar waar vind je ‘winterakonietjes in het groen’? Ik hoop dus dat ik ergens in een tuincentrum, of wie weet in deNaldi, een potje-met-winterakonietjes-in-bloei te vinden, zoals je ook wel eens primula’s in pot vind.

En wat die bijna 1000 pageviews per dag betreft: een groot deel daarvan kijkt niet zozeer naar mijn blogberichtjes, maar vooral naar mijn jaren-oude kruidenartikelen, terug te vinden onder het kopje ‘kruiden’ in de menubalk bovenaan de pagina.

Enne, helaas, zelfs met drie reacties na mekaar is de 5000ste er niet bij…

@Janny: helemaal goed gedaan hoor… maar niet als 5000ste…

@natuurlijk-rijk: graag gedaan!

@onderdeappelboom: zoals ik aan biodiverse al zijn: allemaal de schuld van wat ik heb geschreven toen mijn blog nog geen blog was…

@Hilda: neen, het spijt me… dat zijn in deze volgorde:

  • startgoogle.startpagina.nl
  • madamezsazsa.blogspot.com
  • eigenwijzetuin.be
  • kruiden.startpagina.nl
  • nl.wikipedia.org

Bijna 5000

Bijna 5000 reacties kreeg ik tot nu toe op mijn blog…
Klein bier allicht, vergeleken met grote commentaar-gaarders als Eigenwijze Bart en Madame ZsaZsa (beider sites blijken overigens in de top 5 van verwijzers naar mijn site, waarvoor mijn dank), maar ik ben er niet malcontent mee.

En het ‘jaaroverzicht‘ dat ik over 2011 kreeg, stemt me niet ontevreden, zeker niet als ik bedenkt dat het op vlak van bloggen een veel te kalm jaar is geweest.

‘This blog was viewed about 350,000 times in 2011.’ Dat is niet helemaal een gemiddelde van 1000 per dag, maar het zit er toch niet ver vandaan.
En een topdag (16 mei) met 2099 bekeken pagina’s, daar ben ik stillekes toch ook wel blij mee.

Maar die 5000 reacties moeten dus in de loop van de komende dagen gehaald worden…
Hoeveel commentaren daarvoor nog nodig zijn? Dat verklap ik lekker niet.

Maar ik weet dat ik in mijn zadenbakje nog een heleboel zaden heb zitten die dit jaar zeker niet in mijn tuin zullen gezaaid worden.
Laat ik dus dit voorstel doen: degene die de 5000ste reactie achterlaat, krijgt van mij een pakketje zaden in zijn/haar brievenbus… op voorwaarde dat die reactie minstens uit twee zinnen bestaat ;-)!

Zadenruil – Update – Seedswap

De mails met de adressen voor de zadenruil zijn de deur uit…
Wie zich heeft opgegeven duike dus nu in zijn mailbox… en vatte – na het eigen aandeel in de ruil geleverd te hebben – post bij de eigen brievenbus.

Wie inschreef, en geen mail van mij ontving: laat het me snel weten, dan zoeken we uit wat fout ging, en of dat nog op te lossen valt…
Wie voor nieuwjaar geen zaden in zijn bus vindt, die mailt me ook even, dan neem ik contact op met degene die (hopelijk niet) in gebreke bleef!

The participants to this seedswap (all 15) should have received my mail right now, and know who are the lucky gardeners they can send their seeds.
So check your virtual mailbox today, and continue checking your ‘real’ mailbox from the end of this week on…
If you did sign in, and haven’t got my mail, get in touch with me, and I’ll see if we can repair this.
If you haven’t received your seeds by the end of this month, just mail me, and I’ll contact the person who didn’t fulfill his part of the bargain…

MijnTuin.org vs MyFolia.com – MyGarden.org vs MyFolia.com

To English text

MyFolia.com - Garden Tracking CommunityMijntuin.orgOngeveer een jaar geleden vertelde ik hier al iets over MijnTuin.org, en een paar dagen geleden liet ik weten dat ik terug actief was op MyFolia.com.
Tijd voor een zeer subjectieve review…

Dat ik teruggekeerd ben naar MyFolia.com geeft al aan dat ik op die site toch meer ‘mijn ding’ lijk te kunnen doen dan op MijnTuin.org.
Een poging tot vergelijking:

Lees verder “MijnTuin.org vs MyFolia.com – MyGarden.org vs MyFolia.com”

Weer goesting gekregen… I like it again

to english text

De goesting om te bloggen lijkt er weer in te zitten.
Maandenlang voelde het als een verplichting – en dus deed ik het niet.

Melanchra persicariae | Perzikkruiduil - Dot Moth caterpillar
Melanchra persicariae | Perzikkruiduil - Dot Moth caterpillar
En al ongeveer evenlang was had ik ook weinig zin om te fotograferen. En voor een stukje volgde daaruit ook het ‘geen zin om te bloggen’, want ik voelde me verplicht om bij elk stukje minstens een presentabele foto te plaatsen.

Maar de behoefte om iets van mijn tuin te registeren bleef, en daarom was ik al een tijdje weer actiever op mijn MyFolia.com-account. En ik merkte dat ik daar stilaan weer goesting kreeg om heel regelmatig iets in mijn ‘Journal’ te schrijven, ook al omdat ik het gevoel had dat een ‘mooie foto’ daar niet zo noodzakelijk moest, en omdat het ook een erg kort berichtje mocht zijn.

En dus heb ik de knoop maar doorgehakt: Als ik toch regelmatig iets in het Engels neerschrijf, kost het nauwelijks meer tijd en moeite om dat ook hier in het Nederlands te komen vertellen. Maar jullie zijn gewaarschuwd: ik voel me niet meer verplicht ‘mooie plaatjes’ te maken, en ik zal regelmatig met een simpele fotografische registratie volstaan….

I seem to like blogging again

For a long time I haven’t been blogging regularly. It felt like an obligation, and because I want it to be fun, I didn’t do it anymore.
And for about as long I haven’t enjoyed photographing. (Partially, that was the cause I didn’t like blogging anymore, because I felt obliged to make a ‘nice picture’ for each and every blogpost.

But the wish to keep track of what was going on in my garden was still there… and so I began to use my long in-active MyFolia.com-account again. And I realized that it was fun to write a journal-entry a few times a week. That was because I didn’t feel it had to be ‘something with a beautiful picture’, and because it could be a very short post too.
And so I have decided: When I start writing in English again, I can as well write something in Dutch here too… And I just add what I also wrote in English on MyFolia too.
But I don’t feel obliged anymore to write extensive posts, and moreover: I don’t feel obliged to make the best picture ever (can’t win that competition after all…).

Beheren, beheersen, overheersen, overheerst worden…

Als het gaat om de relatie tussen de tuinier en de tuin, zie ik bij ecologische tuiniers vaak een ‘beheren’ van de natuur: een voorzichtig leiden van wat in de tuin groeit, in de richting van wat de tuinier in een ‘groter plaatje’ wenselijk vind. In veel tuinen is ook in meerdere of mindere mate sprake van (niet-ecologisch) beheersen: Ik wil ten allen prijze dit en dit in mijn tuin, en zal dat met een aantal kunstgrepen ook bereiken.

Maar gisteren maakte we kennis met een tuinier die van het overheersen van de natuur in zijn tuin nog een faze verder was gesukkeld…In plaats van in zijn tuin te beheersen, of zelfs te overheersen, was hij totaal verworden tot slaaf van zijn tuin, en beleefde er absoluut geen plezier meer aan…

Wegens de halve nacht gewerkt (ik had weer eens dienst gehad) vielen onze plannen om naar Beervelde te gaan – nee, niet in het water, was het maar waar – ze verdampten eerder in de zon. Maar toen we zagen dat er in Mol een ‘open tuin’ was van zo’n 80 are groot, besloten we daar ’s namiddags even langs te fietsen.
Daar aangekomen, viel het grote bord met ‘Te koop’ in de voortuin al op.
Lees verder “Beheren, beheersen, overheersen, overheerst worden…”

Dienstmededeling – Service announcement

Wegens aanslepende problemen met mijn site – wie de afgelopen dagen geprobeerd regelmatig geprobeerd heeft hier een bezoekje te brengen, weet wat ik bedoel – heb ik zonet een wat oudere back-up teruggezet, en moet nu dus handmatig de recente berichten en commentaren terugzetten.
Dat eerste is niet zo’n probleem, het tweede is wel een klus.

Mocht jouw recente reactie niet opnieuw verschijnen, sorry daarvoor…
Helaas zullen in de herstelde reacties ook de ‘commentluv’-links niet meer werken… (Dus: snel opnieuw reageren als ik weer eens tijd vind om hier iets te vertellen!)

Because there were ongoing loading-problems with this blog, I had to restore a somewhat older backup.
I have to restore recent posts en comments manually, and that will take some time.

If your recent comment isn’t reappearing… my apologies.
Unfortunately, it would take me to much time to restore each and every ‘commentluv’-link.