Er komt schot in?

Een tijd geleden toonde ik al een foto van onze zwemvijver in wording

Het idee daarvoor ontstond – of beter gezegd: werd aangewakkerd – tijdens ons bezoek een paar jaar geleden aan de tuin van Muggenbeet met daarin, inderdaad een zwemvijver. En toen bleek dat Muggenbeet zijn zwemvijver eigenhandig had uitgegraven stond voor de heren des huizes hier vast: wat Muggenbeet kon, dat zou hen ook lukken.

Maar dat was buiten de Olmense bodemgesteldheid gerekend. Net als ten huize van Muggenbeet zitten we hier op het Kempische zand, maar hier, aan de oevers van de Grote Nete, spreken we wel van ‘alluviale Kempen’, en daar zit onder het zand al snel een flink kleilaag. En het weggraven van de laag teelaarde was geen punt… en van de laag zand daaronder, dat ging ook vlot… Maar toen…

En na een jaartje van regelmatig graven het gat nog steeds geen ‘bezwembare’ afmetingen had, werd stilaan duidelijk dat er toch gemotoriseerde hulp noodzakelijk was.
En uiteindelijk was het dan afgelopen woensdag zover… in een mum van tijd werd de kuil voor de vijver uitgegraven…


Links het zwemgedeelte, rechts het filtergedeelte… (Foto met groothoeklens, dus de afmetingen lijken bedrieglijk veel groter dan de werkelijkheid.)

Op het perceel dat achter de zwemvijver ligt, is links nog een stukje moestuin, waar dit jaar de aardappelen en de pompoenen een plek vinden, en rechts het stukje van de tuin dat nu al de wijdse naam ‘rozentuin’ heeft, maar dat nog heel erg volwassen moet worden.
De ongesnoeide heg achter de vijver vormt de westgrens van de tuin, en die lopen verder naar het noorden uit op een rij eiken die in het noordelijke deel van de westgrens vormen (de rechterhelft van de hoogste bomen op de achtergrond).

En de berken rechtsachter… tja, meer daarover lees je hier. Intussen is de helft van het toen ‘dreigende’ berkenbos gereduceerd tot het bosje op de achtergrond van deze foto… En waarschijnlijk zal dat berkenbos nog wel wat verder uitgroeien, want voorlopig zijn er niet meer meteen plannen om delen van het bos verder te ontginnen.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Er komt schot in?

  1. Nee, gewoon met vijverfolie…
   Ik denk nochtans dat het met klei ook wel zou lukken, want in het gedeelte waar nu het water zal gefilterd worden, heeft eigenlijk vanaf het begin van vorige zomer water gestaan.
   Maar ik weet niet of dat in een zwemvijver uiteindelijk zo’n goed idee zal zijn.

   En dat het er druk zal worden, daar ben ik zeker van: toen man- en zoonlief het ‘oude gat’ aan het begin van de week leegpompten, bleken er al wat kikkers en salamanders hun intrek te hebben genomen, en bootsmannetjes en watertorren zaten er ook al. Libellen en juffers bij de vleet (ik heb zelfs al een paar keer een bosbeekjuffer in de tuin gezien.)

 1. prachtig, dit biedt zo veel nieuwe mogelijkheden naar water en oeverflora toe dat jullie ongetwijfeld meermaals in extase gaan geraken. Zeer boeiend project!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.