The Names They Are a-Changin’

Oplettende bezoekers hebben het misschien al gemerkt: Sinds een paar weken heeft dit blogje een andere naam.

Lang, heel lang geleden, kreeg ik min of meer toevallig een boek over XHTML in mijn handen. Ik begon er in te lezen, en, bij wijze van vingeroefening, maakte ik een eerste web-paginaatje, dat ik online zette op mijn gratis webspace van telenet, met als fantastische URL http://users.pandora.be/annetanne.
AnneTannes Kruidenmand was geboren….

Waar naam en inhoud vandaan kwamen?
De inhoud werd geboren uit teleurstelling…
Toen wij vlak voor de eeuwwisseling aansloten op het wereldwijde web, was ik ervan overtuigd daar een schat aan info te vinden over kruiden, en vooral over die aspecten die me het meest boeiden: de folkloristische en historische gebruiken, en de herkomst van hun namen. Mooi niet dus… Een eindeloze herhaling van telkens opnieuw dezelfde algemene feitjes, veel meer was er toen niet te vinden.
En dus schreef ik een eerste artikeltje, volgens mij over citroenmelisse. Er volgen nog een hele reeks artikeltjes over een aantal kruiden en over een aantal aspecten van fytotherapie. Kruidenmand dus…
En AnneTanne… Tja, omwille van mijn interesse in kruiden werd ik door enkele vrienden wel eens gekscherend Anneke Tanneke Toverheks genoemd…

Een jaar of tien geleden bood een vriend mij dan webruimte op zijn eigen server aan, en ik registreerde toen het domein annetanne.be.
Maar langzaamaan kwam de klad er in, en een hele tijd werd de site niet meer geupdate.

Tot in februari 2007… ‘Bloggen’ was iets dat langzaamaan gemeengoed aan het worden was, en dat wilde ik ook wel eens proberen.
En naast de website AnneTannes Kruidenmand kwam daar dan AnneTannes Kruidenklets.
‘Kletsen’, omdat ik niet de diepgravende artikels zou schrijven die in mijn Kruidenmand te vinden waren, maar ook naar de naam van de kruidenkLets, de workshop die ik voor de plaatselijke Letskring wel eens verzorgde.
Het bloggen beviel, en ik besloot om de software van WordPress te installeren op ‘mijn’ server, en oude site en nieuwe blog te integreren. (De teksten van de oude site vind je nog steeds terug onder de link ‘over kruiden’ in de horizontale menubalk bovenaan de site.)

En sindsdien kwam je via http://annetanne.be niet meer bij AnneTannes Kruidenmand, maar bij Annetannes Kruidenklets terecht.
Maar wie hier de laatste jaren wel eens langskwam weet, dat ‘kruiden’ hooguit nog zijdelings ter sprake kwamen in mijn blogberichtjes. De ondertitel van de site was daarom ook al heel lang ‘Gebabbel over ecologisch en biodivers tuinieren’. En die ‘kruidenklets’ ging me als naam steeds meer storen, en ik was al lang op zoek naar een woord dat die kruidenklets kon vervangen. Ik zocht iets van drie lettergrepen, met ’tuin’ als laatste, dat in combinatie met ‘AnneTannes’ goed bekte… Maar dat wilde niet zo goed lukken. ‘AnneTannes Kruidentuin’ moest het niet worden, want het was immers net dat ‘kruiden’ dat ik uit de naam wilde. En ‘AnneTannes Natuurtuin’, daa lag de klemtoon op de verkeerde lettergreep, en dat bekte niet zo lekker.

En toen, toen zag ik plots het licht… Waarom niet gewoon ‘AnneTannes Tuin’…? Dat is wel maar één lettergreep, maar door de alliteratie klinkt het toch niet slecht….

En zo geschiedde… Voortaan heet dit blogje simpelweg ‘AnneTannes Tuin’

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

17 thoughts on “The Names They Are a-Changin’

 1. Elk sterk merk voert om de paar jaar een kleine restyling door. Nu dekt de vlag inderdaad beter de lading. Al moet ik toegeven dat ik het niet gemerkt had. Maar nu het officieel is pas ik de link hiernaartoe op mijn eigenwijze erf aan.

 2. De kruidenklets klonk wel leuk en ritmisch, maar dit dekt inderdaad beter de lading. En Annetannes Tuintjespraat (om het ritme te behouden) klinkt maar treurig. AnneTanneTuinenMens? 😉

  1. En natuurlijk realiseer ik me pas na jouw reactie, dat ’tuin’ niet de laatste lettergreep moest zijn.
   ‘Tuingeklets’ was dus wellicht een keuze geweest die beter bij de vorige naam aansloot…

 3. Mijn opmerkzaamheid schoot ook te kort, de titel van de blog komt kennelijk niet meer in mijn vizier.
  Heb het veranderd. Interessant om de historie van de blog te lezen.

 4. Ik had het ook niet gezien en hoewel ik AnneTannesKruidenklets een erg leuke naam vond, klinkt AnneTannes Tuin ook prima.
  Alle archieven blijven gewoon bestaan hoop ik?

 5. Blijkbaar ben ik niet de enige die rechtstreeks naar de blogstukjes kijkt ipv naar de tutel. Wat niet wil zeggen dat ik het niet aangepast heb. Zolang we hier maar kunnen blijven genieten.

 6. Met evenveel lettergrepen als de vorige naam: ‘AnneTannes Tuintumult’. Of ook, en zeker niet gelogen: ‘AnneTannes Tuintalent’. 😉
  Keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.