Wat bloeit er in December?

Na een paar nachten van fikse vorst is het lijstje bloeiende planten in mijn tuin ongeveer gedecimeerd.
Voor mij is dit de periode dat de natuur in mijn tuin zijn adem inhoudt… Het moment dat de skispringer, bovenop de schans, even terugwijkt, stilhoudt – om dan af te stoten, en eerst langzaam, en vervolgens sneller en sneller naar beneden te suizen, steeds meer vaart te krijgen… wat tenslotte culmineert in de ene grote majestueuze sprong die de midzomerbloei is.

Maar nu nog even niets… niets nieuws tenminste… enkel een paar dappere ‘doorbloeiers’ die zich het hele jaar door laten zien. En zo zijn er nog steeds:

 • Paarse dovenetel
 • Witte dovenetel
 • Gele kamille
 • Rucola
 • een Tuinviooltje
 • Vogelmuur
 • Viburnum bodnantense ‘Dawn’ (nee, dat is geen doorbloeier, maar een herfstbloeier, die de hele winter dapper doorgaat)
 • één rozenstruik heeft nog een paar prachtige knoppen
 • Madeliefje

De tuin houdt zijn adem even in. Nog enkele weken, en dan komt het allemaal weer stilaan op gang. Eerst de Hamamelis, wat later de Hazelaars, en dan gaan de bloeiers elkaar steeds sneller opvolgen! Ik kan nu al bijna genieten van het vooruitzicht!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Wat bloeit er in December?

 1. Ik weet niet of ik dit zal volhouden maar iedere keer als jij mij er aan doet denken zal ik ook een lijstje proberen te maken.
  Wat ik vandaag zag:
  winterkamperfoelie
  groot kaasjeskruid
  boskamperfoelie
  veldkers
  rood kleinbloemig roosje
  Rosa ‘Moonlight’
  winterjasmijn
  goudsbloem
  winterviooltje
  hondsviooltje
  bosviooltje
  maarts viooltje
  driekleurig viooltje

  vooral viooltjes dus
  en in de serre staat ananassalie in knop!

 2. Dat is een flink indrukwekkende lijst…
  Winterkamperfoelie kende ik helemaal niet (heb dus snel even gegoogeld). Mijn boskamperfoelie heeft dit jaar ook vrij lang gebloeid – eigenlijk was het de eerste keer dat die kamperfoelie bloeide, al stond die hier al in de tuin (in het bos) toen we hier kwamen wonen.
  Winterjasmijn had ik in onze vorige tuin, maar eigenlijk houd ik niet zo van die struik.
  Het kaasjeskruid bloeit hier niet meer sinds de laatste nachten van vorst, die hier in de Kempen toch behoorlijk fel was.
  Veldkers bloeit hier nog niet, maar zit er wel aan te komen. Ook het barbarakruid heeft al mooie rosetten.

  Ik heb niet zoveel viooltjes als jij… Ik zag een paar dagen geleden nog een driekleurig viooltje met een paar rijpe zaaddoosjes, maar geen bloemen meer, en van mijn maartse viooltjes is nog helemaal niks te zien.

  Ananassalie had ik dit jaar niet. Wel een idee om die in de serre te zetten! Een aantal jaren geleden heeft die in de tuin, in volle grond, gebloeid van begin oktober tot exact 8 december. Pas die nacht vroor het voor het eerst, en toen was die ananassalie natuurlijk wijlen.

 3. Er bloeit nog wel een en ander waarvan ik de naam niet weet. Maar laatst zag ik nog een paardenbloem, de goudsbloemen zijn er ook nog. Ik zie een papaver bloeien (roze) en een artisjok! Een paar rozenknopjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.