Café bij Orlaya

Behaarde Bijenwolf | Trichodes alvearius

Oude getrouwen van deze blog herinneren zich misschien ‘herberg In ’t Zandblauwtje’ nog…
Intussen elf jaar geleden postte ik twee berichtjes met foto’s van het insectenleven dat ik aantrof op de zandblauwtjes in onze bloemenweide.  Op een paar uur tijd had ik toen een mooie collectie portretten verzameld.

En vandaag viel mij plots op, dat het bezoek op het Straalscherm (Orlaya grandiflora) ook behoorlijk divers is.
Ik weet dat ieders focus tegenwoordig op bijen staat, maar heel wat andere insecten steken ook een pootje toe als het gaat om de bestuiving van planten.

Vandaag dus een – veel kortere – reportage van de stamgasten van Café bij Orlaya…

De behaarde bijenwolf is in onze tuin geen onbekende. In België is dit kevertje vrij algemeen, in Nederland wordt hij als eerder zelfzaam beschouwt.  
En – bijenliefhebbers onder mijn publiek – niet schrikken van de naam.  De bijenkever (Trichodes apiarius) een neefje van de behaarde bijenwolf, parasiteert de nesten van sommige wilde bijensoorten.  De behaarde bijenwolf zou eigenlijk wespenwolf moeten heten, want heeft het gemunt op de nesten van graafwespen.. traal

Geringelde Smalbok | Rutpella maculata

Om een of andere rede leken vandaag vooral tweekleurige snuiters bij Orlaya rond te hangen…
Ook de Geringelde Smalbok is een oude bekende… 

Penseelkever | Trichius zonatus

Net zoals de penseelkever, die vandaag echter weigerde om zich mooi te laten portretteren. (In zoverre je met een smartphone al mooie insectenportretjes kan plegen…)

En dan was er nog deze troep karnavalgasten in pyama…

Pyamawants | Graphosoma lineatum

Die pyamawantsen zijn verlekkerd op schermbloemigen…
Of het nu lavas is, zwartmoeskervel, pastinaak of, inderdaad, Orlaya, als er ergens in de tuin een schermbloemige bloeit kan je zeker van zijn dat er pyamawantsen in de buurt zijn. (Hoewel… ik weet niet of ik ze al op de Roomse Kervel of de Dolle Kervel gezien heb.  De Roomse bloeit allicht te vroeg. Dolle kervel toch eens in de gaten houden…)

Op het Kantscherm zaten er dan ook een stuk of 6, en de Bijenwolf hierboven was bijna aan mijn aandacht ontsnapt, omdat ik hem vanuit mijn ooghoek voor nog zo’n pyamawants aanzag…

Macrophya montana

Dan is dit bladwespje een heel wat bescheidener verschijning… Zo bescheiden zelfs, dat ze geen Nederlandse naam heeft.
De larven van deze bladwesp zouden vooral bramenbladeren lusten, maar de imago’s komen dus ook wel eens bij Orlaya aan de toog hangen…

Ik ga de komende dagen eens kijken, of ik nog meer cafébezoek kan betrappen – en misschien moet ik er dan toch maar een behoorlijke camera bijpakken.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Café bij Orlaya

  1. Mooie foto’s van leuke beestjes. Schermbloemigen trekken inderdaad raar pluimage aan; vooral die Pyamawantsen, echt opvallend dat je die zo goed als alleen op schermbloemigen ziet.

  2. Mooie duidelijke foto’s van een aantal interessante insecten.
    Het stimuleert mij om weer eens extra op de insectenpopulatie in de tuin te letten.
    Hartelijke groeten van Zem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.