Zoveel mensen zijn er naar op zoek, en niemand lijkt te weten hoe het er eigenlijk uitziet.
Op de Facebookpagina van VELT zie ik bijna dagelijks een bericht voorbijkomen in de trant van ‘Is dit Colligentes zizania?’
En daarbij passeren de meest diverse planten de revue.
Een paar voorbeelden:
De voorbije dagen werd regelmatig een foto gepost van dit plantje, met de vraag of het Colligentes zizania is. Soms wordt ook de vraag gesteld of het Colligentes zizania is, of een plant die bloemen krijgt.

Wie goed kijkt, zou echter weten dat dit inderdaad een plantje is dat bloemen krijgt, want op dit eigenste moment bloeit het… De bloemetjes zijn echter zo onooglijk, dat ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien.
Zou Colligentes zizania dus een plant zijn die nooit bloemen heeft? Geen zaadplant dus, maar een sporenplant?
Wellicht toch niet, want ook van deze plant vraagt de vinder zich regelmatig of dit dan misschien die zo gezochte Colligentes zizania is…

Maar wie al op mijn website vertoefde in pre-blogtijden, weet dat dit IJzerhard, een inheems medicinaal plantje is.
En nog zo’n bloeiend lievertje dat regelmatig gepost wordt, vergezeld van de bewuste vraag:

Maar dit schatje is Robertskruid, één van inheemse ooievaarsbekken.
Ik heb mij wel eens afgevraagd of Colligentes zizania misschien een plant is met enigszins gekartelde, hart- tot niervormige bladeren, want ook de volgende plantjes worden er regelmatig voor aangezien:


Maar die bladvorm lijkt ook geen onderscheidend kenmerk, want in dat geval zou niemand vragen of dit dan misschien Colligentes zizania zou zijn:

Hoe Colligentes zizania er dan wel uitziet?
Helaas, ik moet jullie het antwoord schuldig blijven…
Colligentes zizania, onkruid dus, heb ik in mijn tuin nog nooit ontdekt, want wie mij al langer kent, weet dat ik van elk plantje in mijn tuin de naam, en liefst nog veel meer dan dat alleen wil weten… En zoals iemand een keer zei: “Zogauw je wat meer over een plantje weet, is het geen onkruid meer!”
Maar wat een tof logje is dit jong! Ik moest het gaan opzoeken want heb geen klassieke humaniora genoten. Eigenlijk wil ik het gezegde onthouden, om ook eens een ‘Bart De Weverke’ te doen. ‘Onkruid bestaat niet’, hier in mijn tuin ook niet.
Wat een leuk en lief blogje…
Wat heerlijk als je zo over natuurlijke plantjes praat in mijn tuin staat bijna niets meer van wat ik zelf ooit heb aangeplant veel wat door de wind en vogeltjes geschonken wel en dat is oke!
Onkruid vergaat niet. ???
Heerlijk, maar nu weten we “het” nog niet … ?
Leuk om onkruidminners tegen te komen. ?