Sijsje – Terug van weggeweest…

De vinkenfamilie is hier de hele winter door gewoonlijk in grote aantallen aanwezig, en dan met name onder de vorm van vinken (tientallen), groenlingen (ook zoveel), en twee handenvol kepen.
Maar sijsjes, die had ik al enkele jaren niet meer gezien, en ik was dan ook telkens jaloers als Muggenbeet – bijna een buur uiteindelijk – die wel steeds op zijn erf zag rondhangen.

Tot afgelopen weekend dus…
Zoonlief vertelde vrijdag tijdens het avondeten al, dat hij die dag een zestal sijzen gezien had, en kon ten bewijze een paar foto’s tonen.

Sijsje | Carduelis spinus ♂
Sijsje | Carduelis spinus

En toen ik zaterdag stond te koken, zag ik er alvast eentje, en zondag zaten er inderdaad een hele groep, op en onder de voederplank…

Sijsje | Carduelis spinus ♀
Sijsje | Carduelis spinus

Zoonlief portretteerde een mannetje, ik zette een vrouwtje op de gevoelige plaat. En dan zie je duidelijk dat Mijnheer Sijs een zwart mutsje en een zwarte keelvlek heeft, en dat Mevrouw zich in iets gedemptere kleuren kleedt… Qua afmeting zitten ze net tussen pimpel- en koolmees in, dus net wat kleiner dan de meeste andere uit de vinkenfamilie.

on the birdfeeder
Drukte tijdens de sneeuwbui
… maar soms zijn ze met dubbel zoveel!

(Nog snel een vraagje aan de échte vogelkenners: komt een tjiftjaf ook wel eens een hapje eten op een voederplank? Ik heb de voorbije dagen al een tjiftjaf gehoord, en zag dit weekend een klein grijzig vogeltje bij de voederplank dat ik er nog niet eerder zag, en dat mij erg aan een tjiftjaf deed denken…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Sijsje – Terug van weggeweest…

 1. De tjif-tjaf is een insecteneter volgens mij.
  Mooie foto’s, ik zag hier een week geleden ook enkele sijsjes. En kepen. Zelfs een boomkruiper (eerste keer deze winter)

  1. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik hier nog een boomkruiper gezien heb. En ook het boomklevertje heb ik deze winter nog niet gezien.
   En inderdaad, op basis van zijn dieet had ik kunnen uitvogelen dat zo’n tjiftjaf zich niet snel op een voederplank zal laten zien…

   1. De boomkruiper kweekt hier nu al drie jaar na mekaar onder de dakgoot. Ik had vorig jaar zelfs een tweede koppeltje in de notelaar. In de winter zie ik ze nooit. Boomklever zit hier erg veel, die zie je in de winter iedere dag hier. In de zomer hoor ik hun gefluit, maar zie ik ze nooit

 2. Het kan natuurlijk ook een fitis geweest zijn, tjif-tjaf en fitis kan je vooral door de zang uit mekaar houden en in mindere mate door de kleur van de poten. Ik heb ze echter nog niet op de voederplank gezien, tenzij je misschien meelwormen aanbiedt? Zoals Fruitberg al aangaf zijn het insecteneters.
  En de sijsjes,die heb ook al enkele jaartjes niet meer gezien. Geniet ervan!

 3. Sijsjes zag ik hier in het noorden van Nederland pas een enkele keer (1 x een barmsijsje). Groenlingen en vinken volop, kepen alleen een paar weken terug toen er sneeuw lag. Naast de dagelijkse koolmezen, pimpelmezen en bijna dagelijks staartmezen, ook al de hele winter een paartje zwarte mezen (soort kleine , wat fletsere koolmees, met opvallende witte band op koppie). Het grijze vogeltje… een heggenmus misschien? Die zingt hier elke ochtend het hoogste lied.
  De vogelconcerten in de ochtend worden steeds uitbundiger.
  Altijd leuk om andermens tuinvogelavondturen te lezen/horen/zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.