Waarom ik graag de afwas doe… Why I like doing the dishes

(to english text)

Nee, ik zal echt niet zover gaan van te zeggen dat je me geen groter plezier kan doen dan door me een sopje en een berg afwas met de dimensies van de Mont Blanc cadeau te doen…
Maar er zijn absoluut huishoudelijke karweien waar ik veel méér tegenop zie.

Want zeker tijdens de wintermaanden speelt zich tijdens het afwassen in het weekend (door de week is het immers donker als ik aan afwassen toekom) vlak voor mijn neus steeds een ongelooflijk boeiend schouwspel af…

Carduelis chloris | Fringilla montifringilla | Fringilla coelebs
Groenling/European Greenfinch (2) – Keep/Brambling – Vink/Common Chaffinch

In de appelboom zitten voortdurend een heleboel vogels, die hun beurt afwachten om een graantje mee te pikken van de voedertafel die heel strategisch staat opgesteld, midden in de scene die gevormd wordt door een kleine vaste-plantenborder, die aan drie zijden door hagen (en de appelboom) omringd wordt.
Wanneer er ‘gevaar’ dreigt (een tractor die voorbij rijdt, een melkwagen die door de straat dendert…) gaan alle vogels even op de vleugels, en wachten in de struiken rondom tot de kust weer veilig is.
Het is grappig om te merken dat wanneer er aan ‘deze’ kant van de haag iemand over het tuinpad wandelt, de vogels wel wegvliegen maar goed in de buurt blijven, terwijl wandelaars aan ‘gene’ kant van de haag voor veel meer onrust zorgen.

Carduelis chloris | Fringilla montifringilla
3 groenlingen en 5 (!) kepen
3 european greenfinches and 5 (!) bramblings

Zoals de foto’s al laten zien, is de voederplek bij het keukenraam echt de place-to-be voor de vinkenfamilie. Groenlingen, kepen en vinken zitten er letterlijk bij tientallen.
De bonte kermis wordt aangevuld met een handvol kool- en pimpelmezen, een roodborstje, een merel en af en toe een koppeltje Turkse tortels.
Vandaag zag ik er voor het eerst deze winter een heggenmus (échte mussen, met huis- of ring- in hun naam, heb ik in onze tuin al jaren niet meer gezien).

Fringilla coelebs ♀ | Vink - Common Chaffinch
Fringilla coelebs ♀ | Vink – Common Chaffinch

Op de andere voederplek (maar die is ‘fotografisch’ minder goed toegankelijk) is er iets meer variatie. Daar zitten meer mezen dan in de voortuin, en zag ik ook vandaag voor het eerst deze winter een zwarte mees. Maar het leukst vond ik de boomklever, die daar bijna elke dag te zien was…
Omdat wat op foto soms niet aantrekkelijk is, er op een filmke soms wel leuk uit kan zien, kan je onderaan – aan het eind van de Engelse tekst – een videootje bekijken van wat zich op die andere voederplek zoal afspeelde (in de periode dat er veel sneeuw lag…)

Why I do like doing the dishes

No, it’s not that I prefer doing the dishes over reading a good book next to the woodstove with a fine glass of wine…
But there certainly are chores that I like less.

Fringilla coelebs ♀ - Fringilla montifringilla
Vink/Common Chaffinch ♀ – Keep/Brambling

Because especialy during wintermonths there is happening so much next to my kitchen-window!

In the appletree the birds are queueing till there is a free spot on the feeding table. That bird feeder is in the middle of a border that is surrounded by a few hedges and, of course, the appletree. When there is danger (a milktruck passing by, or a tractor), all the birds seek a hidingplace in the surrounding shrubs.
It’s nice to see that when someone walks over the garden path on this side of the hedge, they seem to feel secure, while hikers on the other side of the hedge scare them away.

We have yet another bird feeder, in the backyard, but there it’s not so easy to make pictures. However, the video I made there might be rather entertaining, allthough a bit long…

Photo & Video Sharing by SmugMug

Click on the picture to go to the video – Klik op de foto om de video te bekijken

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Waarom ik graag de afwas doe… Why I like doing the dishes

  1. Altijd leuk, naar die vogeltjes kijken die komen eten. Hier vooral wanneer we aan ’t eten zijn. De voederplaatsen liggen wel redelijk ver van huis, dat gaan we volgend jaar veranderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.