Vogels voeren en beloeren 2012

Het tuinvogeltelweekend van deze winter is daarmee dan ook weer achter de rug…
(De resultaten voor heel Vlaanderen vind je op de site van Natuurpunt.

Zaterdag las je hier al een reportage over het bezoek van een inspecteur van de Guide Mezelin, maar dat was gelukkig niet de enige die op onze voederplek te zien was…

Ook die boefjes van pimpelmezen met hun blauwe kuif kwamen regelmatig een kijkje nemen. Het waren trouwens de enigen die de hard-bevroren vetbollen nog wel te lijf durfden gaan…

De vinkenfamilie was in zo grote getale aanwezig, dat ze niet nauwkeurig te tellen waren. Bovendien zaten ze meestal op de grond, en daardoor iets minder goed zichtbaar.

Slechts af en toe waagde zich een vink op de voederplank…

De groenlingen daarentegen, die verdrongen elkaar daar regelmatig…
Maar toen een merel de voederplank ontdekt had, hielden de andere vogels zich eventjes heel erg op een afstand…
Vanop de ene silo keek het roodborstje wantrouwend toe…
Aan de andere kant zitten ze met zijn vijven de situatie te bespreken…
Tot een koolmees tenslotte het zwarte monster op de rug durft benaderen…

Mijn telresultaten?

Ik durf geen getal op het aantal vinken plakken, het moeten er minimaal 35 zijn geweest.
Groenlingen? 15
Koolmezen, dat was ook in die grootte-orde.
Pimpelmezen: 5
Kepen: 3 (1 ♂, 2 ♀)
Merels: 2 (1 ♂, 1 ♀)
Tordelduif: 1

En achter in de tuin ‘betrapte’ ik ook nog een winterkoninkje, dat van de ene houtstapel naar de andere takkenril vloog.

Daarmee zat ik ruim boven het gemiddelde aantal vogels per tuin (ik ben bovendien erg voorzichtig geweest bij het schatten van het aantal vinken en groenlingen), maar was het aantal soorten mager.
Hier ontbraken trouwens verschillende soorten op het appel: de staartmezen en de groene specht die zich af en toe laten opmerken waren elders blijven plakken, de zwarte mees, de kuifmees, de zwartkop en de grote bonte specht hebben zich deze winter nog niet laten zien, en ook geen sperwer dit jaar…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Vogels voeren en beloeren 2012

 1. De sperwer in mijn ouders tuin dacht vorige week dat hij een lopend buffet had ontdekt. Hij ging gewoon bovenop het voederhuis zitten, maar het buffet ging op de vleugels.

  Gisteren ook een telpoging ondernomen, de meeste soorten waren van de partij maar geen staartmezen, groenlingen of heggemussen te zijn. Wel landde er op het laatste moment een kauw, goed om mijn soortenlijstje net boven de 10 uit duwen.

  1. Goed opgemerkt van die roodborst! Dat had ik inderdaad niet in de gaten…

   Boomklevers… jij weet een mens jaloers te maken.
   En dat doet mij er aan denken dat het alweer even geleden is dat ik hier een boomkruipertje heb gezien!

 2. Hier soortgelijke aantallen. Alleen niet zoveel vinken, wel weer veel huismussen die meeëten bij de kippen. En ook in onze tuin ontbraken wat vaste gasten als staartmees en grote bonte specht. Zou dat toch aan de kou liggen? De staartmezen komen normaal ook op de vetbollen af maar die zullen inderdaad wel bevroren zijn………….

  1. Ik heb eerder het idee dat het door het ‘gebrek aan kou’ in de voorbije maanden is, dat staartmezen en grote bonte spechte, en ook de zwarte mees de voederplek nog niet ontdekt hebben…

 3. Zo leuk. Ik vind dat er iet zo veel vogeltjes komen eten de laatste weken, misschien ligt het aan de kou… Weet het niet goed, het hangt hier nochtans vol met bolletjes en pinda netjes enzo.
  Lieve groet,
  Rita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.