Gele dovenetel – Lamiastrum galeobdolon

Lamiastrum galeobdolon - Gele dovenetelDe gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon) begint langzamerhand volop te bloeien. In tegenstelling tot de paarse en de witte dovenetel bloeit deze hooguit anderhalve tot twee maand, in april en mei.
Het is één van die planten die gemakkelijker in je tuin te krijgen zijn dan er uit. Ik wied ze dan ook genadeloos weg uit de borders (daar wil ik immers méér in zien dan alleen die ‘gele aartsengelen’ – in het Engels heten ze Yellow Archangel), maar in het bos en in de meidoornhaag mogen ze rustig hun gang gaan, en concurreren met de brandnetels!

Gele dovenetel behoort tot een aan de witte en paarse dovenetels verwant geslacht van de lipbloemigenfamilie (Lamiaceae). Haar botanische geslachtsnaam is dan ook niet ‘Lamium’, maar ‘Lamiastrum’, en dat betekent zoiets als ‘grote Lamium’ (voor de verklaring van die naam, zie mijn berichtje over de etymologie van de witte dovenetel).
Galeobdolon, de soortnaam van de gele dovenetel, kan vertaald worden als ‘stinkend als een wezel’. En nu is de gele dovenetel wel geen plant met een uiterst delicaat parfum, maar van stinken kan je toch ook niet echt spreken. Ik heb geen echte verklaring gevonden, al lijkt Helmut Genaust te vermoeden dat men vroeger misschien eerder de stinkende Ballote, een minder welriekende lipbloemige, met die naam aanduidde.

Eén jaar geleden: Mijn bloemenweitje

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Gele dovenetel – Lamiastrum galeobdolon

  1. ik heb last van zevenblad. Alles (veel) geprobeerd maar niets helpt.
    Jaren geleden kwam ik in gesprek met een (oude)fruitkweker uit Limburg en deze vertelde me, dat hij stekjes GELE dovenetel had geplant en met 1 a 2 jaar was het zevenblad verdwenen. Het intomen van de gele dovenetel ging gemakkelijker dan het verwijderen van (de wortelstokken van) het zevenblad.Ik heb hier in Twenthe bij kwekers/ tuincentra geinformeerd of zij mij gele dovenetelplantjes/-stekjes kunnen leveren. NIET leverbaar in Twenthe.
    Kunt U mij nu helpen aan een 5tal stekjes? bvd voor Uw reactie m vr gr. H.W.Geerts, Elsboerlaan 61,7602BV Almelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.