Salvia, nog een keer…

Salvia verticillata

E̩n van mijn allereerste blogstukjes, alweer driekwart jaar geleden, ging over de verschillende soorten salie Рof beter Рover wat er in Amerika zoal Salie genoemd wordt.
En vandaag vond ik op de blog van Henriette Kress plots een stukje over de verschillende soorten Salie die je in Europa vind en die al dan niet medicinaal bruikbaar zijn.
Eerst heeft ze het over de geurig salies, die goed zijn voor de longen. Behalve onze ‘gewone’ Salvia officinalis en de scharlei (Salvia sclarea), noemt ze in deze reeks ook de kranssalie (Salvia verticillata) (zie foto) – graag gezien in siertuinen, waar hij zich gretig uitzaait – veldsalie (Salvia pratensis), bossalie (Salvia sylvestris, nauw verwant aan de veel in siertuinen aangeplante S. nemorosa), en de kleverige salie (S. glutinosa).
Die laatste heb ik in België eigelijk nog nooit gezien, die associeer ik eerder met de alpenlanden. Het is overigens één van de weinige salvia’s met gele bloemen.
Volgens Henriëtte Kress zou elke geurige salie positief inwerken op de longen, met uitzondering van ananassalie (Salvia elegans) die zij eerder gebruikt omwille van het stemmingsverbeterende effect van het aroma, en om de lekkere smaak in thee.
De ‘chia’ salies die Kress noemt, ken ik niet. Zij heeft het over S. columbariae, S. patens en S. polystachya. Het zijn saliesoorten met slijmvormende zaden, en uit de link die ik net vond, begrijp ik dat die zaden ook erg rijk zijn aan omega-3-vetzuren.

Nu ja, ‘geurig’ (scented) zegt Henriëtte… Persoonlijk vind ik die Salvia’s niet allemaal even lekker geuren. Over de geur van muskaatsalie (scharlei) kunnen sommige mensen lyrisch worden, maar ik hoorde de geur ooit beschrijven als ‘keukenmeidenzweet’, en dat vond ik recht in de roos. Richo Cech van Horizon Herbs vertelt dat zijn kinderen heel plastisch over de ‘armpit plant’ spreken.
De geur van veldsalie is veel minder krachtig, maar herinnert me vanuit de verte wat aan die van scharlei.

Dan is er de hallucinogene S. divinorum, die in Nederlandse smartshops verkrijgbaar zou zijn en waarvan H. Kress erg stellig schrijft: ‘I haven’t used it, nor am I planning to.’
Tenslotte de witte salie (S. apiana), die als rookkruid gebruikt wordt.

Even een overzicht uit mijn tuin:
– S. officinalis
– S. offinalis ‘Berggarten’ (breedbladige salie)
– S. pratensis
– S. verticillata
– S. nemorosa
– S. sclarea.

Ik ben benieuwd of er iemand S. apiana in zijn/haar tuin heeft, en zo ja, bij welke kweker die te vinden is? (Ik zie hem overigens op de voorraadlijst van R. Bastin staan, dus als ik nog eens in Aalbeek kom…)

Salvia officinalis vind je ook in mijn Kruidenmand

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Salvia, nog een keer…

 1. Bedankt weer voor de reactie op mijn site.. Jij geeft altijd weer van die mooie bijvoegingen die ik gewoon gebruiken kan.
  Salie, ik heb ze ook in vele soorten en maten gezien.. ook die suikerige salie in Oostenrijk kan ik me nog goed herinneren en ook heb ik een logje geschreven over een veldsalie die plots de bloemmetjes verloor toen mijn moeder bij mij een visite aflegde.
  Nee altijd lekker vind ik de salie ook niet.. sommige wel en sommige niet.. soms ruikt het heel sterk naar iets waar ik niet aan herinnerd wil worden..
  Maar dat die krachtig is bij keelpijn en longen.. en dat het spanningen kan verdrijven.. dat is een feit.
  Groetjes Marja

 2. Dankjewel voor je bezoek Marja…

  @Henriette,
  Yes, I read you called the S. clarea (scharlei in Dutch) as ‘catpiss-smelling’… I can imagine something like that. The most acurate description I read until now was ‘keukenmeidenzweet’, Kitchenmaiden’s sweat…
  The S. pratensis in my garden has a scent that slightly reminds me of the clary’s ‘odour’, but I like this one more…
  I do not know a yellow S. nemorosa… I will look out for that one…
  And, thanks for passing by Henriette, I feel honoured!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.