Zeg nooit zomaar mot tegen een nachtvlinder

Lieveling | Timandra comae

Als er een wedstrijd zou worden gehouden voor de mooiste naam van een vlinder, dan zou deze alvast niet heel veel concurrentie te duchten hebben…

‘Lieveling’, zeg toch zelf, dat is toch een naam die ervoor zorgt dat je al met een heel teder oog naar die vlinder kijkt.
De Engelse naam is al een stuk minder vertederend ‘Blood-vein’, bloedader…

De lieveling is een dagactieve nachtvlinder, maar heel actief was dit exemplaar niet.  Ik ontdekte hem toen ik de tuin inliep om boontjes te oogsten (fantastisch bonenjaar trouwens!), en nadat ik naar binnen gelopen was om eerst mijn telefoon te halen, en daarna toch ook maar mijn camera, zat hij/zij er nog steeds.  
De Lieveling is een gemakkelijk te herkennen vlinder, met die licht-beige grondkleur, rozerode vleugelrand en de bruinrode diagonale lijn over de vleugels.  

De Lieveling, Tinandra comae, is een vlinder uit de familie van de spanners (Geometridae). Je weet wel, dat zijn die rupsjes die zich uitstrekken en weer krommen bij het voortbewegen.  (Een aantal goeie foto’s van de rups van de lieveling vind je op deze pagina van de Vlinderstichting.)

De belangrijkste waardplanten voor deze vlinder zijn zuringsoorten en andere planten uit de duizendknoopfamilie.
Deze vlinder zat te rusten op een blad van een ooievaarsbek, maar vlakbij staat in de moestuin een flinke lap bloedzuring, dus wellicht wordt dat volgend jaar de kraamkamer.

Oh ja… Als je het niet met me eens bent dat dit wel een erg mooie vlindernaam is, laat me dan weten wat jouw persoonlijke favoriet is!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Zeg nooit zomaar mot tegen een nachtvlinder

  1. Vele nachtvlinders hebben echt toffe namen. De grappigste vind ik: ‘Parelmoermot’ omwille van de tegenstelling tussen het chique parelmoer en dan domweg ‘mot’ erachter ?

  2. Waarschijnlijk de mooiste naam, maar er zijn er nog wet heel wat grappige: appeltak, hyena, veelvraat, dromedaris, kortzuiger, huismoeder, aangebrande spanner, rietvink, pinokkiomot, perentak, nonvlinder, kameeltje, haarbos,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.