Look-zonder-Look, medicinaal gebruik

Alliaria petiolata - Look-zonder-lookRuim een jaar geleden had ik het al even over Look-zonder-look, en ik schreef toen:

Look-zonder-look zal volgens de meeste herboristen niet echt als een kruid worden beschouwd, omdat het medicinaal nauwelijks enige betekenis heeft.

Maar onlangs las ik in Het plantenjaar van Jaap Mennema, dat Look-zonder-look in oude flora’s ook wel ‘Alliaria officinalis’ wordt genoemd. En Google lijkt hem gelijk te geven: ‘Alliaria petiolata’ levert 83.000 hits op, maar ‘Alliaria officinalis’ zelfs een paar duizend meer.
En ‘officinalis’ betekent eigenlijk ‘uit de apotheek, van de apotheek’ (het labo van een apotheek wordt nog steeds de officina genoemd), en als je dat woord in de soortnaam van een plant tegenkomt, kan je eigenlijk zeker zijn dat de plant in het verleden regelmatig medicinaal werd toegepast.

Een beetje zoeken leert me, dat de gekneusde bladeren van look-zonder-look wel worden toegepast als pleister om zweren te doen doorbreken, en ook om jeuk ten gevolge van insectenbeten en -steken te verzachten.
De plant bevat veel vitamine C, dus het gebruik bij scheurbuik ligt ook voor de hand.
Mennema noemt ook het gebruik van de plant als ‘vermifugum’, ingewandswormen-verdrijvend middel, en inderdaad vind ik daar op het internet nog één melding van, maar dat lijkt toch geen erg algemene toepassing.
Een toepassing die niet wordt genoemd in ‘het plantenjaar’, maar die ik wel op verschillende andere plaatsen lees, is die als remedie bij astma en andere aandoeningen van de luchtwegen.

Ach, look-zonder-look is zeker niet de belangrijkste plant bij al de voorgaande indicaties. Het gebruik als bron van vitamine C is op dit ogenblik wellicht nog het meest te verdedigen. Maar ik vind het toch altijd weer leuk, om iets nieuws te leren over één van mijn favoriete plantjes.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Look-zonder-Look, medicinaal gebruik

  1. Pingback: In bloei op 2 juni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.