Een Wolf in de Kempen

Behaarde Bijenwolf | Trichodes alvearius
Behaarde Bijenwolf | Trichodes alvearius

Het was alweer een paar jaar geleden dat deze bijenwolf zich nog een keer aan mij vertoonde.
En plots zie ik hem twee keer op een week tijd: een paar dagen geleden virtueel, in een facebook-vraag, en vandaag in levende lijve op een bloeischerm van Roomse Kervel.
(Daarmee is meteen duidelijk dat bovenstaande foto een stuk ouder is, toen trof ik het beestje aan op uitgebloeid knikkend nagelkruid.). 
Waarnemingen.be noemt de Behaarde bijenwolf vrij algemeen, maar de meeste waarnemingen zijn uit Haspengouw, Vlaams Brabant, en de Antwerpse Zuiderkempen (ook in de tuin van Muggenbeet, op een spreekwoordelijke boogscheut van de onze, werd het beestje al gespot.)
In de beide Vlaanders lijkt hij nauwelijks voor te komen.
Volgens waarneming.nl is het insect bij onze Noorderburen ‘zeldzaam’.

De naam ‘bijenwolf’ is overigens een tikkeltje misleidend.  Een familielid van dit beestje, de (gewone) Bijenwolf, Trichodes apiarius, legt zijn eieren in nesten van een aantal wilde bijen, en soms ook in kasten van de honingbij.  De Behaarde Bijenwolf daarentegen heeft een voorkeur voor nesten van graafwespen (al geven sommige bronnen aan dat ook de Behaarde Bijenwolf wel eens van bijenlarven wil snoepen).  De volwassen kever leeft van stuifmeelpollen en soms van kleine insecten. 

Trichodes apiarius en Tr. alvearius lijken uiterlijk erg op elkaar, maar de achterste zwarte vlek reikt bij de gewone Bijenwolf tot helemaal aan het uiteinde van de dekschild, terwijl er bij de behaarde bijenwolf nog een rood randje omheen zit.

Om het helemaal ingewikkeld te maken, is er ook nog een solitaire graafwesp die Bijenwolf wordt genoemd (Philanthes triangulum). Hoe die aan haar naam komt lees je op soortenbank.nl.

(Het lukt mij niet om de foto op een mooie manier rechtstreeks in dit bericht in te voegen… Maar een klikje op het beeld showt je de bijenwolf op z’n best…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Een Wolf in de Kempen

  1. Zoals je schrijft komt hij hier de voorbije weken regelmatig langs. De 1x was het wel even schrikken toen het beest op naam werd gebracht maar het lijkt nog zo’n slechterik niet. Tof dat je hem ook spot.

    1. Het is niet de eerste keer dat een bepaald beestje zich eerst in Looi en dan in Olmen laat zien of omgekeerd…
      We delen duidelijk een vergelijkbare fauna.

    1. Wat niet is kan zeker nog komen…
      Voor bijen is alvast goed gezorgd in jouw tuin, dus een bijenwolf zal wel een keer volgen (de ‘gewone’ zou iets algemener zijn dan de behaarde.)

  2. Práchtig Anne!!! En een mooie beschrijving erbij. Ik heb ff pauze op mijn (financiële) baan. Wat heerlijk om dan jou gepassioneerde verhaal te lezen over zo’n mooi klein wezentje. Brengt je even terug op aarde en wat écht belangrijk is. Dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.