Insectenhotel? Insectenhotel!

insectenhotel / dierenhotelZowat elke tuinier die biodiversiteit hoog in het vaandel heeft staan, heeft in zijn tuin wel ergens een insectenhotel of een bijennestplaats staan.
En zelf heb ik bij mijn documentatie al jarenlang de foto zitten die je hiernaast ziet, als inspiratie voor ‘ooit een keer’.
De schaal bovenop is een badje/drinkbakje voor vogels. Het plateau daaronder kan in de winter dienst doen als voederplank.
Insecten vinden slaap- en nestelgelegenheid in de holle stengels verder naar beneden, en helemaal onderaan vinden kleine zoogdieren en amfibieën een schuilplaats tussen de kieren van de stenen.
Je zou zelfs een egelbunker aan het bouwsel kunnen toevoegen.
Jaja, ik weet het, vogels, ‘kleine zoogdieren en reptielen’, egelbunker… Wat je op de foto ziet is zeker niet alleen een insectenhotel, maar ga via Google eens op zoek naar ‘dierenhotel’? Dan kom je terecht op een heel ander soort pagina’s.

‘Als inspiratie’ dus, want zo langzamerhand begon ik mij schuldig te voelen omdat ik als zelfbenoemde biodiversituinder nog steeds geen insectenhotel in mijn tuin had staan. Want ondanks de foto hiernaast, had ik bij dat woord toch eerder associaties in de zin van de nieuwe bouwsels op de Campus van de Antwerpse Universiteit of het onderkomen in de tuin van de oude pastorie in Zelem (een wandeling in het natuurgebied daar vlakbij is overigens echt een aanrader).

Tot ik een paar dagen geleden tijdens een wandelingetje door mijn tuin eens met dierenogen probeerde te kijken, en toch een beperkte hotelcatalogus kon samenstellen:

Insectenhotel in plaatselijke natuursteen

insectenhotel - steenhoop voor insecten en amfibieën
IJzerzandsteen (Diestiaan) is een bruine natuursteen die hier in de streek vanaf het eind van de middeleeuwen vaak als bouwsteen werd toegepast, vooral bij de bouw van kerken en kloosters. In de loop van de jaren hebben wij tijdens verbouwingen of graafwerken heel wat van die brokken ijzerzandsteen gevonden, en die zijn op een berg midden in het bos terechtgekomen, waar ze mooi begroeid raakten met mos en (maar dat is nu op dit ogenblik niet zo goed te zien) met bosaardbeitjes.
Heel wat insecten vinden een onderkomen in de spleten tussen de stenen, maar ik vermoed dat ook padden zich hier graag ophouden…

Insectenhotel van onbehandeld inheems hout

Takkenril als insectenhotel
Op de oostelijke grens van onze tuin bouwen we al jarenlang aan een takkenril. Onze buren – die er een hele andere tuinstijl op nahouden (inclusief een nostalgische windmolen van zowat 5 meter hoog) – lieten zich ook inspireren. Op de foto zie je links het uiteinde van onze takkenril, daarachter de typische groene tuindraad die de afscheiding vormt tussen zoveel Vlaamse tuinen. En tenslotte in het rechterdeel van de foto de takkenril van de buren die nog tientallen meter verder doorloopt.
Insecten vindt je hier met honderden, maar het zou me niet verbazen dat het winterkoninkje dat we hier zo vaak zien, ook ergens tussen deze takken een goed heenkomen heeft gezocht, net zoals in de tuin van de Zandeik.

Kringloop-Insectenhotel met groendak

En terugkerend in de richting van ons huis, bereik ik, vlak achter de serre, tenslotte dit staaltje van kringlooptuinierkunst:

Insectenhotel
Insectenhotel – westzijde

Insectenhotel
noordzijde
De bakstenen die tijdens de verbouwingen van huis en schuur niet meer voor de bouw herbruikbaar bleken, werden hier min of meer netjes gestapeld… Netjes in de zin van: stabiel, maar met voldoende grote openingen tussen de stenen.
Niet alleen bakstenen vonden hier hun plek, ook bloempotten die niet meer bruikbaar waren, en twee bizarre ‘stenen met een gat is’ die we in de schuur hebben aangetroffen.
(Ik heb al op meerdere plekken de vraag gesteld naar wat dit zouden kunnen zijn: De grijze steen met het gat in heeft een doorsnede van ongeveer 15cm, het gelijkaardige maaksel uit baksteen dat helemaal bovenop ligt is zowat 10 cm op doorsneden. Allebei hebben ze de vorm van een dik wiel, met een gat middenin. Iemand hier een suggestie?)
Het groendak bovenop is zonder enig ingrijpen van onzentwegen langzaamaan ontstaan, en bestaan niet enkel uit mossen, maar er staan ook grassen en planten als bv het oranje havikskruid tussen, en af en toe bloeit er een toorts.
Op de staande foto, het noordelijk aspect van de steenhoop, zie je dat we ook stukken trottoirtegel en snelbouwstenen in de hoop verwerkten.

Maar vanuit het oosten gezien heeft het ‘hotel’ wel een heel kleurig dakterras…
Langzaamaan is manlief begonnen, om telkens er een bord of een ander stuk aardewerk sneuvelde, dat ook op de berg te deponeren…
Voorlopig ziet het er nog niet helemaal uit zoals we dat voor ogen hebben (We zijn immers niet van plan om ineens ons hele servies te laten vallen, enkel en alleen maar om dit ‘hotel’ wat sneller af te kunnen werken), but you get the picture…

Toch realiseer ik me, dat er nog wat insectensoorten niet meteen bediend worden met de hotelletjes hierboven.

insectenhotel
oostelijk dakterras

Inderdaad, solitaire bijen komen in de hotels hierboven nog niet meteen aan hun trekken…
En daarom hierbij de plechtige belofte dat ik van bij-vriendelijke logeerplaatsen dit jaar een prioriteit zal maken!
De asbij hieronder, daarvan heb ik de behuizing trouwens al wel in mijn tuin gezien denk ik… De asbij is immers een zandbij, en die maken – inderdaad – hun nesten in de aarde.

Asbij (Andrena cineraria)
Asbij (Andrena cineraria) op Origanum vulgare Compactum – 01/05/2011
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

10 thoughts on “Insectenhotel? Insectenhotel!

 1. Zelf was ik absoluut van plan zo’n uit de kluiten gewassen insectenhotel te bouwen, maar ik ga dat uiteindelijk niet doen. Blijkbaar worden zo’n hotels in de winter wel eens leeggeroofd door spitsmuizen en spechten, en dus ga ik me beperken tot een hele reeks kleine ‘hotelletjes’ her en der verspreid doorheen de tuin, is ook wat natuurlijker.

 2. Biodiversiteit hoog in het vaandel: check
  Insectenhotel: no check.

  Sorry, ik vind dat altijd zo lelijk. En zoals je zelf in je foto’s aangeeft: een tuin die meegroeit met een gezinsleven herbergt op den duur vanzelf tal van insectenkamertjes.

 3. amai, dat is een heus 3-sterrenhotel, met zwembad en al!
  Hier heb ik alleen een ‘hotel’ (eerder een b&b) voor de solitaire bijtjes, wel drukbezocht, dat wel.
  Voorts een houtwal, voor de egels en de vogels, dat is in feite ook een soort van hotel.
  Als je er dan nog de takkenhopen zowat overal in de tuin bijrekent heb ik wel wat vakantiehuisjes :p

 4. Ik heb het ooit al eens ergens opgemerkt: heel wat van die dieren/insecten-constructies lijken me vooral voor de ogen van de mens gebouwd. Ze zijn prima maar ik vraag me af hoe dieren die dingen zien, we weten dat niet. Ten gronde zijn al die constructies compensaties voor het gebrek aan natuurlijke ‘hotels’ zoals stengels en zandhopen. Jouw aanpak – misschien ook wel wat door onhandigheid en luiheid ingegeven 🙂 – lijkt mij het meest aansluitend bij “ecologische” tuinen, waar de natuur maximaal zijn gang kan gaan. Tof artikel.

  1. Bedankt Ludo… en je hebt helemaal mijn punt gesnapt: Hoe mooi en aardig zo’n strak insectenhotel er ook uitziet, voor de bewoners zal dat allicht worst wezen…
   En in een kleine (stads)tuin denk ik ook dat die insectenhotels, al dan niet zelfgemaakt, prima op hun plaats zijn. En bovendien hebben ze ook absoluut een educatieve functie, niet alleen naar kinderen toe, maar ook naar volwassenen.
   Maar in een ‘natuurnabije’ tuin als die van jou en mij denk ik dat het echt niet zo heel erg ‘hoeft’…

   (Enne… wat die onhandigheid en wellicht vooral dat zelfstandige naamwoord dat daar op volgt betreft… helemaal gelijk vrees ik…)

 5. Zoals iemand hierboven zegt : ik heb overal takkenhopen, rotte boomstammen met gaatjes en stapelplaats voor hout met holletjes. Zonder het te weten is mijn tuin één heel groot insecten/egel/pissebeddenhotel!
  Anderzijds vind ik zo’n schoon gesorteerde holle stengeltjes ook wel tof.

 6. Oeps, ik zie nu dat ik maar de helft heb gelezen van je stuk.

  Overigens vind ik al die mogelijkheden die je kan aanvinken bij het reageren wel wauw.

 7. Wij hebben ook geen insectenhotel maar wel heel veel plekjes met takkenhopen die niet opgeruimd werden, stapels stenen, oude boomstammen enz.
  En zoals je zelf zegt: voor die beestjes speelt dat geen rol hoe zo een schuilplek er uitziet. Het zijn eerder de mensen die niet graag een hoopje ‘rommel’ in hun tuin zien liggen. Maar ik stoor me daar niet aan 🙂

 8. Beste AnneTanne; Wij zijn een afdeling van Tuinhier in Zonhoven. en zoeken een voordracht gever(ster) over “duurzame plantenkeuze in functie van biodiversiteit” Weet jij toevallig zo iemand voor ons?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.