Haagbeukkromnerfmijt | Aculops macrotrichus

Bizarre blaadjes

Ik had ze een dag of tien geleden al opgemerkt, vreemd verfrommelde blaadjes aan een van onze haagbeuken.  Duidelijk een of andere plantengal, maar ik ging niet meteen op zoek naar de naam.

Maar toen in de facebook-group van Velt plaatjes verschenen van hetzelfde verschijnsel, was mijn nieuwsgierigheid toch wel gewekt. En vermits het opzoeken van de ‘dader’ in het Gallenboek van Docters van Leeuwen een fluitje van een cent is, was het raadsel snel beantwoord.

Haagbeukkromnerfmijt 

Haagbeukkromnerfmijt… Geef toe dat het als Scrabble-woord kan tellen!  (Al vrees ik dat je dan een groter spelbord moet ontwerpen!).

Het resultaat is een zogenaamde vouwmijngal (nog een scrabblewoord!), en dat is een proces in stadia
De larven maken eerst een kleine ‘blaasmijn’ in het blad: nadat ze uit het ei komen knagen ze zicht een toegang tot het blad, en vreten dan rondom zich het bladmoes weg, zodat er een blaasje ontstaat.  Daarin zetten ze dan spinsel af, waardoor de bladhuid (epidermis) gaat samentrekken en er een vouw ontstaat in het blad.

Haagbeukkromnerfmijt
Haagbeuk aangetast door de Haagbeukkromnerfmijt

Kieskeurig?

Het lijkt, dat die haagbeukkromnerfmijt niet met om het even welke haagbeuk tevreden is.
De vraagstelster in de Velt-groep vertelde, dat de haagbeukenhaag in haar tuin vrijwel volledig aangetast was, terwijl de daarop aansluitende haag van haar buurvrouw er geen spoor van vertoonde.  Opvallend was, dat het plantgoed van de twee hagen van twee verschillende kwekers kwam.

In onze tuin hebben we een grote haagbeuk staan, die waarschijnlijk ongeveer 100 jaar oud is. Heel veel van de haagbeuken in onze tuin zijn zaailingen van deze eeuweling, de rest is aangekocht plantgoed.
Maar er is hier slechts één van de boompjes die de typische sporen van de haagbeukkromnerfmijt laat zien.

Wat de twee hagen van twee verschillende kwekers betreft: wellicht is dat plantgoed van verschillende (geografische) origine, waardoor er toch kleine verschillen bestaan in erfelijk materiaal.  De ene groep wordt blijkbaar door het mijtje een stuk smakelijker bevonden.
En in mijn tuin? De aangetaste boom is een zaailing van onze oude boom, maar die oude rakker, net zoals zijn andere nakomelingen en alle aangekochte exemplaren vertonen geen spoor… Gaat het om een toevallige mutatie, of een kruising met een haagbeuk in de omgeving? Of is er gewoon toeval dat deze het eerst aan de beurt is, en komen volgende jaren de andere aan de beurt?
Wie het weet mag het zeggen!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Haagbeukkromnerfmijt | Aculops macrotrichus

  1. Een zeer frappant fenomeen. Ik denk ook dat je wel even moet wachten om te zien hoeveel planten effectief aangetast gaan worden. Het zou natuurlijk ook kunnen dat de standplaats zijn impact heeft (veel zon/weinig zon)

    1. De standplaats zal het in elk geval niet zijn: er staat een rijtje van een vijftal haagbeuken naast elkaar, en slechts één daarvan is aangetast…
      Maar ik ben benieuwd hoe het evolueert…
      (Aangetast vindt ik hier trouwens een vervelend woord. Ik hou het maar op ‘kolonisatie’. Is ook geen vriendelijk woord, maar heeft iets minder de bijklank van ‘ze moeten hier weg’.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.