In bloei op 1 februari

Met een scheve blik op de loodzware lucht liep ik de afgelopen dagen rond.
Ik wilde foto’s van bloemen, verdorie… Maar met die regen is het er dus niet van gekomen.

En vandaag was het dan wel droog, maar het is nog steeds donker, en bovendien winderig…

Weinig nieuwe foto’s dus vandaag, en allemaal met een hele kleine DOF* omwille van de wind, maar wel een lijstje bloeiers…

Rozemarijn | Rosmarinus officinalis
Rozemarijn | Rosmarinus officinalis

Nog steeds in bloei

(1) Viburnum bodnantense ‘Dawn’: nog hier en daar een paar bloeiwijzen, maar eigenlijk zijn het nog maar een paar stuiptrekkingen. De (2) Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) daarentegen had een inzinking na die paar dagen vorst, maar bloeit nu weer volop.
De Toverhazelaars van vorige maand staan nog wel steeds vurig te bloeien: (3) Hamamelis x intermedia ‘Jelena’, (4) ‘Feuerzauber’ en (5) ‘Diana’, en ze hebben gezelschap gekregen van ‘Orange Beauty’ (nog zo’n toverhazelaar met een heerlijke geur)!
Ook de (6) Rozemarijn bloeit vrolijk verder.
(7) Madeliefjes zijn van geen kleintje vervaard, dus ook die bloeien dapper verder.
En de (8) Hazelaars staan ook nog volop in bloei. (De Lambertusnoot – Corylus maxima – daarentegen, die houdt zijn katjes nog stijf gesloten. En volgens mijn pollen-gevoelige neus is de Zwarte Els dit jaar meer dan een paar weken later dan de hazelaar.)

Van het toneel verdwenen

De Japanse Kweeën hebben een pauze ingelast. Ze hebben dikke bloemknoppen, maar willen liever nog wat extra straaltjes zon.
De rest van de bloeiers van nieuwjaarsdag – elfenbloem, kleine teunisbloem, donkere ooievaarsbek en dagkoekoeksbloem – hebben begrepen dat ze zich van seizoen hebben vergist.
In de loop van januari heeft ook de stengelloze sleutelbloem gebloeid, maar die heeft op dit ogenblik alleen maar knopjes.

En het eerste optreden van…

Hamamelis x intermedia 'Feuerzauber'

… of toch hun eerste optreden op een eerste dag van de maand.
Want de (9) Cyclamen coum figureerde in januari al als plant van de maand.
En een week geleden liet ik al foto’s zien van (10) speenkruid, van (10) Iris reticulata ‘Georges’, en van een aantal (12, 13 en 14) krokussen. (Ja, ik tel tot drie, want het gaat om de Boerenkrokus (Crocus tommassinianus), de Bonte krokus (Crocus vernus) en Crocus ancyrensis (een vroegbloeiende gele krokus, die niet echt een Nederlandse naam heeft, maar je zou ze Ankara Krokus kunnen noemen).
Het (15) Groot sneeuwklokje (Galanthus elwessii) heeft zijn eerste bloempjes, en het Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) heeft al een paar knopjes.
Laat ik hier ook nog even (16) Hamamelis x intermedia ‘Orange beauty’ noemen, die vermeldde ik hoger al, maar toen kreeg die geen getalletje mee…
En gelukkig staan ook het (17) Oosters nieskruid (Helleborus oriëntalis) in bloei, zodat ik met recht kan zeggen dat er meer soorten staan te bloeien dan een maand geleden!
(En als ik ècht van goede wil ben, laat ik de (18) Gele kornoelje (Cornus mas) ook niet onvermeld, al moet je diens bloemetjes echt wel gaan zoeken!)

*) DOF = Depth of Focus, scherptediepte. Voor beginnende fotografen: door de van wind moest ik fotograferen met een zo kort mogelijke sluitertijd om geen bewegingsonscherpte te hebben, die ik omwille van het donkere weer welmoest combineren met een vrij grote diafragma-opening, en dus is de scherptediepte klein (afstand tussen het meest nabije en het verste punt dat scherp is)…

In bloei op de eerste van...

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

10 thoughts on “In bloei op 1 februari

  1. Toch heel wat in bloei dus. De Lonicera heeft zich ook hier goed herpakt, en qua geurende planten bloeit de Sarcococca ook sinds zaterdag.
    Rozemarijn staat hier helemaal niet in bloei
    Verder nog steeds enkele planten die zich vergissen van seizoen

    1. Hier valt het op het ogenblik mee, met zich van seizoen vergissen. Hooguit kan je vinden dat de boshyacinthen te vroeg zijn met nu hun blad al te tonen, en kan je kritiek hebben op de madeliefjes. Maar ik was eigenlijk verbaasd nog geen enkel bloempje in de maagdenpalm te ontdekken…

  2. Weer pracht foto’s Anne Tanne, vooral de hamamelis, bij mij is
    hij al uitgebloeid, en valt al uit. Ik heb de rode variant.

    De primula’s beginnen ook al te bloeien en van het peperboompje hebben
    de bloemen erg van de vorst geleden.
    Je ziet trouwens door de hele tuin al bloesem knoppen verschijnen en
    het is te hopen dat de vorst wegblijft.
    Maar ja, er kan nog van alles gebeuren.

  3. Erg fraai, die Hamamelis x intermedia ‘Orange Beauty’.
    Tijd voor een tuininspectie was er vandaag niet en foto’s nemen was sowieso uit den boze wegens een meer dan strakke zeebries. Ik geniet dan maar van je blog. 😉

    1. Strakke zeebries kon je het hier dan wel niet noemen, maar het sneeuwklokje heb ik gefotografeerd terwijl ik mijn toestel op het statief had staan en ik van de zijkant het bloempje uit de wind zette, waardoor ik met mijn wijsvinger nog net aan de ontspanner van mijn camera kon.

  4. Neem me niet kwalijk dat ik op de verkeerde pagina ben. ‘k Wou alleen laten weten, voor het geval dat Bart mee leest, dat de Eigenwijze Tuin een andere buitensmijter moet halen. Reacties op zijn blogpost zijn niet mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.