In bloei op 1 januari…

Hazelaar - Corylus avellana
Hazelaar – Corylus avellana
De afgelopen jaren ben ik een paar keer op Nieuwjaarsdag door mijn tuin gelopen, om eens te turven hoeveel planten er in bloei staan…
Dit jaar deed ik niet anders…

Natuurlijk zijn er ’the usual suspects’, winterbloeiers die vaak al halverwege de herfst hun eerste bloemen openen, en daar zonder moeite maandenlang mee doorgaan.
Met stip op nummer 1 staat dan de Viburnum bodnantense ‘Dawn’, die zijn eerste bloemknoppen opende eind september, en daar allicht voor maart niet mee stopt.
Dat de (2) winterkamperfoelie flink bloeit is ook niet zo ongewoon (Lonicera fragrantissima – letterlijk ‘de meest geurige kamperfoelie’).
En hoewel van (3) rozemarijn wordt gezegd dat die vanaf maart begint de bloeien, is de onze eerder een winterbloeier die met bloeien begint in september-oktober, en daarmee doorgaat tot het vroege voorjaar.

(4) Hamamelis x intermedia ‘Jelena’ laat in een niet te koude winter gewoonlijk tussen kerst en nieuwjaarsdag zijn eerste bloemen zien. Dit jaar kwamen voor de kerstvakantie de eerste bloemen al open, en momenteel lijkt hij op het hoogtepunt van zijn bloei.

Maar ook twee toverhazelaars die meestal pas in het nieuwe jaar open beginnen te komen, bloeien nu al volop: (5) ‘Feuerzauber’ is wat kleur betreft een donkerder versie van ‘Jelena’: dieprode kroonblaadjes die uitlopen in een wat helderder oranjerood. (6) ‘Diane’ bloeit egaal rood.

Dat (7 -8) twee van mijn Japanse kweeën bloeien, ook dat is niet helemaal ongewoon. Zoals ik een paar jaar geleden al schreef, is dat een struikje dat zich wel eens van bloeitijd vergist, en ik durf dus niet zeggen of de bloei die ik nu zie ‘al-bloemen’ of ‘nog-bloemen’ zijn.
(9) Hazelaars? Die bloeien meestal begin februari (en waarschuwen mij dan dat een paar weken later, met de bloei van de els het hooikoortsseizoen een aanvang neemt), maar die laten hun katjes nu al als gele wollen draden dansen in de bries. In 2007 maakte ik op 4 maart de eerste foto van een vrouwelijk bloempje op de hazelaars, in 2008 op 2 februari… (voor andere data zie dit blogpostje). Vandaag ontdek ik tussen de mannelijke katjes ook al een paar vrouwelijke bloempjes.

(10) Madeliefjes bloeien ook zo ongeveer het hele jaar door, maar dat ze het grasveldje (dat overigens schreeuwt om een maaibeurt) bespikkelen alsof het mei is, dat is wel ongewoon.

En wat ontdek ik verder?
(11) één bloeiwijze in de elfenbloem (Epimedium sulphureum)
(12) een paar bloemen in de kleine teunisbloem (Oenothera parviflora)
(13) dagkoekoeksbloem (Silene dioica)
(14) Geel nagelkruid (Geum urbanum)
Op een beschut plekje staat nog een (15) geurpelargonium kleurig te wezen, en elders in de tuin hult een (16) Weduwe zich in de rouw

Wachtend op nog één straaltje zon zijn er de knoppen van de eerste gele krokussen, en de bloemen van een Berberis.

In de moestuin oogsten we trouwens nog minstens een keer per week wat snijbiet. Nog nooit eerder hebben we in de winter zo weinig groenten moeten kopen, want ook van de zwartmoeskervel kunnen we volop oogsten. (Maar dat is niet ongewoon, want zwartmoeskervel gaat in het voorjaar ondergronds, om in de herfst weer op te duiken.)

(Oh ja, en dit blogberichtje is geen gevolg van ‘goede voornemens’ (die de meesten onder ons toch niet langer dan een paar dagen/weken volhouden, maar van simpelweg: ‘curiositeit naar wat er vandaag allemaal aan het bloeien is’. – Voor de Noorderburen: curiositeit is nieuwsgierigheid!)

En laat ik niet vergeten alle toevallige voorbijgangers een heel gelukkig 2016 toe te wensen!

Oudere ‘Nieuwjaarslijstjes’:

In bloei op de eerste van de maand

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “In bloei op 1 januari…

    1. En als ik hier alle hazelaarkatjes afzonderlijk tel, kom ik ook aan een héél respectabel aantal. De eerste narcis laat overigens ook al een knop zien…
      Maar gisteren zag ik op de stadswallen in Tongeren het speenkruid écht volop staan bloeien. Tientallen bloemetjes op een pol van zo’n halve vierkante meter. Wellicht dat Zuid-Limburg dan ook net iets warmer is dan de Kempen hier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.