De vlinders wisten dat het vandaag volkstelling was!

Boomblauwtje - Celastrina argeolus
Boomblauwtje – Celastrina argeolus

Het vlindertelweekend 2015 bleek al na amper een uurtje observeren een voltreffer in mijn tuin!

Blauwtjes

Het begon al toen we vanmiddag zaten te eten op het terras, en ik – tussen de oranje en (de iets minder overdadig rondfladderende) bruine zandoogjes op de wilde marjolein – plots ook een paar blauwige vlekjes zag rondfladderen.
We hebben zoonlief altijd geleerd dat hij tijdens het eten niet van tafel mag lopen, maar als we buiten eten, dan kan ik me regelmatig zelf niet aan die regel houden. Ik schoof mijn stoel dus achteruit, liep naar de bloemenborder, en stoof vervolgens naar binnen om mijn camera beet te grissen. De lens was niet de meest geschikte, maar in elk geval had ik ‘bewijsmateriaal’!
Het lichtblauwe vlindertje dat ik het eerst had opgemerkt was een boomblauwtje. Nu zie ik dat beestje wel vaker, maar gewoonlijk fladdert het rond, zonder dat het mij toestemming geeft om het te fotograferen. Vandaag bleef het geruime tijd fourageren op de wilde marjolein, en zo kreeg ik toch de kans om het – ondanks een niet-optimale lens – op de gevoelige plaat vast te leggen…

Icarusblauwtje - Polyomatus icarus ♂
Icarusblauwtje – Polyomatus icarus ♂

Maar er was een nog een veel blauwer blauwtje aan het rondfladderen bij die wilde marjolein… Dat zou toch niet…???
Inderdaad, voor het eerst sinds jaren zag ik weer eens een Icarusblauwtje in mijn tuin!

Maar de dag had nog meer verrassingen in petto!
Niet veel later, terwijl ik even met een boekje aan de zwemvijver zat, zag ik daar plots een mannetje weidebeekjuffer. Mijn camera lag intussen nog op de terrastafel, en toen ik die gehaald had, was de juffer alweer verdwenen. Dus toog ik met mijn camera naar een andere plek in de tuin, waar ik ook wel wat vlinders verwachtte.
En zie ik daar niet nog een blauwtje vliegen! En het was met zekerheid niet hetzelfde exemplaar als dat van ’s middags: niet alleen was het duidelijk kleiner, ook was de bovenkant van de vleugels bruin. Ik hoopte dus even dat ik een bruin blauwtje had gespot, wat een nieuwe soort voor onze tuin zou zijn, maar al snel was duidelijk dat het ‘gewoon maar’ een vrouwtje van het icarusblauwtje was.
Zoonlief, die sinds hij veertien dagen lang met een groep mede-JNM’ers in de Sierra de Guara vlinders ging observeren, mij compleet over het hoofd gegroeid is als vlinderexpert, wist me te vertellen dat van de meeste soorten blauwtjes het vrouwtje vaak eerder bruin is.

Icarusblauwtje – Polyomatus icarus (♂ en ♀), en oranje zandoogje (Pironia tithonus)

Op het forum van waarneming.nl vond ik dan weer een foto die me toonde hoe ik aan de hand van de plaatsing van de stippen op de ondervleugel het (vrouwtje van) het icarusblauwtje kon onderscheiden van een bruin blauwtje.
Even later zag ik trouwens ook op deze plek in de tuin het/een mannetje icarusblauwtje vliegen…
En eigenlijk vind ik het voorkomen van een ‘koppeltje’ nog veel leuker dan wanneer ik een bruin blauwtje zou hebben gezien…

Misschien gebeurt nu immers ook wat ik in de voorbije jaren met de koevinkjes zag gebeuren?
Koevinkjes zijn echt geen typische ’tuinsoort’, maar hun biotoop komt wel overeen met hoe onze tuin (die geen typische tuin is…) in mekaar steekt. En nadat ik gedurende een paar jaar vaak enkele koevinkjes in mijn tuin opmerkte, heeft zich hier intussen een gezonde populatie gevestigd… Als ik ’s morgens door de tuin loop, fladderen er vaak 10-15 koevinkjes door de boomgaardweide.

Maar er volgde nog wat!

Na boom- en icarusblauwtje, en de weidebeekjuffer (die we later vandaag trouwens nog een keer zagen vliegen) was het eind van de verrassingen nog niet helemaal bereikt…
Toen ik even beter keer naar wat ik dacht dat weer een gehakkelde aurelia was, zag ik dat er ook een kleine parelmoervlinder op de wilde marjoleinplanten nectar aan het zoeken was.

Kleine parelmoervlinder - Issoria lathonia
Kleine parelmoervlinder – Issoria lathonia

Nu weet ik wel, dat die kleine parelmoervlinder de status ‘zeldzaam’ heeft, terwijl het icarusblauwtje als een algemeen vlindertje wordt beschouwd.
Maar dat blauwtje zag ik nog maar één keer eerder in onze tuin, terwijl de parelmoervlinder de voorbije jaren al een paar keer eerder kunnen betrappen. En dus ben ik stiekem nog het blijst met die icarusblauwtjes!

(Morgen probeer ik een overzichtje te geven van alle soorten die ik dit weekend in de tuin zag… Niet noodzakelijk allemaal met foto!)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “De vlinders wisten dat het vandaag volkstelling was!

 1. Die is hier pas sinds een week of twee-drie echt goed aan het bloeien!
  Ik heb wel een Origanum compactum die veel vroeger bloeit, maar de wilde marjolein komt pas in juli goed op dreef bij ons.

 2. Wat leuk om een paar leuke soorten te spotten.
  Tot mijn spijt zie ik hier in Zuid-oost Friesland elk jaar minder vlinders in onze tuin, die binnen de bebouwde kom van het dorp ligt. Ik wijt het aan de “verstening” van omliggende tuinen en aan de intensieve veeteelt/ landbouw om ons heen. Jammer!

  1. Ja, dat is jammer… Mijn ouders zien hetzelfde fenomeen.
   Wij hebben natuurlijk het geluk van een vrij grote tuin, waarvan de ene helft op 18 jaar tijd van koeienweide tot schaduwrijke tuin met veel bloemen, en de andere helft op 10 jaar van maisveld tot zeer (bio)divers gebiedje is geëvolueerd.
   En daaraan wijt ik dan ook het opduiken van soorten als koevinkje en icarusblauwtje.

  2. Hallo Zem en AnneTanne ,
   Tja ik zou toch de naaste buren en aanliggende mensen eens met een biodiversiteitsvriendelijk gesprek vereren . Of een reeks folders over inheems tuinieren en t belang van biodiversiteit en inheemse bloemen en planten ,naast graslandkruiden erin duwen ..Sommige mensen weten inderdaad niet wat natuur en of soortendiversiteit inhoud en voor hun betekend , ik word er inderdaad af en toe moe van als ik weer eens een mooie ontwikkelde grasmat mag zien verdwijnen voor een prachtige stenentafel en kinderhoofdjes..
   En dat met jonge kinderen die dan bij het spelen fijn hun knieen open halen ipv lekker op het gras kunnen krioelen , dat mag je hun niet afnemen ..

   Gelukkig snappen ze hiernaast en in de hele straatlengte het wel en zijn er echt veel interessante mooie tuinen te vinden . ik ga over een week weer een aantal keer langs met de weekendvlindertuin tellingen en stimuleer de mensen hun ´vlinders´etc door te geven , als ze niet weten hoe krijgen ze wat instructies . Ook over amfibieen, zweefvliegen en andere bloemenbezoekers ..(Amfibieen niet ahha )
   Kijk ook eens op http://www.anomocoela.mysites.net of http://www.natuurinfo.nl
   Groene groeten …! Marc

 3. Pingback: Hotel Vlinder
 4. Toch fantastisch dat er zoveel mooie verschillende vlinders in onze Nederlandse natuur te vinden zijn. Dit mag wel wat meer gestimuleerd worden. Prachtig artikel en zeer mooie foto´s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.