Op het eerste gezicht – Augustus 2013: Vlinders!

Op het eerste gezicht blijft het zomeren…

Op het eerste gezicht - Augustus

En op het eerste gezicht (en op het tweede, en het derde…) zijn er veel vlinders dit jaar… Heel veel vlinders.

Geaderd Witje | Pieris napi

Landkaartje | Arschnia levanaKoevinkje | Aphantopus hyperantusIn het begin waren vooral de koevinkjes in grote aantallen aanwezig, maar sindsdien hebben de verhoudingen zich enigszins gewijzigd, en voeren de Oranje zandoogjes weer de boventoon. Gewoonlijk tellen we er een paar tientallen, minimaal dertig… Ze hebben, samen met de Landkaartjes (gewoonlijk een stuk of tien) een voorkeur voor de wilde marjolein. Ook de Bruine zandoogjes zitten vooral op de Wilde marjolein, maar daarvan zien we er hooguit een handvol.
Gamma-uiltjes zag ik de voorbije jaren ook altijd maar enkele, maar dit jaar zijn ze er weer massaal. Vooral de Betonie (Stachys officinalis) en de lavendel weten ze te appreciëren. Gewoonlijk tellen we er daar zo’n 15-20.
Ook de Citroentjes verkiezen de betonie. Ook die zijn gewoonlijk met een tiental.
De Dagpauwogen zie ik vooral op de koeieogen (Telekia speciosa), daar telde ik er maximum 10.
Geaderd witje | Pieris napiTomaten - Veel tomatenHet geaderd witje is nog zo’n vlinder waarvan ik er meestal maar een paar zie, behalve dit jaar dus… Die heeft geen specifieke voorkeur. Die houdt van betonie, van Bonaires IJzerhard (Verbena bonariensis), van Lavendel. En ook van Origanum ‘Rosenkuppel’. De voorbije jaren is mij telkens opnieuw opgevallen dat hoewel de Wilde marjolein bij de vlinders in de tuin één van de meest geliefde planten was, behalve dus die cultivar ‘Rosenkuppel‘.
Maar dit jaar is dat plots anders. ‘Rosenkuppel‘ trekt zeker niet méér vlinders dan de wilde soort, maar gewoonlijk tel ik op die plant toch ook een tiental vlinders, vooral het geaderd witje, de citroenvlinder en het gamma-uiltje, soorten dus die ik minder op de Wilde marjolein zie.
En dan is er nog het muntvlindertje… Met zijn spanwijdte van 2-3 cm, en zijn kleuren die het goed camoufleren op de Wilde marjolein moet je er goed naar zoeken. Maar toch telden we daarvan op een bepaald moment zes exemplaren.

Oh ja, en dan wilde ik eigenlijk ook nog vertellen dat onze tomatenoogst er deze zomer weer erg veelbelovend uitziet, maar dat is wellicht iets voor een volgende keer…

En zoals steeds: Vul het formuliertje hieronder in als op jouw blog ook een ‘op het eerste gezicht’-foto te zien is…
En ook zoals altijd de opmerking: Wanneer je een no-script plugin in je browser hebt aanstaan of wanneer je dit bericht leest via RSS-feed of mail, zie je hieronder wellicht geen venstertje waar je je naam en de URL van je blogpost kan invoeren.
De mail- en feedlezers zullen daarvoor een bezoekje moeten brengen aan deze blogpost, en de no-scripters moeten ofwel in hun plugin een uitzondering configureren, ofwel kunnen ze gewoon in de reacties verwijzen naar hun blogbericht. Ik voer zelf dan de links wel in de widget in.
Natuurlijk apprecieer ik het erg, wanneer je in je eigen postje ook weer naar hier terug verwijst!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Op het eerste gezicht – Augustus 2013: Vlinders!

  1. Het doet ons goed, weer veel vlinders te zien. Het is een paradijs voor ze bij jou.
    Pas sinds de vlinderstruik bloeit, zie ik hier 10 tot 15 exemplaren: dagpauwogen, witjes, een enkele gehakkelde aurelia, landkaartje en uiltjes. Elk jaar toch minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.