Kleine Parelmoervlinder

Kleine Parelmoervlinder | Issoria lathoniaLaat ik jullie vandaag eens allemaal een heel klein tikkeltje jaloers maken…
Vandaag kreeg ik in mijn tuin een heerlijk voorproefje voor het vlindertelweekend!

Terwijl we vanmiddag op het terras zaten te eten, zag ik in de border die intussen tot ‘onze vlinderborder’ gepromoveerd is, een vlindertje dat er echt niet uitzag als de 55 oranje zandoogjes die er omheen dwarrelden.
Het vlindertje leek op het eerste gezicht zelfs verdacht veel op een kleine parelmoervlinder.
Die had ik al wel eerder in mijn tuin kunnen betrappen, maar de eerste keer was ik zo ondersteboven van die waarneming, dat ik mijn fototoestel niet goed ingesteld had. De tweede keer was niet veel beter, want toen had ik zelfs geen kaartje in mijn camera zitten.

Ik ging dus langzaam dichterbij, en het bleek wel degelijk die parelmoervlinder te zijn.
Snel naar binnen dus, KAARTJE IN DE CAMERA gestoken, en geprobeerd een paar kiekjes te maken…

Het vlindertje bleek erg in zijn nopjes met het voedselaanbod in onze tuin, en is dan ook een hele tijd blijven zitten.
Alleen was het dit keer wel heel erg moeilijk om een foto te maken van de bovenkant van de vleugels… Maar daarmee krijgen jullie dan hier ook een prima beeld van de parelmoervlekken op de onderzijde, die het beestje zijn naam hebben bezorgd.

Kleine Parelmoervlinder | Issoria lathonia

Kleine Parelmoervlinder | Issonia lathonia

Mensen die in de Kempen of in de buurt van de Panne wonen, kunnen hopen om dit vlindertje ooit in hun tuin te mogen aantreffen, maar voor de sukkelaars uit Haspengouw, het Hageland, of de Vlaamse Ardennen zal dat wel een droom blijven…
Toch is volgens het INBO de kleine parelmoervlinder niet beschermd. De reden daarvoor is dat het vlindertje een aantal jaren geleden als uitgestorven in Vlaanderen werd beschouwd. Toch zijn er intussen vooral aan de Westkust een aantal stabiele populaties (Natuurreservaat de Westhoek), en ook in de Limburgse Kempen wordt het vaak waargenomen. In Antwerpen worden de meeste waarnemingen op de grens met Limburg gedaan. (Wij wonen op 1 km van de grens met Limburg.)

Het vlindertje in mijn tuin is natuurlijk ‘alleen maar’ een zwerver, maar mag ik er toch héél erg opgetogen over zijn?

Vergelijkbare berichten:

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

15 thoughts on “Kleine Parelmoervlinder

 1. “Niet beschermd omdat hij al als uitgestorven wordt beschouwd….” Tja, zo kan je op papier veel oplossen.
  Heel bijzonder, dit vlindertje, een waar kleinood!

 2. Wow … en ik wou net uitpakken met mijn vuurvlindertje 😉
  Prachtige waarneming van een heerlijk mooi vlindertje! Verrassend mooi eigenlijk, voor iets dat uitgestorven is.
  Nu nog een stabiele populatie ter hoogte van AnneTanne’s tuin 😉

  1. Ben ik heel erg paranoïede als ik denk dat dit commentaar hier vooral staat omdat je zo graag een linkje vanuit mijn site naar de kunstgrassite wilde, en ik daar niet meteen op in ging?
   Want als je inderdaad als eens in die vlindertuin was, zou je wellicht weten dat dat een subtropische serretuin is, met uitheemse vlinders, en zeker geen zeldzame inheemse soorten…

 3. Prachtig exemplaar! Bij ons alleen maar koolwitjes te zien, terwijl het naar ’t schijnt een topjaar voor vlinders is. Voor schoon vlinderkes moet ge dus niet in ’t stad zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.