Tomaten – Een voorzichtig begin

Eigenlijk stond het al voor twee weken geleden op het programma, maar een hardnekkige griep was er met al mijn energie vandoor. Ik heb het over het zaaien van mijn tomaten…
Bovendien wacht ik al weken tevergeefs op de 50 verschillende tomatenrassen die ik via een swap zou gaan ontvangen… (Blijkbaar raakte het pakketje dat één van de deelnemers instuurde een tijdlang zoek in de post, en toen dat terecht was, vertrok de organisator van de swap net met vakantie. In een laatste mail beloofde ze in elk geval dat de zaden ten laatste op 15 maart verstuurd zouden worden. Maar met een beetje pech liggen ze dan pas in de laatste week van maart in mijn brievenbus…)

tomaten zaaien
Niet langer gewacht dus, maar een keer heel kritisch mijn voorraad nagelopen, en daar een twintigtal rassen uit gekozen.
Zaad van tomaten kiemt zo betrouwbaar, dat ik volsta met drie zaadjes van de rassen waar ik maar één plant van ga overhouden, en 6 zaden van de rassen waar ik meer planten van wil.

Als alles goed gaat, gaan we deze zomer van volgende tomaten snoepen:

 • Bajawa – De ontdekking van vorige zomer
 • Beauty King – Een lekkere en mooie tomaat: geel met rood gestreept.
 • Belarus Orange
 • Black Cherry – een tomaat die al jarenlang terugkomt
 • Cherokee Purple – vorig jaar kreeg ik zaden van Bart, en de tomaten bevielen erg!
 • Dana’s Dusky Rose – gezaaid enkel en alleen omwille van de naam
 • Earliana – een tamelijk vroeg rijpende tomaat, die ook nog lekker is
 • Flamée
 • Isis Brandy – ‘Brandy’-rassen zijn meestal lekker, dus daarom deze ook maar eens proberen!
 • Japanese Early
 • Kessu – waarschijnlijk een foutieve naam, wellicht te wijten aan mijn soms ook voor mijzelf onleesbare kribbels
 • Lieven Free – wellicht een door Lieven David geselecteerd ras
 • Mazarini – ook een meevaller van vorige zomer: een vrij grote, hartvormige tomaat met een donkerroze kleur en een lekkere smaak
 • Mer de Noms
 • Miel de Mexique – meegenomen van een tomatenproeverij, waar ik dit een van de lekkerste vond
 • Russiann 260 x Black Cherry F2
 • South American Banana
 • South American Banana x Sweet Baby
 • Sungold x Green Grape F2
 • Silvery Fir Tree

In totaal zaaide ik in 24 rolletjes telkens drie zaden…
De voorbije jaren heb ik altijd maar van enkele rassen meer dan één (lees: twee) planten in de serre gehad, maar dit jaar ga ik van rassen die zich de voorbije jaren echt hebben bewezen wat meer planten overhouden, zodat ik van de sterkste het zaad kan oogsten. En bovendien is er de kruising van zoonlief. Intussen zitten we aan de F2-generatie, en dat betekent dus dat uit elk zaadje een enigszins verschillende plant kan komen. Van die F2 (en ook van de andere in het lijstje) hou ik dus ook verschillende planten, om eventueel met de lekkerste exemplaren in de volgende jaren verder te gaan.

En bovendien… Stiekem hoop ik nog, dat het pakje uit Amerika toch nog snel in de bus valt, en dat ik ook nog een paar speciale tomaatjes uit die verzameling kan uitproberen.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

17 thoughts on “Tomaten – Een voorzichtig begin

 1. Hoi Ann, ben blij dat je eindelijk van start zijt kunnen gaan met je tomaten. De meeste van je lijst heb ik nog nooit geprobeerd (er zijn ook zoveel variëteiten!) buiten natuurlijk de bijna onvermijdbare Black Cherry. Mazarini had ik vorig jaar ook en die beviel me ook wel. Het zusje van Beauty King nl. Beauty Queen had ik vorig jaar bij mijn ma in de serre en het was ook best een mooie en lekkere tomaat. Je Flamée vermoed ik dat hetzelfde is als Jaune Flammée, die had ik 2 jaar geleden in pot buiten staan en die was ook uitstekend en bleef ook heel gezond. Van Dana’s Dusky Rose heb ik niks dan goeds gelezen dus die gaat je zeker bevallen. Die Kessu zou ik ook niet weten wat het juist is, maar misschien helpt een fototje in de zomer? Van je zoons kruising S.A.B. x S.B. heb ik 3 zaadjes gezaaid en die zijn allemaal ontkiemd. Ben benieuwd wat het gaat worden. Van de Bajawa heb ik ook 3 zaadjes gezaaid maar daarvan is nog niks ontkiemd tot nu toe. Hopelijk krijg je je 50 verrassingsvariëteiten toch nog snel binnen zodat je ze nog kunt zaaien.
  Kijk net zoals jij al uit naar mooie en vooral lekkere tomaten in de zomer.

  1. Ja Eddy, het heeft dit jaar inderdaad wat voeten in de aarde gehad voor het er eindelijk van gekomen is.
   Ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd naar jouw rassenlijst voor dit jaar!
   Voor morgen heb ik nog een blogpostje klaargemaakt met een overzicht van rassen die ik eigenlijk wel wilde zaaien, maar voorlopig nog even niet deed (hopend op het Amerikaanse pakketje)… benieuwd of er daar nog tussen zitten die jij ook, of juist niet, zaait!

 2. Hier geen tomaten wegens geen serre. Ik vrees dat wanneer die serre hier staat er ook zo’n onmogelijk lange lijst van tomatenrassen komt te staan.
  Laten we hopen dat de extra zaadjes niet te lang op zich laten wachten

  1. Vorig jaar had ik écht veel te veel gezaaid, en omdat ik het teveel aan plantgoed uiteindelijk zelfs aan de straatstenen niet kwijtkon (elke straatsteen aan wie ik ze aanbood kwam inderdaad met het ‘geen serre’-excuus), heb ik een aantal planten op een beschut plekje (beschut tegen wind en vooral regen) in grote bloempotten gezet.
   En die hebben het eigenlijk allemaal erg goed gedaan, behalve die ene soort die een buitentomaat heette te zijn.

 3. Voor mij is het de eerste maal dat ik tomaten zaadjes ga zaaien. Ook gepland voor deze week, de mijne zullen het ook buiten moeten waar maken want ik heb geen serre. Mijn mama had deze in een hele grote kuip staan verleden jaar en had de ganse zomer tomaten. Dus ik hoop dat het bij mij ook lukt 🙂

  1. Zeker proberen Rita… Een plekje zoeken waar ze het lekker warm hebben, en waar ze niet te veel last van regen hebben.

 4. Ik volg met interesse de vele tomatenverhalen van mijn collega-bloggers. Hier zelf geen teelt maar in de winkel merken we toch dat de biodiversiteit der tomatoes toeneemt. Als het kan kopen we een mengeling aan rassen.

  1. Klopt absoluut Ludo…
   Maar als we eens jouw kant opkomen in de tweede helft van de zomer, breng ik wel eens wat tomaatjes mee: de tomaten in de winkel zijn bijna noodzakelijkerwijs tomaten met een tamelijk dikke schil. En dat soort tomaten verdwijnt hier altijd meteen uit het kweek-assortiment, omdat precies het flinterdunne schilletje de eigen soorten extra lekker maakt. Maar voor de commerciële teelt is dat natuurlijk nauwelijks haalbaar, zo’n tomaatje dat meteen barst…

 5. … en de tomaat is rond. seed swapping. denk dat die cherokees via mij bij Bart zijn geraakt, nadat ik ze op een tomatendagje bij Lieven van een plantje ‘geleend’ van één van de andere bezoekers had geoogst. plant swapping. Die meneer had ze ook weer van ergens (mijn geheugen laat me in de steek maar voor de kracht van het herhaal van bijna bij de indianen zelf) en als ik me wat minder vergis teelde hij elk jaar een 60-tal planten, uitsluitend van die cherokee purples; en dat vond ik een straffe uitspraak die beval om uitgetest te worden 😉 geen slecht tomaatje inderdaad… (heb nog cherokee chocolate liggen maar veel meer dan kleur verschillen ze niet) – deze week is een goeie week 😉

  1. Grijns…
   Laat ik afgelopen zomer bij de tomatenproeverij bij Lieven iemand hebben horen vertellen dat hij zo’n 60 tomaten in zijn serre had, en allemaal Cherokee Purple…

 6. nondepie, nog altijd ? want dat is al (vele) jaren geleden, dat er hem nog altijd geen andere rassen konden overtuigen … en toch nog langs Lieven passeren, dan is hij toch nog op zoek 😉

 7. Op 14 februari gingen de tomatenzaadjes hier in een potje. Het was even wachten op ontkieming maar inmiddels zijn de plantjes alweer een centimeter of 3 hoog. Ook zaadjes uit tomaten waarvan ik het zaad vorig jaar van jou kreeg. Ik weet het ras niet meer maar op het zakje had ik geschreven “Lekkere tomaten” dus dat zit wel snor.

  1. Jij was er dus een heel stuk vroeger bij dan ik!
   Ik wacht gewoonlijk tot half mei vooraleer ik ze in de serre plant, en dan is half maart ook nog wel (net) op tijd…

 8. Een mooi plan en indrukwekkende lijst tomaten! Erg leuk om te volgen en zien groeien. Succes! Wens je een uitstekend tomatenjaar!
  Ik moet mijn tomatenzaadjes nog zaaien. Vorig jaar deed ik dat in van die piepschuimbakken van de visboer. Werkte erg goed.
  Nu nog genoeg energie verzamelen….
  Maar dit berichtje van je inspireert me wel!
  Hartelijke groetjes, Liset

  1. Ik heb de voorbije jaren altijd krantenrolletjes gebruikt:
   3-4 zaadjes in een rolletje van 2 cm doorsnede, zogauw die hun eerste echte blaadjes krijgen worden ze stuk voor stuk overgeplant in rolletjes van 4 cm doorsnede, dit keer met potgrond ipv stekgrond. En als die wat stevig beginnen worden worden ze in ‘echte’ potjes verplant, al overweeg ik wel eens om krantenrollen te maken van 8-10 cm doorsnede, die je ook hoger kan maken dan een gewoon potje. Bij elke verplantbeurt worden de plantjes iets dieper geplant, en als ik ze uiteindelijk uitplant in de serre, gaan meestal de onderste bladeren er ook af en worden ze opnieuw flink diep geplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.