Tomaten: deze haalden het niet

Tomaat 'Bajawa'
Bajawa
Eergisteren een lijstje van gezaaide tomaten
Vandaag een lijstje van niet-gezaaide tomaten…

Sommige bleven in het zadenbakje zitten wegens ‘eigenlijk toch niet zo’n topper’ (Indien geen verder uitleg, dan zijn ze gewoon uit de selectie gevallen omdat ze me van smaak echt niet zijn bijgebleven).

 • Orange Queen – niet slecht van smaak, maar de schil is nog dikker dan van de doorsnee winkeltomaat
 • Beauty Queen – even mooi als Beauty King die ik wel zaaide, maar was vorig jaar beduidend minder productief
 • Red Furry Boar – dat matte velletje was wel apart, maar de smaak was niet bijzonder
 • Red Boar
 • Purple Calabash
 • Roma – weinig productief
 • Harbinger
 • Pyros F1
 • Elko F1
 • Noir de Crimée – toen ik die ooit ergens proefde was dat een absolute topper, maar de mijne hadden echt geen bijzondere smaak
 • Coeur de Boeuf – er zijn echt lekkerder ossenhart-tomaten
 • Red Pear

Andere hadden gewoon pech dat er in mijn zaaibakje maar 24 rolletjes pasten. Waarschijnlijk krijgen die nog een herkansing. De rassen zonder verdere beschrijving heb ik zelf nog niet eerder gekweekt, en die krijgen dus zeker ooit een kans:

 • Black & Brown Boar
 • Brad’s Black Heart
 • Black Brandy – dit jaar heb ik voorlopig voor een andere ‘Brandy’ gekozen
 • Sungold x Romeo F3
 • Varenblad x Idagold F2
 • Cynthia’s Black Oxheart – dit was echt een twijfelgeval. Ik vind dit echt één van de betere ossenhart-tomaten. Als deze er al niet bij is bij een volgende zaai, dan zeker volgend jaar.
 • Me Tarzan – een variabele kruising van Lieven David. Een snel groeiende, weerstandige plant met kersgrote vruchtjes. Ook een kandidaat voor de tweede zaai
 • Solar Flare – Een kruising van Wild Boar Farms, die erg op Beauty King lijkt. Ik heb al spijt dat ik die ook niet gezaaid heb
 • Yellow Fury Boar – Die probeer ik nog wel eens, omdat de plant die ik vorig jaar uit deze zaadjes opkweekte helemaal niet de beloofde gele vruchtjes met een mat velletje gaf. Een fout zaadje misschien?
 • Potage de Vilvorde
 • Sweet Carneros Pink – een mooie tomaat, en ook niet slecht van smaak
 • Brandywine – dit jaar koos ik voor Isis Brandy, maar deze komt zeker nog wel een keer terug

En dan is er nog eentje, die ik niet heb gezaaid wegens… geen zaden!
Ik dacht nochtans echt dat ik er nog zaad van had, maar helaas. Van Sweet baby heb ik geen zaden bewaard, of beter: ik vrees dat ik alles wat ik had heb opgestuurd voor de voorlopig mislukte zadenruil.
Sweet baby is een ontzettend productief en vreselijk lekker snoep-tomaatje. Op zoek naar zaden dus…

Pinteressant?

Tja, Pinterest…
Heel erg verschrikkelijk actief ben ik daar niet…
Maar af en toe vind ik het wel leuk om wat te knutselen onder de motorkap van mijn site.
En dus heb ik weer eens een pluginnetje toegevoegd.

Wanneer ik op een pagina met ‘pin it’ button kom, vind ik het soms vervelend dat een klik op die knop me vervolgens doorleidt naar een pagina met thumbnails van àlle afbeeldingen, waar ik dan die ene die ik eigenlijk bedoelde weer moet tussen zoeken.
En hoewel mijn foto’s niet het eigenwijze gehalte hebben dat frequent pinnen aantrekkelijk maakt, was de zoektocht naar een plugin die doet wat ik eigenlijk op sommige pagina’s zoek toch wel weer plezant. En ik heb gevonden wat ik zocht!
Als je klikt op de foto bij dit stukje, krijg je een ‘lightbox’-effect en krijg je de foto groter zien… en daaronder? Inderdaad… Een pinbutton die je toestaat enkel en alleen die foto die je echt wil hebben meteen te pinnen.

De plugin werkt alleen bij die foto’s die ik aan een groter exemplaar gelinkt heb, maar, zoals ik al zei: ik ga er niet van uit dat dit vaak gebruikt zal worden, het was mij vooral om het knutselen te doen.

Voor de nieuwsgierigen: het gaat om de ‘Pinterest Lightbox’ plugin, maar je moet ook ‘NextGEN Gallery’ geïnstalleerd hebben om ze te kunnen gebruiken.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Tomaten: deze haalden het niet

 1. Orange queen stond hier vorig jaar ook, en inderdaad: heel taaie schil. En bovendien vond ik deze absoluut niet lekker, vreemd geneesmiddel-nasmaakje aan was hier het unaniem verdict. Derhalve: ook op het Eigenwijze Erf exit Orange Queen!

 2. Halo,

  Ik ben toevallige in een site tegen gekomen en die spraken over Anne Tannes zadenbakje, waar kan ik deze bestellen?

  Alvast bedankt

  Michel

  1. Oei… Ik vrees dat dit een misverstand is!
   In het najaar van 2012 deed ik mee aan een zadenruil die door een andere blog op touw werd gezet, en vervolgens organiseerde ik zelf ook nog een ‘seedswap‘.
   En in een creatieve bui maakte ik toen wat zaadzakjes, en als je heel goed kijkt zie je op het blad rechts onderaan in de hoek op de foto hierbij ‘uit AnneTannes Zadenbakje’ staan. Allicht las je op de site in kwestie dus iets over zaden die de persoon in kwestie via die ruil van mij had gekregen, en waarop die vermelding te lezen was…
   zadenruil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.