Lijstersmidse

Ondanks het griepje dat zich nog steeds niet helemaal laat bedwingen slagen de zachte temperaturen van de laatste dagen er toch in me naar buiten te lokken.
Om echt in de tuin aan de slag te gaan, heb ik de energie nog niet, maar het doet deugd om rond te kuieren en mijn tuin weer te herontdekken… Een één van de verrassingen is iets wat volgens mij een lijstersmidse zou kunnen zijn…

Lijstersmidse | Thrush's anvil

Zanglijsters (Turdus philomelos) zijn niet vies van een slakje op het menu – en slakken zitten er de voorbije jaren genoeg in onze tuin. En huisjesslakken lijken voor een lijster hetzelfde te zijn als kreeft voor veel mensen: een delicatesse, waarvoor je wel het juiste gereedschap nodig hebt om die uit zijn schaal/schelp te krijgen. En een lijster volstaat niet met een simpel slakkenvorkje… die gaat er met de grote middelen tegenaan.
Iin het Engels spreekt men nog enigszins bescheiden van een lijsters aambeeld, in het Nederlands maken we er een complete lijstersmidse van.

Zo’n lijstersmidse is gewoonlijk een steen, waar de vogel steeds naar terugkeert om de huisjesslakken die hij heeft gevonden op stuk te slaan. ‘Gewoonlijk’, want natuurlijk komen alternatieven ook in aanmerking. De meest originele die ik vond is wellicht een paardenschedel.

Maar terug naar mijn tuin…
Terwijl ik speurde of ik op en rond de slinger toch niet ergens een bloemetje vond om aan mijn bloeilijstje voor het begin van de lente toe te voegen, viel mijn oog plots op een verzameling gebroken slakkenhuisjes. Die lagen daar al een hele tijd: ze waren van ouderdom al helemaal broos geworden.
Allicht… ze liggen daar zeker al van voor de winter. Zanglijsters zijn er weliswaar het hele jaar door: ‘Onze’ zomerse zanglijsters trekken weliswaar naar zachtere oorden, maar worden hier vervangen door exemplaren uit noordelijker regionen.
Maar slakken… in 2012 zagen we de eerste (naakt)slak op 1 januari (!), maar dit jaar houden ze zich wat langer verborgen (en daar zijn mijn sneeuwklokjes hen dankbaar voor.)

De slakkenhuisjes op de foto waren overigens niet de enige die ik op de puinslinger vond. Er lijken zeker nog een drietal plekjes op die berg van bakstenen in gebruik als lijstersmidse…

Tenminste… een vraag aan de vogelkenners onder jullie…
Is wat je hierboven ziet echt een lijstersmidse?

En als je zo meester-slakkensmid aan het werk wil zien:

http://youtu.be/OEJOMw8tDAE

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

14 thoughts on “Lijstersmidse

 1. Ik vermoed wel dat dit een lijstersmitse is, mooi!
  Het zou mooi zijn mochten er in onze tuin wat meer lijsters zitten, want slakken in overvloed.
  Dit jaar hopelijk iets minder vochtig dan vorig jaar, want het was echt niet te doen kwa slakken.
  Dit jaar ga ik vroeg genoeg op jacht, ze zullen mij niet liggen hebben!

  1. Ik vind hier behoorlijk wat huisjesslakken in de tuin, maar die zijn nooit zo massaal geweest dat ze lastig werden.
   De wegslakken de voorbije twee jaar daarentegen…

  1. Bedankt voor de bevestiging…
   Plantjesmens als ik ben, heb ik voor beestendingetjes toch altijd graag bevestiging van anderen…

 2. Lijkt me inderdaad een lijstersmidse. Leuke waarneming. Hier ook nog geen slakken gezien dit jaar, ben daar niet treurig om. Lijsters ook niet (zie ik hier nooit), daar ben ik wel treurig om…

  1. Ik hoop in elk geval dat de lijsters de naaktslakken even verwoed te lijf gaan…
   De huisjesslakken in mijn tuin zijn vooral veel gewone tuinslakken en wat heesterslakken, en die zijn niet zo’n veelvraten als die lange, vette, naakte wegslakken.

 3. Cool, op mn allereerste werk zat ik voor een raam tot tegen de grond dat uitgaf op een wild binnentuintje. Het glas spiegelde een beetje en een lijster kwam altijd zn slakken breken op het beton terrasje.
  Dat kon wel een hele dag doorgaan van, tik tik tik tikikikiki.
  Maar best wel tof om te zien

  1. Dat kan ik me levendig voorstellen! Ik heb het nog nooit met eigen ogen zien gebeuren…
   Ik kan me voorstellen dat een eventuele saaie werkdag daar op slag wat boeiender van kon worden.

 4. Heb tussen de struiken hier en daar wat stenen liggen waar de lijsters goed gebruik van maken. Deze winter hadden we zelfs een lijster aan de achterdeur die ontdekt had dat er onder de buxus lekkere hapjes verscholen zaten….

 5. Leuk om deze smidse te ontdekken. In mijn ervaring zijn lijsters toch wat schuw en plegen ze hun timmerwerkzaamheden wat uit het zicht te verrichten. In de zomer hoor ik ze dan wel bezig, maar ik zie ze niet.

  1. Dat ‘uit het zicht’ klopt dan met de melding van Zandeik, waar de lijsters ‘smeden’ op stenen tussen de struiken.
   En ook in onze tuin ligt dit stukje van de slinger behoorlijk ‘uit het zicht’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.