Op ’t einde van de winter – In the last days of winter

(to English translation)

Laatste winterprei - Last leeks
Laatste winterprei - Last leeks
Onze moestuin is jaar na jaar gegroeid, en afgelopen zomer begon hij zo stilaan volwassen afmetingen te krijgen.

We hebben dan ook vanaf mei tot in oktober nauwelijks groenten gekocht, en zelfs nu – aan het eind van de winter – is de voorraad nog net niet helemaal op.

In de kelder liggen – enigszins verloren in de veel te grote kisten – de allerlaatste aardappeltjes. Dinsdag heb ik de laatste die nog een behoorlijke afmeting hadden gebruikt voor de maaltijd. De mini-exemplaren die nu nog overblijven zouden we willen gebruiken als pootgoed.
Dat hebben we nog nooit eerder gedaan: aardappelen van het vorig jaar overgehouden als pootgoed. Ze lijken niet aangetast door aardappelziekte, maar er is ons verteld dat de opbrengst van ‘eigen pootgoed’ kleiner is dan van pootaardappelen die je koopt. Iemand ervaring? (Misschien Willem en Anneleen van Buikberg, die de aardappelen ook al aan het voorkiemen zijn?)

Op het kelderrek liggen ook nog zeven pompoentjes… de rest van een riante oogst van 54 stuks (niet erg groot, gemiddeld 20 cm doorsnede, het ideale formaat voor een gezin van drie personen). Een paar hebben we weggegeven, maar verder hebben we deze winter vaak onder het motto ‘creatief met pompoen’ gekookt.

In de keukenkast heb ik nog genoeg gedroogde capucijnererwten voor één maaltijd.

En in de moestuin, daar staan de laatste winterpreien…

Maar in de serre, daar heeft zoonlief alweer radijsjes en een paar rijtjes van onze favoriete slamixen gezaaid (gewoon een mengeling van verschillende slasoorten en andere bladgroenten, zoals rucola en mosterdblad), te oogsten als snijsla. En de eerste erwten zijn ook al voorgezaaid. Die worden over een paar weken buiten uitgepland… Op die manier kunnen we de erwtenoogst over een nog langere periode spreiden, en verhinderen we dat de vogels met de allereerste kiemende erwten (een vogelse delicatesse) gaan vliegen.
Het nieuwe tuinseizoen is alweer begonnen!

Laatste winterprei - Last leeks
Laatste winterprei - Last leeks

In the last days of winter

Our vegetable garden has grown larger year after year, and last summer it was more or less full-grown.

As a result, we have hardly bought any vegetables from May till the end October, and even now – in the last days of winter – we aren’t out of stock yet.

In some crates in the cellar, there are the last potatoes. On tuesday I have used the last that had a reasonable size for our evening meal.
Now we would like to know if it’s worth while to use the remaining small ones for planting. (They aren’t blight-struck, but I’d like to know if you get a good crop from those planting potatoes.)

On the cellar shelves, there are seven pumpkins left (we had 54 of them, rather small hokkaido-type). We gave some pumpkins to friends, but the cooking this winter was often ‘a variation on the pumpkin-theme’.

In the kitchen-cupboard, I have enough dried marrowfat peas for one more meal.

And in the vegetable garden, you find the last leeks.

But in the greenhouse, dear son has been sowing radishes and salad greens, and the first peas that will be planted outside after a few weeks. (That way, the harvesting season for peas is a little longer, and the germinating peas, that are delicacies for birds, are protected till they are a little bit stronger.)
The new gardening season has begun.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

10 thoughts on “Op ’t einde van de winter – In the last days of winter

 1. Ook hier is er nog wat over en wat nieuw is begint al te kiemen. Wegens plaatsgebrek (een groot deel van de tuin staat nu vol plantenbakken) de laatste jaren geen aardappelen in de volle grond maar dit jaar probeer ik nog eens emmerpatatten: aardappel in een ruime pot, aarde in laagjes aanvullen terwijl de plant groeit. Eerst nog pootgoed halen…

 2. @Me!: De groenten zijn hier thuis vooral het terrein van de heren… maar ik begin wel zin te krijgen me daar ook wat meer mee bezig te houden.
  @Yo: Ik zou dit jaar ook graag met wat ‘permanente groenten’ willen experimenteren (zoals jouw sprokkelsoep-ingrediënten).

 3. Anne
  We had a few pumpkins and no squashes this year and so I am very jealous that you had 54 stored!!!!!
  This year I am determined to do better – but are the squashes?????!!!!
  Love the site!!!!
  Rob

 4. @tina: I think I’m going to try a few of those left-over potatoes, but not too much, as my mother told me yesterday that my very frugal grand-father always said it wasn’t worth while to use them, since their yield was so much lower than from bought planting potatoes.

  @Rob: I’m afraid I still don’t get the exact difference between pumpkins and squashes. I think here in Belgium we call them all ‘pompoen’.
  The variety I like to grow is Hokkaido (also called ‘red Kuri’)

 5. Annetanne, toch wel grappig hoe we het ons zelf aandoen: nu al weten dat we het woord pompoen op het eind van de winter niet meer zullen kunnen horen of zien, en toch de moestuin weer volzetten 🙂 Ben benieuwd naar die recyclage-aardappelen van je. Zou leuk zijn als dat lukt!

 6. When I had a vegetable garden I used several times my “old” potatoes and I had a harvest, not very rich, but it was ok. Together with my old and little ones I planted fresh seed potatoes, so we had enough for the whole family. I would have a go with your little potatoes 🙂 !

 7. Wat is een eigen moestuintje toch heerlijk, vind je ook niet? Binnenkort kan ik sla, ruccola en radijsjes oogsten die ik in de koude bakken had gezaaid in Januari. Verder heb ik ook nog wat pompoenen, winterprei, rode kool en snijbiet om wat lekkers van inelkaar te flanzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.