Verlanglijstje – Wishlist

(To English translation)

Over een maand ga ik dus naar EcoFlora – om een heleboel andere Vlaamse bloggende tuiniers of tuinierende bloggers te ontmoeten -, en hoewel ik daar ook zonder boodschappenlijstje probleemloos geld kan uitgeven, is het geen slecht idee om vooraf toch een lijstje op te stellen van planten die ik toch echt nog een plekje in de tuin wil geven.

Myrica gale - Foto: Tico, Creative Commons License
Myrica gale - Foto: Tico, Creative Commons License

Struiken

Op ‘het veld’ mogen nog een paar bomen/struiken.
Voor een zwarte moerbei (Morus nigra) kan ik bij Ecoflora niet terecht, daarvoor moet ik bij Houtmeyers aankloppen.
 
Helemaal in de zuidwestelijke hoek is het behoorlijk nat… daar zou ik graag proberen een gagel (Myrica gale) te laten groeien.

Ik overweeg ook een zwarte appelbes (Aronia melanocarpa) – die ik dan wel op een droger plekje zet – maar ik zou willen weten of die niet te zeer gaat woekeren.

Ik heb een paar gele kornoeljes (Cornus mas) staan, maar die staan een beetje in de verdrukking tussen andere struiken, en die verdienen dus beter – en op het veld is nog veel plaats.

Vaste planten

Stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris): in de tuin van Yo de stengelloze sleutelbloemen er altijd zo vroeg bij. En omdat ik altijd tot eind maart, begin april moet wachten op mijn gulden sleutelbloemen, wil ik toch ook een paar stengelloze in de tuin. (Ik heb er een paar, van die kleurige tuincultivars, maar ik wil ’the real thing’.)

Kleine pimpernel (Sanguisorba minor). Dit lekker slakruid had ik vroeger in mijn kruidentuintje, waar het zich (te) vrijelijk uitzaaide. Maar ik heb het wat al te drastisch weggewied, en de bosaardbei heeft meegeholpen om het verder te onderdrukken. Maar omdat het eigenlijk een weideplantje is, wil ik het in mijn bloemenwei uitplanten.
In de handel vind je probleemloos zaad van Kleine pimpernel, maar dat is niet de inheemse S. minor subsp. minor, maar de niet inheemse ondersoort S. minor subsp. balcarica, het keukenkruid. (Dat ook vaak aan ‘bloemenweidemengsels’ is toegevoegd, en daardoor wel in onze flora lijkt in te burgeren.)

Muurleeuwebek, Cymbalaria muralis, dat een plekje zal krijgen op ‘de slinger‘, die er intussen al veel groener uitziet dan op de foto bij de link. En hopelijk maak ik daar ooit foto’s van die bij de foto van Bart in de schaduw kunnen staan.

In de schaduw onder de struiken die achter de slinger een plaatsje hebben gekregen, moet nog onderbegroeiing komen. Omdat de struiken nog jong zijn is dat geen diepe schaduw. Voorlopig denk ik aan gevlekte dovenetel, Lamium maculatum. Ik heb de gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon) of de donkere ooievaarsbek (Geranium Phaeum) die al in de tuin groeien overwogen, maar die zijn al behoorlijk alomtegenwoordig.

Solidago virgaurea - Foto: renagrissa. Creative Commons License
Solidago virgaurea - Foto: renagrissa. Creative Commons License
En daarmee is mijn lijstje nog niet ten einde:

 • Wrangwortel, Helleborus viridis
 • Mansoor, Asarum europaeum
 • Hoenderbeet, Lamium amplexicaule
 • Winteraconiet, Eranthis hyemalis: tot nu toe zijn deze bolletjes steeds na een paar jaar verdwenen uit mijn tuin, maar ik wil het toch nog graag een keer proberen op een ander plekje
 • Wilde judaspenning, Lunaria rediviva
 • Gewone salomonszegel, Polygonatum multiflorum. Ik heb de tuinsalomonszegel (Polygonatum x hybridum) – die geen bessen vormt – in de tuin, maar opnieuw, ik wil ’the real thing’.
 • Echte guldenroede, Solidago virgaurea. In het woekerhoekje achter in de tuin is de late guldenroede (Solidago gigantea in heen hevige concurrentiestrijd verwikkeld met een aantal even opdringerige planten – en voorlopig is er geen winnaar in die strijd – maar in tegenstelling tot de late en de Canadese guldenroede is de echte guldenroede een inheemse plant die relatief zeldzaam is.

Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de verlanglijstjes van andere tuiniers…

Edit: om nog meer in de sfeer te komen vind je een volgend lijstje op de blog van Jan

My Plants Wishlist

Next month, I’m going to the nursery EcoFlora, and although I will be perfectly able to spend lots of money there without a shoppinglist, I thought it would be a good idea to ponder which plants I absolutely MUST HAVE in my garden.

Shrubs

On ’the field’, the still more or less uncultivated part of the garden (3 500 m², 0.85 acre – acquired only a few years ago. The rest of the garden is 4000 m², 1 acre) there’s still room for a few more shrubs.

Aronia melanocarpa. Foto: Ab Aberson - Creative Commons License
Aronia melanocarpa. Foto: Ab Aberson - Creative Commons License

I already found the spot where my black mulberry (Morus nigra) will grow.
In the farrest corner of ’the field’, it’s very, very moist. I would like to try growing a sweet gale (Myrica gale) there.
Another shrub I’m considering, is the black shokeberry (Aronia melanocarpa), but I have been told this one can be rather invasive, at least in a moist environment (but I have lots of dry spots, too).
And last, I would like some more European cornels (Cornelian sherry dogwood, Cornus mas.

Perennials

Primrose, Primula vulgaris, because I envy Yo, when she tells about her flowering primroses every year in february.
Salad burnet (Sanguisorba minor). I had this tasty herb in my herbgarden before, where it always had lots of seedlings. But I fear I have been weeding too vigourously… But since this flower was growing in our meadows before, I would like to have it in my flower meadow. And it’s not very difficult to find seed of Salad burnet in a garden store, but nearly always that’s the (non-native) subspecies S. minor subsp. balcarica, het keukenkruid. In commercial seedmixtures, it’s often this species that is added, instead of the native Sanguisorba minor subsp. minor. So when Ecoflora can assure me they have the native subspecies, I’ll buy several plants for the meadow.

Cymbalaria muralis - Foto: Bambo. Creative Commons License
Cymbalaria muralis - Foto: Bambo. Creative Commons License
Ivy-leaved toadflax, Cymbalaria muralis, will be planted on the ‘ slinger‘ (the curve), that already looks a lot greener than it was on the picture (see link).

 

Behind ’the curve’ I have planted some shrubs since, and there I need some groundcover. The shrubs aren’t full grown yet, so it isn’t very dark there. I’m considering spotted dead-nettle, Lamium maculatum now. I have been thinking about yellow archangel (Lamiastrum galeobdolon) or mourning widdow (Geranium Phaeum) that I already have in my garden, but they are already so widespread ;-).

 

And that isn’t the end of my list yet:

 • Green hellebore, Helleborus viridis
 • European ginger, Asarum europaeum
 • Henbit deadnettle, Lamium amplexicaule
 • Winter Aconite, Eranthis hyemalis: I have tried this bulbs before, but they seem to vanish after a few years. However I’d like to try them on yet another spot.
 • Perennial honesty, Lunaria rediviva
 • Solomon’s-seal, Polygonatum multiflorum. I have a Polygonatum x hybridum that doesn’t have berries in autumn, but I would like to have ’the real thing’.
 • Goldenrod, Solidago virgaurea. In the corner of the garden, where several invasive species are concurring (without a real winner so far), I have late goldenrod (Solidago gigantea), but this species is not native (as isn’t the Canada goldenrod of course). Solidago virgaurea is a native species, and nowadays, it( is rather rare.

And now I’m just curious about the wishlists of other gardeners…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “Verlanglijstje – Wishlist

 1. Ik wou eerlijk gezegd dat ik ook zo’n luxeprobleem had. 😉
  Fraaie lijst. Alleen Solidago gigantea komt er hier nooit meer in; die woekert me toch iets te fel.

 2. Die late guldenroede heb ik dan ook niet zelf geplant… Die is in de jaren vòòr we ‘het veld’ kochten, daar terechtgekomen (samen met andere woekeraars) samen met ander tuinafval van verre buren (sluikstorten heet dat!) in het allerverste hoekje van de tuin. Een geluk bij een ongeluk dat die woekeraars daar allemaal tesamen terechtkwamen, en het dus tegen elkaar moeten opnemen. (Het zevenblad lijkt daar voorlopig nog het meest het onderspit te delven!)

 3. My wish list would consist of a larger garden – complete with a gardener for the heavy work! Preferably with dry, wet, and wooded areas plus a pond. That sounds perfect!
  As for flowers – I would start with all the Geraniums and the newer breeds of Hellebore that I have no room for at present. Then there are…….well I could go on for ever (lol)

 4. Hi Anne, My sister came over to visit but she had problems with the translator. Not sure why. But here I am. I do hope you grow chokeberry. I have it in my garden. It is highly recommended here, however it is probably drier here. I love the berries, the fall color and the sweet little blooms. You have quite the wish list! Have fun at the show!

  1. Indeed, it would be strange to have problems with the translator, as I don’t use a translator. I.e. I translate my texts myself (so I hope they don’t look like a computer-translated text ;-)!)
   But I know that when the above post was just published, the link to the translation was not correct, and I only changed it after an hour. so maybe your sister was one of those early birds?

 5. echte guldenroede heb ik hier vorig jaar ook aangeplant (plantjes aangekocht bij ecoflora). Lijkt me sterk plantje, viel wel om wegens te hoog en nog niet goed verankerd in de grond denk ik, zullen dit jaar eens zien hoe hij zich verder handhaaft, en hopelijk uitzaait.

  1. Ach Bart, zo’n lijstje hoeft toch geen ‘hoogstens’-lijstje te zijn? Voor mij is het een ‘minstens’-lijstje. Als ik dat niet maak kom ik net zo goed thuis met bakken vol plantgoed, maar dan bedenkt ik al snel dat ik ‘dat-en-dat-en-dat’ allemaal vergeten ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.