Bloemen na de kou…

Akkerviooltje (Viola arvensis) - Ik had toch zon kou
Akkerviooltje (Viola arvensis) - 'Ik had toch zo'n kou'
Toen ik vorige week donderdag een bloeilijstje postte, dacht ik dat er behalve de toverhazelaar niks bloeide in mijn tuin.

Na een weekend heb ik gewoonlijk een iets beter idee van wat er zoal bloeit in de tuin, en dat ziet er nu dus al iets rooskleuriger uit.
Vorige week was het de aller-, allereerste keer sinds ik mijn bloeilijstje bijhoud, dat ik geen witte dovenetel in bloei vond. Intussen weet ik wel beter: jawel hoor, op ’t veld staat toch nog één dapper exemplaar met één bloemetje te bloeien.

Ook het madeliefje was tot nu toe altijd van de partij, maar daar kan ik alleen maar een dichtgesloten knopje van ontdekken, dat heeft nog even wat zon nodig.

Wat me wel verraste, was dat ene akkerviooltje dat ik nog in bloei vond. Ik geef het toe, een schoonheidsprijs verdiend dat meiske niet meer, maar hoe zou je zelf zijn, als je twee weken vorst en sneeuw overleefd had. En, als ik heel eerlijk ben… heeft ze niet iets wonderlijk ontroerends, net door haar geschonden schoonheid? (In betere dagen ziet ze er zó uit.)

Viburnum bodnantense Dawn - Je bent nog niet van me af!
Viburnum bodnantense 'Dawn' - Je bent nog niet van me af!
In milde winters bloeit de Viburnum bodnantense ‘Dawn’ vanaf oktober-november tot in maart met zachtroze, heerlijk geurende bloemtrosjes. Tien dagen geleden bloeiden ze ook nog dapper onder een witte muts van sneeuw, maar toen de dooi intrad, leek het met bloeien gedaan. De trossen verkleurden tot een viezig bruin, en dat was het dan…

Maar intussen komt daar langzaamaan terug verandering in: de trosjes die nog diep in hun knoppen verscholen zaten, beginnen bij de zachtere temperaturen van de voorbije dagen langzaam en donkerroze uit hun schulp te kruipen, en beloven me voor de komende weken toch weer kleur en geur…

Hazelaar (Corylus avellana) - belofte van lente... en hooikoorts
Hazelaar (Corylus avellana) - belofte van lente... en hooikoorts
Maar als dit heerschap erg hard zijn best doet, ga ik van de geur van die Viburnum niet meer lang genieten… De hazelaar is immers elk jaar verantwoordelijk voor een paar dagen niezen en snuiven en snotteren.
 

Weet je, deze beelden geven mij een heel erg dubbel gevoel: enerzijds is het vooruitzicht van lente natuurlijk fantastisch… maar tegelijk hoop ik dat we deze winter nog een keer getracteerd worden op één of twee weken flinke kou!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Bloemen na de kou…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.