En dan komen ook de staartmezen voorbij…

Staartmezen (Aegithalos caudatus) komen het gezelschap aanvullen
Staartmezen (Aegithalos caudatus) komen het gezelschap aanvullen
Even een fotografische aanvulling bij mijn mezenberichtje van vanmorgen.
Terwijl we vanmiddag aan tafel zaten, kwam plots ook het ‘corps de ballet’ – zoals ik staartmezen graag noem -de mezentroep aan de vetbollen versterken.

En omdat mijn fototoestel nog klaarstond omdat tien minuten eerder de grote bonte specht weer in de bollen hing, kon ik alvast deze acrobaatjes verschalken (al geef ik toe, dat vogels fotograferen nooit echt mijn ding zal worden – die specht heb ik dan ook niet ‘gevangen’).

Staartmezen (Aegithalos caudatus) vind ik zowat de mooiste inheemse mezensoort. Meer staart dan lijf, met een mooi streeppatroon op de bolle lijfje. Groepswezentjes, die altijd met minstens een handvol soortgenoten rondvliegen. Ze struinen als een bende jolige kinderen de hele buurt af, nu eens hier vijf minuten halt houdend, dan weer ginder even rondhangend. Maar nooit lang, na korte tijd hebben ze het bekeken, en hop… plots zijn ze weer met z’n allen onderweg naar het volgende avontuur.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “En dan komen ook de staartmezen voorbij…

  1. De foto’s zijn toch best wel ok hoor! Mooie warme kleuren, behoorlijk scherp,… het geeft een goed beeld van hoe het er op je voederplaats aan toe gaat. Ik ben ook gek op die staartmeesjes. Af en toe worden de vetbollen in onze tuin ook geplunderd door zo’n rondzwervende troep. ’t is altijd leuk om ze bezig te zien.

  2. Geweldig mooie foto! Ik heb – denk ik – ook van deze soort mezen gezien in mijn tuin. Ik hoop maar dat ze in het voorjaar het nieuwe vogelhuisje vinden…

  3. Het is waar wat je zegt, die staartmeesjes komen altijd plots in grote troepjes aangevlogen. Ze zijn zo frivool en levenslustig. Naar het schijnt zouden de staartmezen niet tot de familie van de mezen behoren maar zijn ze een soort op zich.

    1. Even nagezocht, en mezen, pimpelmezen en zwarte mezen behoren inderdaad tot de familie van de ‘echte mezen’ (Paridae), en de staartmees is een soort in de familie van de… staartmezen (Aegithalidae).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.