Wat bloeit er in November?

Dolle kervel - Chaerophyllum temulum. AnneTanne, Creative Commons licenseNet zoals een paar weken geleden heb ik opnieuw genoteerd welke planten ik allemaal bloeiend in mijn tuin terugvind deze maand.

Zoals je ziet, is de lijst zelfs nog een beetje langer dan vorige keer, ik kom aan ruim 60 verschillende soorten in meer dan 50 geslachten. Dat ligt er waarschijnlijk niet zozeer aan, dat er echt meer planten in bloei staan, maar dat ik het lijstje van vorige keer opstelde tijdens één wandeling door de tuin, terwijl ik sindsdien continu mijn ogen openhoud, en aantekeningen maak over wat ik zie bloeien.

Toch zijn er een paar bloeiers die vorige maand zeker niet van de partij waren:
– De apothekersroos (Rosa gallica ‘officinalis’) had toen wel een knop, maar die is nu dus open gekomen.
– De zachte ooievaarsbek (Geranium mollis) had vrijwel zeker geen bloemetjes.
– en ook het Robertskruid (Geranium robertianum) niet.

Op de foto zie je Dolle kervel, één van de vele schermbloemigen. Die soorten zijn vaak lastig uit elkaar te kennen, en de familie omvat naast hele genietbare exemplaren (worteltjes, venkel, dille…) ook een aantal erg giftige rakkers, zoals onder andere Dolle kervel.
Die kan je onder andere herkennen aan de bloemschermen die, wanneer ze nog in knop staan, zoals hier links op de foto geknikt naar beneden hangen. Een ander herkenningsteken, maar hier op deze – verkleinde – foto niet te zien, zijn de roodachtige vlekjes op de stengel.

 1. Ooievaarsbek
 2. Kleine maagdenpalm
 3. Viburnum bodnantense ‘Dawn’
 4. Roosmarijn
 5. Herfstkrokus
 6. Bieslook!
 7. Teunisbloem
  • Grote teunisbloem
  • Kleine teunisbloem

  De Middelste teunisbloem heb ik (nog?) niet in mijn tuin

 8. Groot kaasjeskruid
 9. Dagkoekoeksbloem
 10. Prikneus
 11. Winterpostelein
  • Kleine winterpostelein (roze of Siberische winterpostelein)’
  • Grote winterpostelein
 12. Rudbeckia
 13. Rozen
  • Drie naamloze cultivars
  • mijn apothekersroos
 14. Witte dovenetel
 15. Paarse dovenetel
 16. Hennepnetel
 17. Knopkruid
 18. Stinkende gouwe
 19. Vogelmuur
 20. Ringelwikke
 21. Braam
 22. Gele Kamille
  • Tuinviool
  • Akkerviooltje
  • Driekleurig viooltje
 23. Lupine
 24. Jacobsladder
 25. Zwarte toorts
 26. Dolle kervel
 27. Oranje havikskruid
 28. Melkdistel
 29. Nepeta Faassenii
 30. Wild kattenkruid
 31. Verbena bonariensis
 32. Aster
 33. Struiklavatera
 34. Canadese fijnstraal
 35. Scherpe boterbloem
 36. Kruipende boterbloem
 37. Klein kruiskruid
 38. Kool (witte kool?)
 39. Rucola
 40. Dille
 41. Zilverschildzaad (Lobularia maritima, ‘Sneeuwtapijt’)
 42. Perzikkruid
 43. Zwarte nachtschade
 44. Kruiskruid
 45. Cyclamen hederifolium
 46. Vrouwenmantel
 47. Opnieuw een onbekende gele composiet (die van vorige maand bleek het te zijn)
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Wat bloeit er in November?

 1. Mooi die verscheidenheid..
  Dolle kervel kom ik hier ook wel tegen.. maar ik kan inderdaad al die witte bloemetjes niet helemaal uit elkaar halen.
  In engeland veel Duivekervel gezien.. die vond ik wel heel facinerend om te zien met zijn rode bloemetjes!

 2. Ik word echt wel stikjaloers wanneer ik jouw lijstjes zie.
  Hier is momenteel alles aan’t verzuipen. Ik zou dringend een stuk moeten klaarmaken voor de 200 stuks meidoorn die 1 december aankomt, maar er is geen spade in de grond te krijgen. Beter gezegd, wel erin, maar niet eruit door de zuigkracht van de verschrikkelijk natte grond.
  PS: ik weet nog wel wat “middelste theunisbloem” staan. Misschien kan je hier wat van verhuizen 🙂

 3. @ Kruidje: Hé ja, duivekervel… da’s ook een heel mooi plantje… doet mij wat denken aan vingerhelmbloem, maar dan kleiner. Ik heb het jaren geleden één keer in mijn tuin gevonden, maar het heeft zich hier niet kunnen handhaven.

  @ Johan: Is het zo nat bij jullie? Op de laagst gelegen delen van ons perceel is het vrij nat, maar hogerop is het eerder aan de iets te droge kant. (van voor tot achter is er een hoogteverschil van zowat een meter in onze tuin, en zie je een beetje het ‘probleem’ van de Kempen: droge hellingen en waterzieke valleien (hoewel dat waterzieke hier eerder te maken heeft met het jarenlange structuur bederf door landbouwvoertuigen die ‘het Veld’ opreden.)
  En die middelste teunisbloem… als ik daar een keer wat zaad van kan hebben, heel graag 🙂

 4. Eindelijk eens voldoende tijd gehad om een deel van je blog te lezen. Nu kom ik hier zeker vaker terug want wat je schrijft interesseert me heel erg. Het is hier ook zo netjes en overzichtelijk.
  Mijn oprechte felicitaties!

 5. De laatste dagen heb ik met ‘ziende ogen’ rondgekeken en er bloeit inderdaad nog héél wat! Toch nog altijd minder dan bij jou…
  Kruiden: boragie en wijnruit in volle bloei, Oostindische kers
  (on)kruid: paardenbloemen, bloemen van de koolzaadfamilie, vogelmuur, dovenetel
  Andere: kleine roosjes, gladiolen, dahlia’s, roze papavers en nog een paar klaprozen
  Er bloeit nog meer – maar ik ken de namen niet allemaal!
  Niet ver van bij ons ligt nog frisgroen grasland (voor hooi) en dat staat vol met paardenbloemen
  Duivelkervel heb ik altijd tijdens de zomer…
  Wij hebben hier zware kleigrond

 6. @ Artemis: Dank je wel voor het compliment! ‘Netjes en overzichtelijk’, ik, chaoot eerste-klas. Dit zou ik eigenlijk moeten uitprinten en ophangen 😉

  @ Annemie: Als mijn stukje over wat er in oktober bloeit mede oorzaak was van die ‘ziende ogen’, dan voel ik me wel heel vereerd…
  Mijn boragie is al lang weg, en mijn wijnruit al heel lang uitgebloeid. Gladiolen stonden hier ook, maar uitgebloeid…
  Ik zag onlangs inderdaad ook ergens een graslandje vol paardenbloemen…

 7. AnneTanne

  Idd indrukwekkend en dat voor November he.. bedankt voor je reactie op mijn weblog… leuk om de échte tuinliefhebbers zo tegen te komen..
  Wat een mooie site heb jij joh…

  Groetjes
  Anton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.